Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Rakennetaan keskustatunneli, näillä ehdoilla

Posted on , 0

Olen valmis miettimään uudestaan kantaani keskustatunneliin, jos seuraavat asiat muuttuvat:

1. Autot maan alle, ihmiset maan päälle
Kannatan lämpimästi! Kadut ihmisille! Keskustatunnelilaskelmat kuitenkin osoittavat, että se lisää autoilua maan päällä. Suunnitelmassa on monta ulostuloa/sisäänmenoaukkoa aivan keskustassa, mm. Marian sairaalalla, Ruoholahdessa, Töölönlahdella ja Sörnäisissä. Lisää autoilua maan päälle JA tunneliin? Ei kiitos. Tehdään tunnelista kaupungin alimenotunneli, kaikista keskustan kaduista kävelykatuja, rakennetaan lisää baanoja pyörille maan päälle. Kannattaisin!

2. Sijoittajat maksavat
Aidosti. Jos sijoittajat kippaavat keskustatunneliin riihikuivaa rahaa, tervetuloa tunneli. Mutta ei mikään PPP-hanke, jossa sijoitukselle odotetaan tuottoa tai jossa hankkeen vastaanottaja eli kaupunki päätyy lopulta maksamaan lystin. Ja unohtakaa nyt jo ne tienkäyttömaksut! Seitsemän euroa per kyyti, en ihan usko löytyvän käyttäjiä. Kun tienkäyttömaksut otetaan käyttöön, niillä pitää lisätä roimasti joukkoliikennereittejä ja -vuoroja ja liityntäpysäköintiä. Niin moni ihminen tulee siirtymään auton ratista bussin tai junan kyytiin. Pitää olla enemmän tarjolla palvelua.

3. Junat maan alle ensin
Pisara-rata ensin. Länsimetro. Itämetro. Maan päälle Raide-jokeri. Ratikkareitit. Kunhan raiteita on tarpeeksi, autoilun tarve vähenee. Ensin raiteet kuntoon, sitten voidaan rakentaa autoille tunneli. Autoilun auttaminen lisää autoilua kaupungissa. Vanhan totuuden mukaan Helsinki on niemi. Jossain vaiheessa autoilun edistämisen rajat tulevat vastaan, koska tänne ei vain mahdu enempää kulkijoita. Mikko Särelä kirjoittaa tästä osuvasti autoilun noidankehästä.

3. Suhteellisuutta liikenneinvestointeihin
500 miljoonan investointi on paljon rahaa. Ja ne keskustatunnelilaskelmat ovat vanhoja, nykyisillä kustannuksilla tulee varmasti kalliimmaksi. Tosin, Helsingissä laitetaan ihan surutta rahaa autoliikenneinvestointeihin. Herttoniemen liikenneympyrä maksaa yksin 100 miljoonaa euroa! Kun kaupunkisuunnittelulautakunnassa päätetään tänään pyöräilyn edistämisohjelmasta, on joidenkin puolueiden mielestä pyydetty 13 miljoonaa euroa vuodelle 2014 liikaa. Voin kannattaa tunnelia, kunhan eri liikkumismuotojen tukeminen on jossain suhteessa toisiinsa.

Näillä ehdoilla, kiitos kyllä keskustatunnelillle.