Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Koivusaaresta tehtävä parempi

Kaupunginvaltuusto käsitteli Koivusaaren osayleiskaavaa 14.1.2015. Se on iso kaava, tarkoitus on saada Lauttasaaren kylkeen yli 5000 asukasta. Alue on vaikea rakentaa ja intohimoja herättävä, se on kaunis ja merellinen nykyisellään.

Koska Koivusaareen tulee metroasema, ymmärrän sen tiivistämistarpeen. Siitä on mahdollista tehdä hyvä asuin- ja työpaikka-alue, mutta suunnittelun ja rakentamisen aikana pitäisi ratkoa muutamia vielä olemassa olevia suuria ongelmakohtia.

koivusaaren suunnitelma

Suunnitelmassa on nyt massiiviset liittymät Länsiväylältä. Ne vievät käytännössä niin suuren tilan, että sen takia joudutaan mm. vielä suurempiin meren täyttöihin. Liittymät vievät kolmasosan Koivusaaren pinta-alasta. Itse haluaisin, että ensin tutkitaan Länsiväylän bulevardisointisuunnitelma ja päätetään sen aikataulusta. Sen jälkeen voisi luopua näistä liittymistä ja rakentaa järkevämmin. Meren täytöt eivät koskaan ole luonnon ja meren kannalta ongelmattomia. Siksi täyttöjen tarve tulisi pitää mahdollisimman pienenä.

Suunnitelmaan jäi myös muita ongelmia. Pyörätie tekee merkittävän mutkan. Lauttasaarentie on tärkein ja vilkkain pyöräilijöiden sisääntuloväylä Helsinkiin. Työmatkapyöräilyssä turhat mutkat ovat todellakin turhia. Kaupunkisuunnittelulauta-kunnan käsittelyssä tutkittiin pyörätien suoristamista, mutta korkeuserot muodostuivat liian suuriksi. Ehkäpä voisi vielä tutkia muita mahdollisuuksia, myös osana bulevardisointia.

Palvelut ovat tätäkin suurempi ongelma. Lauttasaaren päiväkodit ja koulut pullistelevat jo nyt. Palveluja varten on varattava riittävä määrä tilaa myös Koivusaaren puolelle.

Liikenteen vähentäminen ja sen haittojen minimointi pitäisi olla suunnitelman tavoitteena. Kyse on sekä rakentamisaikaisista haitoista, mutta myös uusien asukkaiden liikkumisen tarpeesta. Olen samaa mieltä Lauttasaari-seuran kanssa siitä, että metron mahdollisuuksia ei ole suunnittelussa täysin hyödynnetty. Esimerkiksi pysäköintipaikkoja on liian massiivinen määrä.

2 kommenttia
 • Joel Jalkanen
  14.01.2015

  Mitäs valtuusto päätti?

  Jos vielä voi vaikuttaa, niin Länärin varsi pitäisi erottaa omaksi alueekseen, joka sitten joko katetaan tai bulevardisoidaan (mihin vaikuttaa mm. yleiskaava 2050 tulokset sitten aikanaan). Tällöin pohjois- ja eteläosien asuinalueita voi jatkotyöstää rauhassa. http://jalkanen.blogspot.fi/2015/01/pelastetaan-koivusaari.html

 • Teemu
  15.01.2015

  Hassua, että tuon täyttömaan rantalinja on vedetty kaupungin rajalle. Se kuitenkin vaatii merenpohjan muokkaamista myös Espoon puolella. Asiassa on siis varmasti tehty yhteistyötä kaupunkien välillä, mutta yhteistyö ei vain riitä ”ihmisten normaalille elinalueelle.”

  Ei tässä suunnitelmassa montaa kohtaa ole, jossa järki paistaisi kirkkaasti läpi.