Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kaupunkisuunnittelulautakunta 10.6.2014: Jätkäsaari, asukaspysäköinti, Pitäjänmäen yritysalue ja vaikka mitä

Posted on , 0

Kaupunkisuunnittelulautakunta 10.6.2014.

Meitä hellitään megalistoilla ennen kesää…

Jätkäsaaressa Länsisataman matkustajaterminaalin muutos. Ehdotetaan laajennettavaksi merkittävästi, mukana mm. hotelli, tolkuttoman kallis kansi ja ratikkalinjat. Hanke on kallis, 130 miljoonaa euroa, eikä millään muotoa mukana valtuuston hyväksymässä investointikatossa. Kansi on puolet näistä kustannuksista. En tiedä, voiko tätä hyväksyä näin.

Roihuvuoren pohjoisrinteen uudet asunnot. Alue tarvitsisi kohtuuhintaisia perheasuntoja. Ehdotuksessa yhtenäinen viheralue halkaistaan keskeltä kahtia. Viheralueen säilyttämisestä on käyty keskustelua.

Tarkistettu esitys Siilitien ja Kettutien alueen asemakaavan muutokseksi. Muistutukset tyrmäävät yhteistilan poistamisen koska päätöksiä uuden metroaseman rakentamisesta ei olla tehty. Viimeksi kun asiaa käsiteltiin, lautakunta kyllä lisäsi päätökseen sen, että tiloja ei tule poistaa, ennen kuin uudet tilat ovat olemassa. Kaavaa ei kuitenkaan muuteta muistutusten johdosta. Tämä on vaikea tapaus!

Tarkistettu esitys Itä-Pakilan siirtolapuutarha-alueiden asemakaavan muutokseksi. Pakilan siirtolapuutarha-alueesta on poistettu edellisessä ehdotuksessa ollut tie metsän reunassa koska Lystikukkulan metsässä on luonnonsuojelulain ja EU-direktiivin suojelemia lepakoita. Isot palstat edelleen puolitetaan, vaikka siihenkin lausunnot puuttuivat.

Pitäjänmäen yritysalueen maankäytön muutosperiaatteet. Pääosa nykyisistä toimitila- ja teollisuustonteista on periaatekartassa osoitettu edelleen työpaikkakäyttöön. Alue on iso ja tämä on kyllä sääli. Pitäjänmäen yrittäjät haluavat alueelle lisää asuntoja. Tätä suunnitelmaa pitää kyllä vielä hioa.

Pöydällä ovat olleet viime viikon pysäköintiasiat: Pysäköintipolitiikan asukaspysäköinnin hintaa koskevat päätökset sekä kaikkien vyöhykkeiden yrityspysäköintitunnuksen käyttöönotto, Asukaspysäköintilaitostunnuksen käyttöönotto, Asukas- ja yrityspysäköinnin laajentaminen uusille alueille (Munkkiniemi ja Lauttasaari). Kuten viime viikolla jo ajattelin, ehdotukset ovat minusta hyviä. Ainoastaan mietin sitä, että tämän päätöksen myötä kaupunki tukee asukaspysäköintilaitostunnusta 20 euroa kuukaudessa, se on aika paljon.

Mannerheimintien liikennesuunnitelma välillä Reijolankatu Nordenskiöldinkatu jäi viime viikolla pöydälle. Hyvä suunnitelma. Pyörätiesuunnitelmaa jatketaan, yksisuuntaisia, 2,5 metriä leveitä ja kolmessa tasossa eli pyöräily on eroteltu reunakivellä omalle tasolleen niin autoista kuin jalankulustakin.

Kehä II:n jatkeen vaikutusalueen liikenneverkkoselvitys. Tässä selvitettiin liikenneverkon kehittämistarpeet, mikäli Kehä II:n jatkeen toteutuminen siirtyy kauemmas tulevaisuuteen. Ensimmäiset toimet ovat Espoon ja Vantaan puolella. Helsingissä tarvitaan Hämeenlinnanväylän lisäkaistoja ja Vihdintielle vähän parantamista. Jos kehä II:n jatketta ei tehdä, Espoon ja Vantaan välisten joukkoliikennematkojen määrä kasvaa 100 % ja henkilöautomatkojen määrä yli 50 % vuoteen 2035 mennessä. Henkilöautoliikenteen kulkutapaosuus laskee siis laskee.

Kuninkaantammen ja eteläisen Myyrmäen eritasoliittymän hankearviointi on sitä mkieltä, että vuoteen 2019 mennessä tulisi toteuttaa Hämeenlinnanväylän lisäkaistat välillä Kannelmäki-Kaivoksela ja lisäramppeja. Ja vuoteen 2025 mennessä tarvittaisiin tämä eritasoliittymä. Puhutaan taas monien kymmenien miljoonien eurojen investoinneista, joita ei ole investointisuunnitelmassa tai –katossa. Uuden liittymän alle jäävän maan arvoa ei olla otettu huomioon. Ehkäpä Helsinki tarvitsisi enemmän asuntoja kuin eritasoliittymiä?

Pasilanväylän liikennekäytäväselvitys. Asia merkitään tiedoksi. Selvitys toteaa aika selväsanaisesti, että hanke vaarantaa joukkoliikenteen kilpailukyvyn. Se parantaa kuitenkin selvästi pohjoisen yhteyksiä, keventää liikennettä katuverkosta ja siten synnyttää uusia rakentamismahdollisuuksia. Ensimmäinen vaihe on parantaa joukkoliikenteen yhteyksiä ja tehdä samalla kaistajärjestelyjä. Tämä lienee järkevää joka tapauksessa. 2020-luvulla tulisi toteuttaa länsiosan tunneli ja kääntää Tuusulanväylä Veturitielle. Kolmannessa vaiheessa 2030-luvulla toteutettaisiin itäosan tunnelit. puhutaan kuitenkin taas satojen miljoonien eurojen investoinneista, joihin rahaa ei kyllä tässä vaiheessa ole.
.
Vuosaaren sillan liikennesuunnitelma toteuttaa uuden jalankulun ja pyöräilyn sillan. Jalankulun ja pyöäriten välissä sillalla on kiveysraita, pitäisiköhän niiden kuitenkin olla eri tasossa? Vuosaaren sillan ajokaistoja levennetään. Samalla Juorumäen kasvitarhoilta esitetään uusi jalankulun ja pyöräilyn yhteys Meripellontien bussipysäkin suuntaan.

Pyöräilyn baanaverkon suunnitelmien tilannekatsaus (Baanat Merikannontie – Missisipinraitti, Kaisaniemi – Linnanmäki, Pasila-Käpylä, Junatie – Itäväylä ja Kulosaaren puistotie – Marjaniemen siirtolapuutarha). Baanaverkolta alustavat yleissuunnitelmat ovat valmistuneet, niiden pohjalta tehdään sitten liikennesuunnitelmat.

Kalasataman Sompasaaren liikennesuunnitelma. Sompasaaren itä- ja länsirannalle tulee kokoojakadut, Sompasaarenlaituri ja Aallonhalkoja. Rannan puoli varataan kävelylle ja pyöräilylle. Aallonhalkoja on alueen joukkoliikennekatu, jossa tilavaraus raitiotielle, joka veisi Kalasataman metroaseman kautta Nihtiin. Ennen ratikkaa siinä menee bussi. Isoilla teillä tulee olemaan jalankulusta eroteltu pyörätie ja muualla sitten ajoradalla. Ainoa outous näyttäisi olevan 6 metriä kapeat ratikkakaista Aallonhalkojalla, jotka uusissa suunnitelmissa on yleensä 6,4.

Kaupunkisuunnitteluviraston itäisen toimiston toimistopäällikön viran täyttäminen, ehdotetaan Anri Lindeniä.

Kaupunkisuunnitteluviraston kantakaupunkitoimiston toimistopäällikön viran täyttäminen, ehdotetaan Janne Prokkolaa.

Tarkistettu esitys Capellan puistotien asemakaavan muutokseksi. Muistutusten johdosta on muutettu pysäköintiä ja tontilleajoyhteyksiä. Lisäksi yhteistilojen rakentaminen on sallittu ylimmän kerroksen lisäksi myös ullakkokerrokseen. Määräyksiin on lisätty mahdollisuus autopaikkojen kokonaismäärän vähentämiseen varaamalla osa autopaikoista yhteiskäyttöautoille.

Rakennuskieltoa jatketaan Kruununhaan ja Kaivopuiston tonteille, joilla historiallisesti arvokkaita puurakennuksia, koska kaavoitus on edelleen kesken.

Kalasataman Capellan puistotien kortteleiden liikennesuunnitelma. Capellan puistotielle rakennetaan jalankulusta erotellut yksisuuntaiset pyörätiet. Verkkosaarenkadulle ja Työpajankadulle tulee pyöräkaistat. Muilta osin pyöräily on ajoradalla. Liikenne ohjataan Hermannin rantatielle. Tukkutorinkujalle tulee ”kävelypainotteinen katualue”. Sosiaali- ja terveysaseman eteen jätetään tilaa saattoliikenteelle ja taksiasemalle. Lisäksi lähellä on varaus liikuntarajoitteisten pysäköintipaikoille.

Helsingin liikenteen tilannekuvan innovatiiviset hankintamallit –projekti, jonka kokonaiskustannukset ovat 220 000 euroa, josta Tekes rahoittaa puolet. Tarvitaan liikenteen tilannekuva, jota ei kannata hankkia perinteisenä hankintana. Niinpä projektissa selvitellään yhdessä muiden kaupunkien kanssa, miten hankintalain puitteissa voidaan toimia.

Lausunto kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta, joka koskee Lauttasaaren liikennejärjestelyjen parantamista. Lauttasaarentielle on uusi liikennesuunnitelma, jote rakennetaan vuosina 2015-2016.

Lausunto kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta, joka koskee Teerisuontien liikenneturvallisuuden parantamista. Verrattain vähäiset liikennemäärät eivät vaadi jalankulkuvaloja. Myös ala-aste on vaihtumassa, koska Ormuspellon alueen ala-asteeksi tulee Kotinummen koulu, joten enää ei tarvitse ylittää tietä.

1 kommentti
  • Kusti P.
    10.06.2014

    Kapea idyllinen Merikannontie kulkee hienoissa rantamaisemissa Taivallahdesta Meilahteen ja Seurasaaren suuntaan. Alueelle mahtuvat nyt kapeille reiteilleen niin kävelijät, pyöräilijät kuin autotkin töyssyineen.

    Nämä Taivallahden rantamaisemat ovat hieno osa vanhaa Helsinkiä, jota ei pitäisi pilata millään liikennehankkeilla. Lautakunta voisi käydä ihastelemassa kesäistä Helsinkiä japanilaisten turistien kanssa.