Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Miksi Lauttasaaressa on päiväkodit ja koulut täynnä?

Posted on , 0

Lauttasaaressa on puutetta päiväkotipaikoista ja koulut täynnä. Uusimman tiedon mukaan päiväkotipaikan saa lähes kaikki halukkaat lapset saarelta, mutta useammalle nopeasti paikkaa tarvitsevalle on jouduttu osoittamaan päiväkotipaikka saaren ulkopuolelta. Tällainen nopea tarve voi syntyä esimerkiksi vanhemman työllistyessä.

Alakoulumme on Suomen suurin, ensi syksynä 900 oppilaan koulu. Saimme viime syksynä aikaistettu Vattuniemen koululle varattuja rakentamisen määrärahoja ja nyt on paikkakin löydetty uudelle koululle.

Onneksi koulumme ja päiväkotimme ovat saarella erinomaisen hyviä. Opettajat, varhaiskasvattajat ja hoitajat ovat sitoutuneita ja osaavia ammattilaisia.

Minusta seuraavan neljän vuoden aikana meidän pitää saada aikaan päätökset siitä, että Pajalahdentien 10 kirjastorakennus remontoidaan siten, että siihen tulee kirjaston ja nuorisotilojen lisäksi vielä yksi uusi koulu sekä päiväkotitiloja.  Tämä vaihtoehto oli esillä jo nyt, kun Vattuniemen uudelle koululle etsittiin paikkaa.

Useammassa puheenvuorossa on vaadittu, että uusien kotien rakentaminen saarella pitäisi pistää jäihin kunnes on kaavoitettu ja rakennettu riittävät päiväkoti- ja koulutilat. Lapsiperheiden kipeästi tarvitsemat asunnot ja lasten palveluihin tarvittavat tilat eivät kuitenkaan ole toisilleen vastakkaisia.

Minut yllätti tämä tilastotieto, että Lauttasaaren kasvamisessa ei olekaan kyse uusien asuntojen asukkaiden tuottamasta äkillisestä lapsiryöpystä.

Alla olevassa kuvassa on verrattu asuntokuntien eli asuntojen määrän, väestön ja alle kouluikäisten määrän kehitystä Lauttasaaressa. (1992=100)

Väestö ja asuntojen määrä on kasvanut tasaisen hiljakseen, mutta lasten määrä lähtenyt hyvin voimakkaaseen kasvuun vuoden 2000-luvulla. Kyse on siitä että perheet jäävät yhä useammin kaupunkiin, mikä näkyy koko Helsingin tasolla (kuva alla), mutta erityisen voimakkaana Lauttasaaressa.

Lapsiperheet viihtyvät aikaisempaa paremmin Helsingissä, ja varsinkin Lauttasaaressa. Mikä on tietenkin hieno asia.

Kun emme tiedä paljonko lapsia on hoitoa vailla, miten varmistamme heille riittävän hoidon?

Kun pienokaisten määrää kasvaa näin paljon, 60 % vuosikymmenessä, ei ole ihme, että Lauttasaaren päiväkotien seinät pullistelevat. Uusien päiväkotien suunnitteluun, suunnitelmista päättämiseen  ja rakentamiseen  voi mennä jopa se samainen vuosikymmen.

Kaupungin tietokeskus tuottaa väestöennusteita kaupunginosien tasolla, joiden avulla suunnitellaan tulevia palvelutarpeita. Tutkijat eivät kuitenkaan onnistuneet ennustamaan lapsimäärän kasvua, joten palvelutarpeiden ennusteet menivät vastaavasti pieleen. Tämä on nykyisen kriisin keskeisiä syitä. Tutkijoita on tästä turha syyllistää, ennustaminen on parhaille osaajille hyvin vaikeaa.

Varsinkin kaupunginosien tasolla lasten määrä tulee jatkossakin varmasti heittelemään, ja siihen vastaamiseen tulee löytää keinot. Emme voi mitenkään tietää täysin, montako lasta Vattuniemessä on vuonna 2023. Sen sijaan pitää löytää keinoja vastata muuttuviin tarpeisiin. Alla muutamia keinoja miten tähän päästäisiin

Pieniäkin päiväkoteja tarvitaan

Helsingissä on pyritty isoihin yksiköihin myös päiväkodeissa. Lauttasaareenkiin rakennetaan lähivuosina isoi päiväkoti Albatrossi LYK:iä vastapäätä. Isoille yksiköille on paljon vaikeampi löytää nopeasti tiloja kuin pienille. Varsinkin Lauttasaaressa, jossa kaupunki omistaa hyvin vähän maata. Tästä syystä isojen päiväkotien rinnalle pitää rakentaa pieniä yksiköitä, joustavampia ja nopeammin käyttöön saatavia. Nämä voivat olla kaupungin omia, esimerkiksi paviljonkipäiväkoteja, mutta myös yksityisiä pieniä yksikköjä, sopimuspäiväkoteja tai ryhmäperhepäiväkoteja. Lauttasaaressa meillä on jo paljon paviljonkeja, mutta esimerkiksi ryhmäperhepäiväkotien ryhmiä voisi lisätä.

Yksityinen voi olla ketterämpi

Erityisesti Lauttasaaressa, jossa päiväkotitontteja on vähän, yksityiset päiväkodit pystyvät vastaamaan tarpeisiin nopeammin kuin kaupungin omat. Niitä pitäisi sallia enemmän. Niille pitäisi myös osoittaa enemmän tiloja. Sama koskee sitä, että sopimuspäiväkoteja pitäisi sallia kaupunkiin enemmän.

Muuttuvassa maailmassa ja kasvavassa kaupungissa ei voida enää lähteä siitä, että teemme kymmenvuotissuunnitelmia palvelutarpeesta, Palveluita pitää olla silloin kun niitä tarvitaan ja siellä missä niitä tarvitaan, joustavasti ja käytännönläheisesti.

Pelkät seinät eivät tietenkään hoida lapsia, tärkeintä on saada riittävästi osaavaa ja motivoitunutta henkilökuntaa. Osa työolosuhteiden parantamista houkutteleviksi on riittävät ja terveelliset tilat.

Lähteet http://aluesarjat.fi/

Helsingin asuntokunnat henkilöluvun mukaan 1.1.

Helsingin väestö ja ruotsinkieliset 1.1.1992-2016 sekä väestöennuste 1.1.2017-2026

 

2 kommenttia
 • Sirpa
  29.03.2017

  Hei. Hyvä kirjoitus, kiitos. Uutta päiväkotia ei tosin enää rakenneta nimellä Albatrossi vaan päiväkoti Lauttasaari.

  • Elina
   30.03.2017

   Totta! Oliko siinä jokin sellainen juttu, että Espoossa tai Vantaalla on jo päiväkoti Albatrossi?