Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kivinokka säilyi ehdotuksestani kaikille!

Kaupunkisuunnittelulautakunta (29.4.2014) aloitti käsittelemällä Kivinokan suunnitteluperiaatteita. Tein palautusesityksen: ”Kaupunkisuunnittelulautakunta päättää palauttaa Kivinokan osayleiskaavan jatkosuunnitteluun, joka pohjautuu kesämaja- ja virkistyskäyttöön ja sen laajentamiseen. Asumista tulisi jatkossa kohdentaa Itäväylän ympäristöön taloudellisesti kestävällä tavalla.” Äänestyksessä palautusehdotukseni voitti äänin 5-4. Palautusehdotustani kannatti vihreät, demarit ja vasemmistoliitto. Sitä vastustivat kokoomus ja perussuomalaiset.

Eläintarhan alueen maankäytön periaatteet. Asia jäi pöydälle kahdeksi viikoksi. Eläintarhan aluetta käsitellään osa-alueina. Ensimmäinen on Olympiastadionin alue. Jalankulku- ja pyöräreittejä kehitetään. Toinen on Mäntymäen – Kisahallin alue, jonne voi tehdä virkistyksen, urheilun, ympäristöön soveltuvien palvelujen ja maanalaisen pysäköinnin tiloja. Pisararadan rajoissa voi tulla majoitus- ja urheilutoimintaa. Mäntymäenkentän itäosaan saa tehdä paviljonkeja, ravintola- ja myymälätiloja. Maan alle voi tehdä pysäköintiä ja kulkuyhteyksiä. Kolmas alue on jäähallin ja pallokenttien ympäristö. Sinne voi suunnitella uuden jäähallin ja majoitustiloja tai laajentaa jäähallia. Sitten on Eläintarhan kentät, joiden kohdalla kulkuyhteyttä Pasilan suuntaan kehitetään. Lisäksi on Uimastadionin, jolle suunnitellaan ympärivuotista käyttöä ja maanalaista kylpylää. Kaupunginpuutarhaa voidaan laajentaa.

Meilahden sairaala-alueen asemakaava, tärkeä uusi erikoissairaanhoidon keskittymä. Suurimpina uusina hankkeina uusi Lastensairaala sekä Trauma- ja syöpäsairaala. Katualueiden muutostyöt maksavat kaupungille puoli miljoonaa. Tärkeää on saada nyt alueelle järkevät läpikulkureitit jalankululle. Tästä syystä puhuttiin siitä, miten jatkosuunnittelussa kiinnitetään erityistä huomiota Haartmaninkadun ja Paciuksenkadun välisiin jalankulun yhteyksiin. Se otetaan suunnittelussa jatkossa huomioon.

Paloheinä, Pikkusuonkujan ympäristön suunnitteluperiaatteet. On pientalovaltaista aluetta, jolle tulee nyt asuinkerrostaloja, liiketilaa ja parempia liikuntapalveluja eli hissillisiä kerrostaloja. Hanke on herättänyt jonkin verran vastustusta alueelta. Tosin positiivistakin palautetta on tullut vanhemmilta ihmisiltä, jotka voivat tämän myötä jäädä kotialueelleen asumaan kerrostaloon, kun ei enää jaksa ylläpitää omakotitaloa. Vielä olisi paljon kehitettävää siinä, miten asukkaiden näkemykset kuullaan valmistelussa. Asia jäi pöydälle.

Liikenneinvestointien talousarvioehdotus vuodeksi 2015 sekä investointiohjelmaehdotus vuosiksi 2016 – 2024 jäi viime viikolla pöydälle. Järkevää nyt, että ryhmät käyvät mahdolliset neuvottelut siinä yhteydessä, kun päätetään koko kaupungin investointibudjetista syksyllä. Päätettiin esityksen mukaan.

Vuoden 2015 talousarvioehdotuksen raami ja talousarvio- sekä taloussuunnitelmaehdotuksen 2015 – 2017 laatimisohjeet, ei huomautettavaa. Esityksen mukaan.

Tarkistettu esitys, Herttoniemenrannan Reginankuja 3 asemakaavaksi ja asemakaavan muutokseksi. Liiketilasta tulee asuinkerrostalo ja samalla rantaraitti saadaan valmiiksi, tulee lisää venepaikkoja ja kahvila niemen kärkeen. Kaavaehdotusta ei ole muutettu lausuntojen johdosta. Esityksen mukaan.

Pitäjänmäen yritysalueen tonttien Hiomotie 2-6 ja 10 asemakaavan muutos. Yritysten muuttuvien tarpeiden takia teollisuustontit muutetaan toimitilaksi. Esityksen mukaan.

Poikkeamishakemus (Tuomarinkylä, Repovuorentie 12). Myönnetään oikeus laajentaa seurakuntataloa. Esityksen mukaan.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle talousarvioaloitteesta käyttää liikennesuunnitteluun budjetoiduista varoista 150 000 euroa Helsingin liikenneturvallisuuden parantamiseen. On tulossa kehittämisohjelma. Liikennekasvatusta tulisi lisätä, mutta varat varata niiltä hallintokunnilta, jotka sitä tekevät. Esityksen mukaan.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmän päivitetystä hankesuunnitelmasta. Virasto osallistuu mielellään olemassa olevan hankesuunnitelman toteuttamiseen. Esityksen mukaan.

Paciuksenkadun ja Stenbäckinkadun liikennejärjestelyt Meilahden sairaala-alueen vieressä. Tiivistelmä listalta: ” Parannetaan ajoyhteyksiä Meilahden sairaala-alueelle korvaamalla Paciuksenkadulla olevat jalankulkuvalot valo-ohjatulla liittymällä sairaala-alueelle ja lisäämällä Paciuksenkadulla kääntymiskaista vasemmalle Stenbäckinkadulle. Toteutetaan uuden lastensairaalan liittymäjärjestelyt Stenbäckinkadulla.” Esityksen mukaan.

4 kommenttia
 • Mies Töölöstä
  05.05.2014

  Kaupunki on nyt iskenyt silmänsä Stadionin ympäristössä sijaitsevaan Eläintarhan urheilupuistoon, ja haluaa muuttaa alueen käyttötarkoitusta uusien toimintojen käyttöön. Miksi ihmeessä puistoalueen käyttötarkoitusta pitäisi muuttaa? Onko suunnittelijoilta taas työt loppuneet?

  • Elina
   07.05.2014

   Ehdotus on tosiaan kaupunkisuunnittelulautakunnassa nyt pöydällä. Ehdotus on aika hyvä, koska siinä oikeastaan vain päivitetään puiston käyttämistä. Saadaan alueelle lisää toimijoita. Kirjoitin tästä aikaisemmin näin:

   Eläintarhan alueen maankäytön periaatteet. Asia jäi pöydälle kahdeksi viikoksi. Eläintarhan aluetta käsitellään osa-alueina. Ensimmäinen on Olympiastadionin alue. Jalankulku- ja pyöräreittejä kehitetään. Toinen on Mäntymäen – Kisahallin alue, jonne voi tehdä virkistyksen, urheilun, ympäristöön soveltuvien palvelujen ja maanalaisen pysäköinnin tiloja. Pisararadan rajoissa voi tulla majoitus- ja urheilutoimintaa. Mäntymäenkentän itäosaan saa tehdä paviljonkeja, ravintola- ja myymälätiloja. Maan alle voi tehdä pysäköintiä ja kulkuyhteyksiä. Kolmas alue on jäähallin ja pallokenttien ympäristö. Sinne voi suunnitella uuden jäähallin ja majoitustiloja tai laajentaa jäähallia. Sitten on Eläintarhan kentät, joiden kohdalla kulkuyhteyttä Pasilan suuntaan kehitetään. Lisäksi on Uimastadionin, jolle suunnitellaan ympärivuotista käyttöä ja maanalaista kylpylää. Kaupunginpuutarhaa voidaan laajentaa.

 • Mies Töölöstä
  08.05.2014

  Joo, urheilupuiston käyttämistä päivitetään rakentamalla puistoalueen jokaiseen kulmaan hotelleja ja muita rakennuksia. Jopa kaupunginpuutarhan tontille keskellä puistoa halutaan rakentaa. Lisäksi halutaan pisararadan lisäksi louhia kallioon uimaloita ja lumensulatusluolia ja ties mitä.

  Eläintarhan nykyinen urheilupuisto on hieno rakentamaton alue Töölönlahden ja Keskuspuiston välissä, ja sellaisena se pitäisi säilyttää. Yhtenäistä kulttuurihistoriallisestikin arvokasta puistoaluetta ei pitäisi ruveta nakertamaan reunoiltaan erilaisilla rakennushankkeilla tai maanalaisilla toiminnoilla, jotka lisäävät myös liikennöintitarvetta puistossa.

 • Anssi Lintala
  08.05.2014

  150.000 liikenneturvallisuuteen voidaan samantien laittaa Isokaarelle. Isokaari 30 kallioille ja metsään ollaan rakentamassa 2500 m2 jättipäiväkotia Lauttasaaren yhteiskoulua vastapäätä. Lapsia koheltaa risteyksessä jo nyt satoja. Koko 250 lapsen ja henkilökunnan huoltoliikenne on kaavailtu hoituvan pikkuisen Viklakujan kautta.
  Metsä johon päiväkotia on kaavailtu on luonnontilassa ja kapeaan, eläimiä vilisevä tilaan ahdettava tonttialue – myös leikkialue- kokonaisuudessaan louhikkoa. Keräsin oheiseen Pdf:ään hiukan dataa ja kuvia tuhottavaksi suunnitellulta alueelta. Uskon, että esityksen kuvat avaisivat tontilla käymättömille kaavoittajillekin suunnitelman absurdiuden. Parempia vaihtoehtoja päiväkodille on useita. Mm. Tyhjä kenttä ja käyttämätön valmis puisto ja hieno leikkipuisto lähellä uutta metroasemaa (Nyt molemmille metroasemille toista kilometriä). Mitä tälläisessä tilanteessa voivat asukkaat tehdä ympäristön pelastamiseksi? Katso tarkempi selvitys tästä linkistä:
  https://www.dropbox.com/s/t1bjlru2f6kpomn/LSS_Isokaari30_05052014.pdf