Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Yleiskaava: kyllä, mutta…

Vihreä valtuustoryhmä asetti tavoitteekseen neuvotella Keskuspuistosta pois mahdollisimman paljon rakentamista. Keskuspuisto on upea luontoalue, ainutlaatuinen metsä. Sitä käyttää lähes yhtä paljon ihmisiä kuin kaikkia Suomen kansallispuistoja yhteensä. SLL:n arvion mukaan siellä on enemmän uhanalaisia tai silmällä pidettäviä eläinlajeja kuin vaikkapa Teijon kansallispuistossa. Se on myös virkistyksen, liikunnan ja urheilun puisto.

Erityisen herkkiä alueita on Pirkkolan urheilupuiston ja Maunulan majan lähellä. Haagan puroon nousee taimen, joka on aivan poikkeuksellista kaupunkiolosuhteissa. Ekologiset käytävät ovat lajien kannalta oleellisia. Siksi Hämeenlinnanväylän bulevardisointi ei saa kaventaa niitä olemattomiin. Siellä on myös uurnalehto.

Hämeenlinnanväylän bulevardisointi on minun mielestäni yhdistettävissä Keskuspuiston kanssa. Kysehän on vain siitä, että mihin katu linjataan ja miten rakennukset sijoitellaan. Meillä on katuja, jotka rajautuvat puistoon, esimerkkinä Sibeliuspuisto. Yleiskaavan rakentamisen mittakaava on viitteellinen, jossain voi olla vähemmän ja toisaalla enemmän. On aivan selvää, että rakentamisen vähentäminen vaikeuttaa Hämeenlinnanväylän bulevardin taloudellista kannattavuutta. Ensi vaiheessa se tulisikin toteuttaa vain rataan asti. Loppu voi jäädä harkintaa tuleville vuosille, muiden bulevardien jälkeen. Tästä ei tulisi aloittaa bulevardien rakentamista.

Ehdotuksessa on muutamia muitakin rakentamisalueita Keskuspuistoon, joita ei mielestäni tarvita, esim. Metsäläntien ympäristössä.

Mielestäni Keskuspuistosta pitäisi laatia tulevaisuudessa osayleiskaava, jossa puiston rajaus käydään yhdessä käyttäjien kanssa läpi. Myös kansallinen kaupunkipuisto pitää perustaa, sillä tavoin Keskuspuisto saa arvoisensa valtakunnallisen arvon.

Lauttasaari, vähemmän on enemmän

Lauttasaari, kotisaareni rakentaminen ehdotuksessa on ollut ylimitoitettua. VIrasto onneksi jo lisäsi kuulemisen jälkeen uuden viheryhteyden Kotkavuoren läpi rantaan. En ole mikään merentäyttöjen fani. Toisiin paikkoihin ne sopivat hyvin, kuten vaikkapa Jätkäsaareen ja joihin Lauttasaarenkin osiin, mutta myös luonnollista merenrantaa on säilytettävä. Siksi toivoisin, että Lauttasaaren merentäyttöjä vielä vähennetään.

Ja vielä Tuomarinkylä ja Kivinokka! Kivinokkaan ehdotetaan tutkittavaksi sitä vaihtoehtoa, että Rastilan leirintäalueen reppumatkailijat voisi siirtää sinne alueelle. He voisivat sinne sopiakin, kunhan perävaunut menevät muualle. Keskustelin kivinokkalaisten kanssa, ja tämä voisi sopia sinne, kunhan tietyt reunaehdot toteutuvat. Tuomarinkylässä toimii hieno hevosratsastusalue, jonka reitistö pitäisi saada turvattua. Hevosharrastus on leimallisesti tyttöjen ja naisten harrastus, ja siinä missä turvataan jääkiekkotoiminta, on tämäkin tärkeä osa kaupunkia.

Olen saanut muutaman kysymyksen siitä, päätetäänkö tässä Vartiosaaren kohtalosta. Ei päätetä. Ehdotus lähti juuri lautakunnasta valtuustoon. Äänestin sen puolesta, että se säilytettäisiin viher- ja virkistyskäytössä. Se mitä valtuusto päättää Vartiosaaresta, toteutuu sellaisenaan.

Siis nämä, pari pientä ja isoa asiaa vielä. Olen käynyt lukuisia keskusteluja mm. Yleiskaavan tavoitteesta rakentaa urbaania kantakaupunkia, houkutella lisää helsinkiläisiä ja perustaa tämä kaikki raideliikenteeseen. Olen tämän idean takana täysin. Haluan, että Helsinki on oikea metropoli, oikea kaupunki, joka liikkuu kestävästi raiteilla ja jonka sydämeen eivät moottoritiet kulje. Se on laadukkaiden puistojen ja viheralueiden, metsien Helsinki, joka toivottaa tulijat tervetulleeksi. Koska vain rakentamalla uusia asuntoja saamme kodit edullisimmiksi ja kaupungin kasvamaan kestävällä tavalla. Siksi yleiskaava on hieno työkalu tulevaisuuden tekemiseen. On vain muistettava, että yhtään kuoppaa ei kaiveta tämän yleiskaavan perusteella. Edessä on lukematon määrä asemakaavoja ja toteutusta, joiden kohdalla taas väännetään mm. Viheralueista ja raiteista.

Ensimmäinen vääntö on tulevan vuoden aikana, kun tätä yleiskaavaa varten laaditaan toteutussuunnitelma, jossa aikataulutetaan tulevia hankkeita. Sen pitäisi olla koko kaupunkia ohjaava paperi. Mielenkiintoista tulee myös, kun yleiskaavan väestöennuste ajetaan toimintaan sisään. Sen jälkeen tarve kaupungin palveluille tulee näyttämään tyystin toiselta kuin nyt.

Kaupunkisuunnittelulautakunta päättänee tiistaina kokouksessaan lähettää yleiskaavan päätettäväksi kaupunginhallituksen kautta valtuustoon.

1 kommentti
  • Kansallinen kaupunkipuisto tarvitaan
    14.06.2016

    Kansallinen kaupunkipuisto pitää tosiaan perustaa, sillä tavoin voidaan suojata myös Keskuspuistoa ja muita Helsingin viheralueita. Kaupunkipuistohankkeelta menee kuitenkin pohja pois, jos nyt yleiskaavassa esimerkiksi Keskuspuisto päätetään kaavoittaa rakennusmaaksi.

    On itsensä pettämistä sanoa, että yhtään kuoppaa ei kaiveta tämän yleiskaavan perusteella. Tosiasia kuitenkin on, että yleiskaavaan merkittyjä rakennusalueita ei enää isossa mittakaavassa saada palautettua takaisin viheralueiksi.