Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.6.2014: päätös Jätkäsaaren terminaalista, Vuosaaren sillasta ja Itä-Pakilan siirtolapuutarhasta

Tässäpä siis lautakunnan viimeinen kokous tänä keväänä.

Jätkäsaaren matkustajasataman suunnitelma. Kyllä näyttää siltä, että suunnitelma on liian massiivinen. 130 miljoonan euron hankkeesta puolet menisi terminaalin edessä olevaan kanteen. Tätä hanketta ei ole missään investointikaton suunnitelmista, joten vaikeaa olisi hyväksyä näin. Ongelma on myös rekkaliikenteen voimakas kasvu. Se tekee Jätkäsaaresta epäviihtyisän ja aivan erilaisen asuinalueen kuin mitä piti tulla. Lautakunta on aikaisemminkin huomauttanut satamaa siitä, että raskas rekkaralli pitäisi saada Vuosaaren satamaan. Asia on ollut pari viikkoa pöydällä.

Viime kerralla jäi myös pöydälle tarkistettu esitys Itä-Pakilan siirtolapuutarha-alueiden asemakaavaksi. Ehdotuksesta on poistettu edelliseen verrattuna tie metsän reunassa koska Lystikukkulan metsässä on suojeltuja lepakoita. Lisäksi isoja tontteja ei ole pakko lohkoa. Ja joka tapauksessa asioita käsitellään mökkien omistajien kanssa vasta kun nykyiset vuokrasopimukset umpeutuvat joskus ensi vuosikymmenellä.

Pitäjänmäen yritysalueen maankäytön muutosperiaatteet jäi myös viime viikolla pöydälle. Alueelle pitäisi mielestäni sovittaa enemmän asumista. Esimerkiksi valimotien ympäristöön voisi laittaa enemmän asuntoja kuin mitä ehdotuksessa nyt on.

Vuosaaren sillan liikennesuunnitelma on niin ikään ollut pöydällä, koska oli epäselvää, miksi kävelijöitä ja pyöräilijöitä ei ollut erotettu tasoerolla vaan ainoastaan kiveysraidalla. Sain tähän ihan hyvän vastauksen virastosta. Eritasoratkaisua käytetään yleensä kantakaupunkimaisessa vilkkaassa ympäristössä, ja eritoten jos jalankulkua on runsaasti. Vuosaaren sillalle odotetaan 2000 pyöräilijää, mutta vain 500 jalankulkijaa. Kunnossapidolle on hankalaa, jos sillalla on tasoerottelu, koska lumi kasaantuu sillan molempiin reunoihin, joten väistämiseen jää kovin vähän tilaa.

Lisäksi pöydällä oli Mannerheimintien liikennesuunnitelma välillä Reijolankatu Nordenskiöldinkatu. Tähän esittelijä on tehnyt viikon aikana pari muutosta. Mannerheimintie 45 -47 edustalla raitiovaunupysäkkiä on levennetty 0,4m ja Mannerheimintie 49-51 edustalla kiskoaluetta on levennetty 0,2m. Päivärinnankadun risteyksen kohdalla pyörätie on jatkettu jalkakäytävän tapaan risteysalueen läpi.