Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kaupunkisuunnittelulautakunta 28.2.2017: Koivusaari palautettava, Kotkavuoreen muutoksia ja paljon muuta

Koivusaaren liittymä esittelumateriaalista

Lausunto kaupunginhallitukselle toivomusponnesta, joka koskee Lauttasaaren rantojen luonnonmukaisuutta. Vastaus käy läpi Lauttasaaren kaavamerkinnät, ei varsinaisesti mikään erityinen, mutta ei myöskään muutettavaa.

Lausunto kaupunginhallitukselle toivomusponnesta, joka koskee Lauttasaaren Kotkavuoren tarkastelua osana yleiskaavan jatkovalmistelua. Vastaus pyörittelee Kotkavuoren alueen rajausta. Sehän ei siis vastaa varsinaiseen ponteen joten kannattaisi ehkä muuttaa tai valmistella uudelta pohjalta.

Lausunto kaupunginhallitukselle toivomusponnesta, joka koskee Koillis-Lauttasaaren kulttuuriympäristöä ja pohjoisen Lauttasaaren täydennysrakentamista. Oma ponteni. Kohtalaisen laimea vastaus mutta kelvannee.

Lausunto kaupunginhallitukselle toivomusponnesta, joka koskee leirintäalueen uudelleensijoittumismahdollisuuksien selvittämistä Helsingissä. Ongelma on, että puhetta oli vain siitä, että reppumatkaajat tulisivat Rastilasta Kivinokkaan ja nyt vastaus puhuu kaikesta leirintäaluetoiminnasta. Perävaunut eivät sinne sovi. Vastaus on muutettava kokouksessa.

Lausunto kaupunginhallitukselle toivomusponnesta, joka koskee Tuomarinkylän kartanon alueen jatkosuunnittelua. Teen muutoksen jossa asukkaat otetaan mukaan suunnitteluun vahvemmin.

Lausunto kaupunginhallitukselle toivomusponnesta, joka koskee kansallisen kaupunkipuiston perustamista. Ponsivastaus puhuu jotain ihme esiselvityksestä, joka ei ole edes mikään oikea prosessi. Ehdotan vastauksen palauttamista uudelleen valmisteluun siten, että valtuuston 22.2.2017 hyväksymän aloitteen mukainen Kansallisen kaupunkipuiston perustamisselvitys aloitetaan tekemään.

Koivusaaren asemakaava on huono. Siinä on muitakin ongelmia, mutta yksi suurimmista on tavattoman iso ramppi. Koska Länsiväylä ei ole vielä bulevardi, Koivusaari on suunniteltu moottoritien rampin ehdoilla. Se tuhlaa hirveästi tilaa ja suojavyöhykkeineen on massiivinen ja ikävä. Puhumattakaan siitä, että suunnitelma pistää pyöräilijät kiertämään turhia mutkia.

Aion kannattaa asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi. Liikennejärjestelyn osalta on vielä selvitettävä muita vaihtoehtoja ja saatava myös joku selvyys bulevardisointisuunnitelmaan.

Herttoniemen sairaalan alueen asemakaavaehdotus. 600 uutta asukasta raiteiden varteen. Tärkeää olisi saada alueelle uusi rakennus päiväkodille. Täällä on myös paljon luontoarvoja ja kulttuurihistoriallisia arvoja, jotka tulee säästää. Liikuntapuisto on suunnitelmassa myös. Samalla käsittelyssä on Siilikujan alustava liikennesuunnitelma.

Käskynhaltijantien ympäristön asemakaavaehdotus. Raide-Jokeria varten muutoksia ja lisäksi pysäkkien tuntumaan asuntoja. Asukkaita lisää jopa 1800. Asetetaan nähtäville.

Veräjämäen Maaherrantien ympäristön asemakaavaehdotus ja alustava liikennesuunnitelma. Samoilla asioilla eli Raide-Jokerin ympäristöä rakennetaan. Uusia asukkaita 250. Asetetaan nähtäville.

Hakaniemenrannan ja Sörnäistenrannan asemakaava- ja asemakaavan muutosluonnos. Soininvaara tulee esittämään tähän Hakaniemenrannan arkkitehtuurikilpailua. Kannatan ehdotusta. Minusta oleellista on, että sitä tekee sellaiset ammattilaiset, että mukana on maisema-arkkitehtuurin ja puistorakentamisen osaamista. Näin saataisiin hotellin viereen puistoa ja puita ja sellaista tilaa, jossa ihmisten olisi hyvä rannassa oleskella. Uusia asukkaita 3500. Yksi suunnitelmassa hiertävä kohta on valtava määrä autopaikkoja näinkin keskeisellä joukkoliikenteen solmukohdassa. Ode kirjoittaa: “meidän aikomuksemme on esittää pysäköintivaatimuksen poistamista kokonaan tai muuttamista siis markkinaehtoiseksi niin, että autopaikkoja saa rakentaa niin paljon kuin katsoo järkeväksi. Tuolla seudulla kotitalouksista joka neljäs omistaa auton, mutta tässä vaaditaan kuitenkin rakentamaan autopaikkoja joka toista asuntoa varten.”

Meri-Rastilan täydennyskaavan luonnos.

Vaikea asia ollut minulla, koska jotenkin olisin aluetta koskeviassa aikaisemmissa suunnitelmissa halunnut toteuttaa Meri-Rastilan asukkaiden vaihtoehtokaavan, ja jättää enemmän metsää virkistysalueeksi. Viheryhteydetkin ovat vähän niin ja näin ja niitä pitäisi vielä turvata paremmin ehdotuksessa.

Itäisen saariston asemakaavaehdotus, tarkennettu.

Toivon itse, että luonto säilyisi mahdollisimman upeana saaristossamme. Tämä ehdotus koskee 36 saarta ja 22 asumatonta pikkusaarta. Tällä ehdotuksella saavutettavuutta yritetään parantaa, mutta ainakin sanotaan, että otetaan huomioon saarten erityispiirteet ja erilaiset käyttötarkoitukset. Natura-alue, luonnonsuojelualueet, luonnonsuojelulain nojalla rauhoitetut suojellut luontokohteet. Ne on nyt merkitty kaavaan. Reitistön merkitseminen ja jalankulun ohjaaminen tukevat tätä tavoitetta.

Oma kysymyksensä on, että ketkä saavat näitä ihania saaria käyttää. Saarilla on kesähuviloita ja tällä sallitaan maltillinen rakentaminen. Edelleen voisi pohtia myös vesijoukkoliikenteen roolia.

Vartioharjun Linnavuorenpuiston asemakaavaehdotus. Itäväylän eteläpuolella oleva lähivirkistysalue, sinne tehdään uusi siirtolapuutarha, 87 palstaa. Palstat on ryhmitelty siten, että kulttuuriympäristö, I maailmansodan aikainen linnoituslaitteiden ketju ja nykyinen polkuverkosto säilyvät. Autot ohjataan Linnanherrankujan kautta ja pysäköinti on keskitetty kadun päässä olevalle pysäköintialueelle siirtolapuutarhan reunaan.

Kauppakartanonkatu 16 asemakaavaehdotus.

Itäkeskuksessa, tässä on nyt HEKAn vuokra-asuntoja, jotka ovat suuren peruskorjauksen tarpeessa. Niin suuren, ettei sitä kannata tehdä.Siksi ne puretaan ja rakennetaan uutta, vähän enemmän. Uusia asukkaita 200.

Kalasataman keskus 2, asemakaavaehdotus

Kaksi tornia Kalasataman keskuksessa, niiden katualueet. Käyttötarkoitusta muutetaan siten, että toimistotorni muutetaan asuinkäyttöön ja hotellitorni muutetaan toimiston ja huoneistohotellin tarpeisiin. Lautatarhankadusta tulee jalankulku- ja pyöräilykatu sekä Festarikuja rakennetaan. 240 uutta asukasta

Toimisto- ja liiketilojen auto- ja pyöräpaikkojen laskentaohjeet ovat olleet pöydällä.

Kaksi lausuntoa, joihin palaan vielä:

Lausunto kaupunginhallitukselle asunto-osakeyhtiöiden purkavasta lisärakentamisesta ja asunto-osakeyhtiölain muutostarpeesta.

ja

Lausunto kaupunginhallitukselle AM-ohjelman täytäntöönpanopäätökseen liittyvään selvitykseen koskien asuntorakentamisen kokeilujen järjestämistä

 

Koko lista täällä.

3 kommenttia
 • Kuka keksi rakentaa hotellin?
  28.02.2017

  Missä on päätetty, että Hakaniemeen pitäisi rakentaa valtavankokoinen hotellikolossi ahtaaseen paikkaan Siltavuorensalmen rantaan? Hotellihan tukkisi kokonaan tilan ja näkymän Hakaniementorilta merelle.

  Ranta-aluetta ei pitäisi tukkia liian täyteen, vaan sijoittaa vehreää puistoa merenrantaan. Näin myös avarat näkymät ja yhteys Hakaniementorilta merelle säilyvät.

  • Elina
   28.02.2017

   Minäkin vähän pelkään sen kokoa. Olisi parempi, jos se sijoittuisi vähän pidemmälle rantaa eli noin Opetushallituksen kohdalla. Tästäkin täytyy vielä keskustella

 • Buchardt taas asialla?
  28.02.2017

  Norjalainen hotellimiljonääri jatkaa Helsingin rantojen piirittämistä kaupungin avustuksella. Nyt kun Jätkäsaaren hotelli on valmistunut, on aika siirtyä seuraavaan hankkeeseen Hakaniemenrannassa.

  Miten kävikin niin, että taas tämä Buchardt on asialla, kun Helsingin keskustan rantoja ollaan kaavoittamassa rakentamiseen? Osaatko sanoa, missä kabineteissa on päätetty sijoittaa tällainen hotelli Hakaniemeen?