Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan avoin kokous 1.4.2014 – Vallilanlaakso taas kerran.

Lautakunta pitää Aprillipäivän kunniaksi avoimen kokouksen, joka alkaa kello 14.30 osoitteessa Kansakoulukatu 3. Virasto täyttää 50 vuotta, mikä kunnioitettavaa. Tervetuloa kokoukseen mukaan.

Erottajalle on tulossa autoton oleskelu, jota voisi käyttää myös kaupunkitapahtumiin. Sitä tukemaan tulee kioski, jolla myös ulkotarjoilualue. Erottaja tulee osaksi kävelykeskustaa ja Esplanadia. Linja-autojen päätepysäkki siirretään ja käytöstä poistunut Stockmannin ajoramppi puretaan. Manskulle tulee uusi suojatie Erottajalta Bulevardille. Tätä suunnitelmaa on nyt tarkistettu lausuntojen takia, siten että kioskin kotoa on kasvatettu ja puurivien merkintöjä tarkistettu. Tästä on tulossa hieno!

Havainnekuva uudesta Erottajasta

Kruunuvuorenranta, Koirasaaret-alueen asemakaavaluonnos on käsittelyssä. Megahieno alue, Kruunuvuorenrannan eteläkärjessä, merellistä upeaa asuinaluetta. Alueelle tulee noin 1200 asukasta. Nykyistä Koirasaarta laajennetaan täytöillä ja jopa uusi saari Koirasaaren eteläpuolelle. Niiden väliin tulee ”elämyksellinen kanava”. Mielenkiintoinen sanavalinta. Täyttösaareen tulee pienvenesatama. Koirasaaren länsirannalle tulee puisto. Jäin esityksessä miettimään pyöräteitä. Esityksessä polkupyöräilijät ajavat ajoradalla sekaliikenteessä. Koko Kruunuvuorenrannan pyörätieverkosto pitäisi ehkä katsoa kokonaisuutena? Lisäksi, Koirasaarten alueella ei ole joukkoliikennettä, mutta pysäkeille on alle neljäsataa metriä, joilta on sitten bussiyhteys Herttoniemen metroasemalle ja Kruunuvuoren sillan raitiovaunuyhteys. Pysäköinti laitetaan kannen alle, jossa paalutus voi sitten maksaa 330 €/k-m². Kallista lystiä.

Sitten vähän seurantaa viime vuodesta eli vuoden 2013 kaavoituksen arviointi ja seuranta. Siinä pohditaan, toteuttaako päätökset kaupungin strategisia tavoitteita. Viime vuonna tehtiin 51 uutta asemakaavaa. Niiden kokonaiskerrosalasta yli kolme neljäsosaa sijoittui nykyisen raideliikenteen tai tulevan Raide-Jokerin vaikutusalueelle. Eli hyvin on pysytty raiteiden äärellä. Asumisen kerrosalasta 84 % sijoittuu pitkällä aikavälillä raideliikennevyöhykkeelle. Toimitiloista ainoastaan 2 % sijoittui raiteiden ulkopuolelle.

Viime viikolla oli jäänyt pöydälle yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnusten pysäköintipaikkojen tulevaisuus. Niitä on nyt noin 80 ja ne ovat yhden yrittäjän käytössä. Nyt kun markkinoille on tulossa uusia yrittäjiä, on syntynyt tarve tasapuoliselle kohtelulle. Eli ehdotetaan otettavaksi käyttöön oma pysäköintitunnusjärjestelmä yhteiskäyttöautoille. Sillä voisi pysäköidä asukas- ja yrityspysäköintipaikoille kantakaupungissa. Onkohan yritysten järjestelmät niin kehittyneitä, että asiakkaiden on edelleen helppo löytää varaamansa auto?

Avoimen kokouksen kunniaksi nostetaan keskusteluun Vallilanlaakson joukkoliikennekatu. Virasto on tehnyt selvityksen muutamista hankkeista, joista kustannustehokkaimmiksi nousevat Malmin-Kivikon liittymä ja Vallilanlaakson joukkoliikennekatu. Lisäksi on tutkittu Viikin yhdyskatu, Paciuksenkadun ja Nordenskiöldinkadun yhdistävä tunneli sekä Maratontunneli. En kannata Vallilanlaakson puiston pilkkomista kaduksi. Minusta siihen voisi vetää maisemoidun, vihreän ratikkareitin, joka olisi osa puistoa. Tämä vaihtoehto kuitenkin aikoinaan pyyhittiin jo alussa pois. Tässäpä vielä Tolkun blogi, joka tiivisti hyvin taiston viime kerralla. Mukana kuva siitä, millainen se voisi olla.

Sörnäisissä Arcturuksenkatu haetaan muutosta, jolla 8 asunnon sijaan rakennettaisiinkin 16 asuntoa. Todella kannatettavaa!

2 kommenttia