Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Säästetään Vartiosaari

Tämän kesän hitti oli Vallisaari. Sen koskemattomuus ja upea luonto hurmasi helsinkiläiset ja turistit. Vartiosaaressa on paljon samaa. Siitä voisi kehittää Helsingin vetovoimaisimman luontokohteen.

Kuva esittelymateriaalista

Kuva esittelymateriaalista

Vartiosaari on ainutlaatuinen. Se on säilynyt hienona luontoarvoiltaan ja muodostaa tärkeän osan Helsingin metsäistä verkostoa. Se pitää säilyttää virkistyskäytössä ja lähelle rakentuvien isojen kaupunginosien luontokohteena. Se on juuri sellainen laaja, yhtenäinen virkistysalue, jota kaipaamme kasvavaan Helsinkiin. Sen rajoista ei tarvitse kiistellä, koska se on saari.

Vartiosaarta ei kannata rakentaa. Vartiosaaressa on asumisen kannalta samoja ongelmia kuin muussakin saaristossa. Saaret ovat usein vaikeasti saavutettavissa joukkoliikenteellä ja niistä tulee pakostakin rakennettuna kovin yksityisiä, ja vain asukkaittensa käytössä olevia.

Vartiosaaren rantoja kiertää huvila-alue, joka on kulttuurihistoriallisesti arvokas. Kallioilta avautuu uskomattomat aavat näkymät merelle.

Avaamalla saarta sopivasti esimerkiksi sillan tai lossin avulla, yhä useampi kaupunkilainen pääsisi nauttimaan sen kiistattomista arvoista. Tämä onkin tehtävä eli kun nyt tehty ehdotus Vartiosaaren rakentamisesta toivottavasti hylätään, sen jälkeen tulee laatia suunnitelma, jolla saaresta saadaan avoimempi.

Ylipäätänsä merijoukkoliikennettä kehittämällä Helsinkiin saisi aivan uusia saaria ja alueita ihmisten ulottuville.

Me emme tarvitse Vartiosaareen, vaikeassa paikassa olevia asuntoja. Yleiskaavan hyväksymällä teemme koteja sadoilletuhansille helsinkiläisille. Tämä onneton Vartiosaari on edellisen yleiskaavan viimeinen häntä, jonka voimme jättää liito-oraville ja ketuille. Ja tietenkin yhä useammalle helsinkiläiselle.

Vartiosaaresta päätetään valtuustossa ke 26.10.2016

6 kommenttia
 • Luontoelämyksiä Helsingissä
  26.10.2016

  Kaupunkisuunnitteluvirasto haluaa tarjota helsinkiläisille luontoelämyksiä Vartiosaaressa raitiovaunun ikkunasta. Samalla reissulla voi nähdä eläimiä, kun raitiovaunu ajaa Korkeasaaren läpi.

  • Elina
   01.11.2016

   Minuakin harmittaa tuo Vartiosaaren päätös kovasti. Olisin pitänyt sen luontokohteena.

   • Ketunhäntä kainalossa
    07.11.2016

    Vartiosaaren rakentamista olisi kannattanut miettiä silloin, kun Kruunuvuorenselän raitiotiesiltoja oltiin hyväksymässä suuren innostuksen vallassa.

    • Elina
     16.11.2016

     Niiden yhteys ei ole noin suoraviivainen. Ne olivat kaksi eri päätöstä. Ja Vartiosaaren rakentamisen kaatuminen oli kovin lähellä: muutaman äänen päässä.

 • Äänestyksiä pikkutunneilla
  28.10.2016

  Vartiosaaren kaavan käsittely valtuustossa olisi ansainnut kunnollisen keskustelun ja oman käsittelynsä, kuten ensin oli tarkoituskin. Nyt se oli ujutettu tapahtuvaksi keskellä yötä monituntisen ja uuvuttavan yleiskaavakeskustelun jälkeen.

  Vartiosaaren rakentamista ajavat olivat ilmeisesti arvioineet, että näin päätös menisi läpi vähin äänin, ja yleiskaavan käsittely veisi asialta pois turhaa julkista huomiota. Kaikki konstit näyttävät olevan tarpeen kun Helsinkiä kehitetään.

  • Elina
   01.11.2016

   Ajattelen aivan samalla tavalla. Minua harmittaa, että yleiskaava ja Vartiosaari olivat samassa kokouksessa.