Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kaupunkisuunnittelulautakunta 27.10.2015: Yleiskaava, itäbaana, Herttoniemen yritysalue ei sekoitu ja Länsisataman murheliikenne

Yleiskaavan käsittely jatkuu. Mahtavasti on tullut palautetta eri puolilta kaupunkia. Suurin ongelma ja ristiriita on viher- ja virkistysalueiden ja rakentamisen välillä. Keskustelua käydään Rastilan leirintäalueen siirtämisestä, Keskuspuiston reuna-alueista, kaupunkibulevardien toteuttamismahdollisuuksista, Uutelasta, Ramsinniemestä, Meri-Rastilasta, Munkkivuoren lähimetsästä ja teollisuusalueiden tulevaisuudesta.

Tarkistettu esitys Kuninkaantammenkallion alueen asemakaavasta sekä liikennejärjestelyt, oli pöydällä. Tulleiden näkemysten perusteella Maria Wiikin puisto on merkitty lähivirkistysalueeksi. Muistutuksissa huomautettiin myös virkistysyhteydestä Keskuspuiston ja Kaivokselan välillä. Se sijaitsee kaava-alueen ulkopuolella; joten reitti suunnitellaan myöhemmin. Kyseessähän on Kalliorinteelle Kuninkaantammen uusi asuinalue, jonne tulee asuntokorttelit noin 900 asukkaalle sekä lähivirkistysaluetta.

Herttoniemen yritysalueen suunnitteluperiaatteet, tämä on tärkeä asia tulevaisuudenkin kannalta. Itse kannatan ajatusta, että katsottaisiin maailmalta esimerkkejä ja siirryttäisiin pienteollisuus- ja toimitila-alueisiin, joissa sekoitetaan asumista ja muuta toimintaa. Se toimii hyvin muualla ja luo omaleimaisia kaupunginosia. Haluaisimme tännekin siis sekoittaa toimitilaa ja asumista. Sijaintihan on loistava metroaseman lähellä.

Länsisataman liikenneyhteyksien vaihtoehtoiset ratkaisut. Ah, mikä murheenkryyni. Muistan, miten aikoinaan Jätkäsaaresta piti tulla vähäautoinen kaupunginosa. No eipä tullut. Suurimmat liikenneongelmat johtuvat satamasta, jossa toiminta on vilkasta. Lauttojen mukana tulee aina myös jonkin verran rahtia, se on varustamojen toiminnan tapa nykyään. Alueelle oli erilaisia tunneliratkaisuja mietinnässä, mutta ne ovat niin kalliita, etteivät ne toteudu, joten tässä ehdotuksessa on nyt pieniä muutoksia. Oleellista olisi kannustaa satamaa siihen, että mahdollisimman paljon rahtia kulkisi Vuosaaren kautta. Vaikka sitten osa matkustajaliikenteestäkin pitäisi ohjata sen kautta. Suunnitelmassa poistetaan pari suojatietä, mm. Länsiväylän alusta. En pidä hyvänä sitä, että autoilun sujuvoittaminen tarkoittaa kävelyn tai pyöräilyn vaikeuttamista.

Itäisen baanayhteyden liikennesuunnitelma välillä Kulosaaren silta Herttoniemi. Linjaus kulkee Itäväylän pohjoisreunalla ja vaihtaa Herttoniemen yritysalueen kohdalla Itäväylän eteläpuolelle. Ajoitu son sellainen, että toinen pää tehdään Kalasataman keskuksen rakentamisen aikaan ja toinen pää suunnitellaan lähivuosina. Samalla Suomeen tuodaan ihan uusi konsepti, pyöräkatu Kulosaaren puistotielle. Sen idea on, että autoliikenne sopeuttaa nopeutensa pyöräilijöiden nopeuteen. Tarkoitus on, että pyöräilijöiden määrä on suurempi tai yhtä suuri kuin autojen. Nyt jo Kulosaaren sillalla on kesäaikaan arkivuorokausina keskimäärin 4200 pyöräilijää ja huippuvuorokautena jopa 7400 pyöräilijää. Näistä lähes kaikki jatkavat Kulosaaren puistotielle. Autoilijoita puistotiellä on noin 1800 vuorokaudessa. Tämä on vallan mielenkiintoinen kokeilu, jonka soisi kyllä onnistuvan.

itäbaana

2 kommenttia
 • Petteri Haveri
  28.10.2015

  Selasin läpi Länsisataman liikennejärjestelyiden parantamisehdotus-raportin. Raportin lähtökohdat ovat pahasti biasoituneet.

  Ensinnäkin lähtökohtana raportissa on _sataman liikenteen sujuvoittaminen_, jolle kaikki muu kaupungin liikenne olisi alisteista. Johdannossa todetaan mm. tyyliin, että kun autoilun tarve Helsingissä vähenee, pääsevät satamasta tulevat ja sinne menevät autot liikkumaan sujuvammin. Lähtökohdan pitäisi olla ensijaisesti kaupunkilaisten sujuva liikkuminen ja turvallinen asuinympäristö.

  Toinen raportissa häirinnyt seikka on oletus, että sataman aiheuttama liikenne hyödyttää Helsingin elinkeinoelämää. Tätä voisi hyvällä syyllä haastaa. Ymmärrän, että Helsinkiin tulevat matkustajat ja yleensä kanssakäyminen Tallinnan kanssa on hyväksi helsinkiläisille yrittäjille ja Helsingille, mutta vahvasti epäilen, ettei näillä hyödyillä ole mitään tekemistä autolautoilla kulkevien autojen kanssa. Päin vastoin. Autolla Virossa käyvä ei käyttäne Helsingin palveluita, vaan ostaa alemman verokannan tuotteita Virosta ja poistuu kaupungista pikimmiten selvittyään ruuhkasta. Hyödyt laivojen automatkustajista jäävät Viroon ja haitat Helsinkiin.

  • Elina
   30.10.2015

   Olen samaa mieltä. Nyt kun asia on ollut pöydällä, olen entistä vakuuttuneempi, ettei muutoksia pitäisi tehdä autoilun ehdolla. Ehdottomasti Helsingin hyväksyttyjen periaatteidenkin mukaan kävely ja pyöräily ja joukkoliikenne ovat ensisijaisia. Ja Jätkäsaaressa moni asukas kokee tulleensa huijatuksi, koska alueen liikenne on valtavaa eikä sitä mitä aikoinaan luvattiin. Ensisijaisesti minusta pitäisi miettiä Sataman kanssa, miten painetta saadaan hellitettyä ja liikennettä ohjattua Vuosaareen.

   Satamat noin ylipäätänsä hyödyttävät Helsingin elinkeinoelämää. Siksihän niitä halutaan Helsingissä pitääkin. Autolautoilla kulkee varustamojen ansaintalogiikan takia aina myös rahtia, joten kyse ei ole vain automatkustajista.