Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kaupunkisuunnittelulautakunta 11.4.2017: Meri-Rastila, asukaspysäköinti

Huhhuh, voittoisten vaalien jälkeen vaan sitten taas esityslistojen pariin. Kokouksen lista löytyy täältä.

Meri-Rastilan asemakaava.

Kävin viime viikolla Pro Meri-Rastilan ja Vuosaari-seuran vieraana tutustumassa paikkoihin. Muuten hanke on hieno: vanhaa aluetta kehitetään uudeksi keskustaksi, metroaseman viereen tiivistetään. Mutta pari kohdetta on ikävästi pistetty keskelle puistoa, joten näitä haluaisin vielä muuttaa.

Periaatteet käyttötarkoituksen muutoksille toimitiloista asumiseen kantakaupungin rajatulla alueella. Minulle tämä ehdotus ehkä alkaisi jo kelvata, mutta totta on, että ohjeet ovat monelta osin vähän tulkinnanvaraisia. En tiedä pitäisikö niitä vielä selventää?

Kanavakatu 14 asemakaavaehdotus, Katajanokalla.

toimitila- tai hotellirakennus siten, että se ulottuu ulokkeena katualueen yläpuolelle Kanavakadun ja Mastokadun kulmassa. Kaupunkiaukio Katajanokanlaiturin ja Mastokadun kulmaan sekä jalankulun yhteys korttelin halki Kanavakadulta Katajanokanlaiturille.

Aromikujan alue, Vuosaari, 1700 asukasta

Teollisuuskortteli Vuosaaren keskustassa Aromikujan ympäristössäl jossa toimitiloja ei enää haluta. Tämä laajentaa Vuosaaren käveltävää keskusta-aluetta kohti Aurinkolahden itäisiä ja kaakkoisia osia. Alueelle on suunniteltu palveluita, asumista ja liiketiloja.

Kontulan keskus, Lirokujan ja Keinulaudantien alueen tarkistettu asemakaavaehdotus.

Tähän ei ole tehty muutoksia. Tämä sijaitsee Kontulan ostoskeskuksen ja metroaseman vieressä. Tulee 500 asukasta. Alueelle on suunniteltu kaksi tiivistä kerrostalokorttelia, josta osa on opiskelija-asuntoja.

Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan, Östersundomin alueen kaavaehdotuksesta. Tähän joudun ajanpuutteen vuoksi vielä palaamaan.

Raide-Jokerin liikennesuunnitelmat Viilarintiellä ja Itäkeskuksessa

Raide-Jokerin kokonaispituus Helsingin puolella on noin 16,2 km. Nämä liikennesuunnitelmat kattavat noin 0,7 km linjan pituudesta. Kyseessä on liikennejärjestelyt Viilarintien, Tulppatien ja Raide-Jokerin varikon liittymässä sekä Itäkeskuksen terminaalin ympäristössä

Liikenteen kehitys Helsingissä vuonna 2016

Esityslistateksti: “Niemen rajalla joukkoliikenteen osuus oli syysarkipäivän henkilöliikenteestä 68,3 prosenttia. Osuus kasvoi prosenttiyksikön vuodesta 2015. Aamuliikenteessä keskustaan suuntautuvasta liikenteestä joukkoliikenteen osuus oli 74,4 % vuonna 2016. Joukkoliikenteen osuus kasvoi 0,1 prosenttiyksikköä. Poikittaisliikenteen laskentalinjoilla joukkoliikenteen osuus oli 23,0 %, mikä on 1,8 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuonna 2015.

Pyöräilijöitä oli vuoden aikana yhteensä 3 % enemmän pyöräliikenteen konelaskentapisteissä kuin vuonna 2015. Toukokuu oli vuoden vilkkain pyöräilykuukausi.

Autoliikenteen määrät vähenivät niemen rajalla prosentin, kaupungin rajalla 3 % ja poikittaisliikenteessä 4 % verrattuna edelliseen vuoteen. Kantakaupungin rajalla autoliikennemäärät kasvoivat prosentin. Merkittävin selittäjä kaupungin rajan ja poikittaisliikenteen vähenemiseen oli Kehä I:n tietyömaa Espoon rajan ja Vihdintien välillä.

Helsingin liikenteessä oleva automäärä oli vuoden 2016 lopussa vajaat kaksi prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Liikennekäytössä olevia henkilöautoja oli 330 tuhatta asukasta kohti, vajaat puoli prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.”

Asukaspysäköinnin hinnan korottaminen vuosiksi 2018 – 2021

Asukaspysäköinnin hinta on linjattu Helsingin pysäköintipolitiikassa. Hintaa korotetaan vaiheittain vuoteen 2021 saakka siten, että pysäköinti on samanhintaista eri vuodenaikoina ja asukaspysäköinnin hinta on nykyisillä alueilla korkeintaan 360 ja uusilla alueilla korkeintaan 180 euroa vuodessa. Asukaspysäköinnin hinta on päätetty vuoteen 2017 asti. Asukaspysäköinnin hinnan korotukset ovat vähentäneet tunnusten määrää. Yrityspysäköinnin hintaa ei koroteta. Uusilla käyttöön otettavilla asukas- ja yrityspysäköintivyöhykkeillä yrityspysäköinnin hinta on sama kuin nykyisillä vyöhykkeillä.

Asukaspysäköinnin suunnitellut hinnan muutokset kasvattavat kaupungin tunnuksista saamaa maksutuloa vuonna 2021 noin 1,1 miljoonaa euroa vuositasolla vuoteen 2017 verrattuna, jos tunnusten määrät kehittyvät ennustetulla tavalla. Hinnan korotukset vähentävät tunnusten määriä, jolloin pysäköintipaikan löytyminen helpottuu.

Asukas- ja yrityspysäköinnin laajentaminen uusille alueille, Munkkivuoreen, Nimenmäkeen, Etelä-Haagaan ja Kivihakaan.

Wäinö Aaltosen tie 7 asemakaavaehdotus

Tällä halutaan säilyttää rakennus eli sallimalla siinä asuminen. Mahdollistaa myös autotallin lisärakentamisen.

Lausunto kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta, joka koskee Kulosaaren metroaseman itäistä sisäänkäyntiä.

Vastaus sanoo, että yhteyttä ei olisi mielekästä rakentaa. “Uusi yhteys olisi kallis ja varauloskäynnin alikulusta tulisi korkeuseroa eteläpuoliselle Svinhufvudintielle noin 6 metriä, jolloin esteetön yhteys olisi noin 120 metriä pitkä. Reitillistä hyötyä ei saavutettaisi.” En ole ihan varma tästä, olisiko se sittenkin järkevä tehdä

Lausunto kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta, joka koskee Kulosaaren meluvallin graffiteja.

Vastaus ei ota varsinaisesti vahvaa kantaa, mutta suhtautuu varovaisen myönteisesti tähän ajatukseen.

Lausunto kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta, joka koskee Hakuninmaan ja Kaarelan asuinalueiden meluongelmien ratkaisemiseksi.

Hämeenlinnanväylän tiesuunnitelma, joka sisältää myös meluesteet, on vanhentunut ja sen vuoksi ennen melusuojauksen toteuttamista kohteeseen pitää laatia uusi maantielain mukainen tiesuunnitelma. Tiesuunnitelman päivittäminen kuuluu Uudenmaan ELY-keskuksen vastuulle

2 kommenttia
 • Rastilan rantametsä varmaan säästyy?
  11.04.2017

  Asukkaat esittivät Rastilan täydennysrakentamista vaihtoehdoksi, kun kaupunki taannoin halusi kaavoittaa Meri-Rastilan rantametsän täyteen asuntoja. Asukkaiden vaihtoehtosuunnitelma ei kaupungille silloin kelvannut.

  Nyt kaupunki on tullut toisiin aatoksiin ja on itse suunnittelemassa Rastilaan laajaa tädennysrakentamista. Suunnitelma sisältää huomattavasti alkuperäistä suuremman määrän rakentamista.

  Nyt Rastilan rantametsä siis varmaan säästyy?

  • Elina
   25.04.2017

   Vaalikamppailun aikana minulta kysyttiin asioita, jotka jäivät viime kaudella harmittamaan. Meri-Rastilan kaava jäi. Asukkaat tekivät hienon vaihtoehtokaavan, jossa saman verran asumista sijoitettiin vähän toisin ja näin pystyttiin säilyttämään sekä ainutlaatuista metsää että muutakin luontoa. Valitettavasti tämä sitten hylättiin valtuuston äänestyksessä vaikka itse äänestin vaihtoehtokaavan puolesta. Harmittaa vieläkin.