Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kivinokka vihreäksi, Koivusaari ja Vuosaaren voimalaitos sekä Vallilanlaakso (kaupunkisuunnittelulautakunta 8.4.2014)

Kaupunkisuunnittelulautakunnassa on isoja asioita 8.4.

Kivinokan suunnitteluperiaatteet ovat nyt tässä. Kannatan Kivinokan säilyttämistä virkistysalueena. Se on ainutlaatuinen paikka. Olen tiiviin kaupungin kannattaja. Helsingissä tulee olemaan 860 000 asukasta vuonna 2050. Tämä määrä asukkaita tarvitsee laajoja, laadukkaita virkistysalueita. Kivinokka on juuri sellainen. Se on kahden metroaseman välissä, joten vaikka näyttäisi että joukkoliikenneyhteydet ovat paperilla hyvät, se on pussin perällä. Siksi se on juuri hyvä ja rauhallinen virkistysalue kaikille alueen ihmisille. Kivinokkaan ehdotetaan siis kokouksessa 6000 asukasta, järeää rakentamista ja Itäväylän kannen alueelle vielä 4000 lisää.

Koivusaari on ollut pari viikkoa pöydällä. Edelliseen ehdotukseen verrattuna Länsiväylän katettua osuutta on pienennetty ja uusi asukkaita laitettu tiiviimmin. Katetusta alueesta ei tule enää tunnelia, joten määräykset ovat pienemmät. Pyörätie menee ramppien takia oudolle mutkalle. Katsotaan, voisiko sille vielä tehdä jotain. Suunnitelma on myös vaiheistettu niin, että länsiväylän toisen puolen voi toteuttaa ensin, eikä kallista kantta tarvitse heti rakentaa. Tämä ei kyllä mitenkään ole hyvää kaupunkia. Ahdistaa tämä moottoriteiden ehdoilla rakentaminen.

Vuosaaren voimalaitosalueen asemakaavan muuttaminen siten, että siihen voisi rakentaa uuden biopolttoainevoimalaitoksen. Tämä tulisi tämän vuoden aikana valtuustoon, koska valtuusto päättää sitten vuoden 2015 aikana päätöksen siitä, rakennetaanko tämä uusi voimalaitos vai tehdäänkö Salmisaareen ja Hanasaareen muutoksia. Näissä vaihtoehdoissa on puolensa, mutta tärkeintä on, että biopolttoaineisiin siirrytään. Helsinki on armottoman kivihiilivaltainen ja siitä olisi syytä päästä eroon. Kyllä minua vähän kiinnostaisi saada esimerkiksi Hanasaaren alue asuntorakentamiseen, niin keskeinen se on. Juuri viime viikon lautakunnan kokouksessa tehtiin kaava kokonaiselle uudelle täyttösaarelle ja Hanasaarenkin osalta pitäisi tutkia näitä mahdollisuuksia.

Liikenteen pitkän aikajänteen kehittämismahdollisuuksia, eräät hankkeet, jotka jäivät viime viikolla pöydälle. Kokouksessa alkoi jo väittely Vallilanlaakson joukkoliikennekadun tarpeellisuudesta. Minusta nyt pitäisi selvittää maisemoidun ratikkareitin mahdollisuuksia, sillä itse en halua vetää asfalttia puiston läpi. Historiahan on värikäs, sillä valtuusto kaatoi yhdellä äänellä (puheenjohtaja Minerva Krohnin äänellä) Vallilanlaakson joukkoliikennekadun viime kaudella, kun ELY-keskus oli todennut, että linjaus on Helsingin oman yleiskaavan vastainen. Sitä ennen otettiin jo pari erää Pietari Kalmin kadun jatkeesta, jonka kaupunginhallitus hylkäsi pariinkin otteeseen.

Tekla Hultinin aukion nimeäminen Kluuvissa on hieno tunnustus ja hyvä hanke.

2 kommenttia
 • Anna-Maija Gruber
  06.04.2014

  Hei Elina

  Olin viime perjantaina paikalla Laiturin Kivinokka-tilaisuudessa ja kuulin siellä myös kannanottosi Kivinokan jatkokäytöstä.

  Olin ymmärtävinäni puheenvuoroistasi, että vihreät kannattavat yhtenä miehenä ja naisena Kivinokan säilyttämistä virkistyskäytössä. Niinpä yllätyin perusteellisesti lukiessani
  tänään Soininvaaran ajatuksia aiheesta hänen blogissaan. Hänhän näköjään kannattaa 4000 asukkaan sijoittamista Kivinokkaan. Ja viittaa sitä paitsi muihin vihreisiin näkemyksiin,
  jotka kuulostavat lähinnä Mikko Särelän hiuksia nostattavilta ideoilta.

  Mistähän nämä eroavaisuudet oikein johtuvat? Onko minulla vaikeuksia kuullun ymmärtämisessä, ovatko vihreät muuttaneet mieltänsä viime perjantain jälkeen, vai onko
  Soininvaara vasta nyt paljastanut todelliset mielipiteensä?

  Kumpikaan netissä oleva sähköpostiosoitteesi ei muuten toimi.

  • Elina
   09.04.2014

   Hei!

   Odella on tapana pohdiskella asioiden erilaisia puolia. Tässä meidän tiedotteessamme (kokonaan alla) hän sanoo kuitenkin selvästi olevansa virkistyskäytön puolella.

   Tietenkin vihreissäkin on monia mielipiteitä aiheesta, ja osa painottaa asuntorakentamista kaupungissa enemmän. Vihreä valtuustoryhmä keskustelee tänään keskiviikkona aiheesta ryhmäkokouksessaan, mutta käsitykseni on, että aivan valtaosa meistä kannattaa Kivinokan virkistyskäyttöä.

   Tässä vielä koko tiedote aiheesta:

   Vihreät: Kivinokka virkistysalueeksi, Itäväylä bulevardiksi

   Vihreät haluavat säästää Kivinokan rakentamiselta ja kehittää aluetta kaikille avoimena virkistysalueena. Kivinokan rakentamisen sijaan vihreät ovat valmiita tuomaan asutusta Itäväylän varteen virkistysalueen laidalle. Kivinokan kaavaehdotusta käsitellään kaupunkisuunnittelulautakunnassa tiistaina 8.4.2014

   – Kun Helsinkiä tiivistetään, on hyvä jättää myös kunnollisia viheralueita. Asumista ajatellen Kivinokka on kaukana metrosta, virkistystä ajatellen lähellä, toteaa kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen Osmo Soininvaara.

   Kivinokan suojelu tukisi Vanhankaupunginlahden suojelualueen, Viikin peltojen ja Vantaanjoen luontokokonaisuutta. Luontoarvot tulee vihreiden mukaan turvata ja Kivinokkaa on kehitettävä kaikille avoimena virkistysalueena. Kivinokkaan voisi tuoda ravintola- ja kahvilatoimintaa, melontaa, avantouintia, luontopolkuja ja kulttuuritapahtumia. Kävelysilta Kulosaaresta toisi alueen lähemmäs metroasemaa.

   – Helsinki kasvaa vauhdilla ja ennustetuille lähes 300 000 uudelle helsinkiläiselle täytyy rakentaa kodit. Ensimmäiseksi ei pitäisi uhrata viihtyisälle kaupunkiympäristölle tärkeitä luontoarvoja, vaan rakentaa olemassa olevan rakenteen sisään ja valmiiden toimivien joukkoliikenneyhteyksien varrelle, painottaa kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen Elina Moisio.

   Kaupunkisuunnitteluviraston ehdotuksessa on paljon myös hyvää, vaikka Kivinokan kohdalla suunnitelman toteutus ei saakaan vihreiltä kannatusta.

   – Suunnitelmassa on seurattu kiitettävästi ekologisia suunnitteluperiaatteita ja vastaavanlaista suunitteluotetta näkisimme mielellämme mm. Malmin lentokentän ja Herttoniemen teollisuusalueiden tullessa suunnittelupöydille, Soininvaara toteaa.

   Kivinokan suunnitelmassa on hahmoteltu myös Itäväylän varren asuttamista 4000 asukkaalle. Vihreät tukevat tämän hahmotelman ja Itäväylän bulevardisoinnin eteenpäin viemistä.

   – Itä-Helsinki on syytä sitoa tiiviimmin osaksi kantakaupunkia. Rakentamalla toimivia joukkoliikenneyhteyksiä, laskemalla ajonopeuksia ja tiivistämällä väylien varsia luodaan viihtyisää monimuotoista kaupunkiympäristöä. Helsinkiläiseen kaupunkielämään kuuluvat myös fillarin tai ratikkamatkan päässä olevat laadukkaat viheralueet, Moisio sanoo.

   Lisätietoja:
   Osmo Soininvaara, 045 121 4559
   Elina Moisio, 040 577 988