Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ohjeita hyvään tiivistämiseen, puheeni yleiskaavakäsittelyssä

Valtuustopuheeni 26.10.2016 Yleiskaavakäsittelyssä

Hyvä puheenjohtaja,

Kotisaareni Lauttasaari on hieno, merellinen ja luonnoltaan ainutlaatuinen. Viime viikolla paljastui kuivuuden takia kannas, joka johti Sisä-Hatun saareen Lauttasaaren kärjessä. Sieltä nähtiin hylkeitä, vesilintuja ja harvinaisia Pokemoneja.

Sisä-Hatulle johtava kannas tuli viikonloppuna esiin

Lauttasaarta, kuten muutakin kaupunkia, tiivistetään. Se on hyvä asia, olemassa olevan tiivistäminen säästää puistoja ja luontoa. Koska tiivistämistä on tehty Lauttasaaressa jo useita vuosia, voin kertoa, miten sitä ei kannata tehdä, jos haluaa onnistua.

Älä tiivistä kortteli kerrallaan. Katso kokonaisuutta, että siitä tulee eheä ja se sopii yhteen olemassa olevien rakennusten kanssa.
Älä lisää asukkaita talo kerrallaan. Kerro väestöennustajille, että lapsia ja ikäihmisiä on tulossa lisää.
Varaa aina tilaa myös palveluille.
Ota asukkaat mukaan suunnitteluun.
Älä rakenna raideyhteyttä siten, että lopetat bussilinjat sinä päivänä kun sen piti valmistua.

Mutta ennen kaikkea, kunnioita sitä luontoa, jonka äärellä tiivistät. Lautakunnassa poistimme neljä hehtaaria merentäyttöjä Lauttasaaressa sekä lisäsimme uuden ekologisen käytävän Kotkavuorelle. Työ jäi vielä kesken. Jatkosuunnittelussa nykyinen ekologinen käytävä Länsiulapanniemeltä Myllykalliolle täytyy säilyttää sellaisena kuin se on nykyisessä yleiskaavakartassa.

Teen Lauttasaaren luontoa koskien seuraavan ponnen:

Hyväksyessään yleiskaavan valtuusto edellyttää, että jatkosuunnittelussa turvataan Koillis-Lauttasaaren merkittävä kulttuuriympäristö maakuntakaavan mukaisesti, ja että selvitetään mahdollisuudet toteuttaa pohjoisen Lauttasaaren täydennysrakentaminen alueen herkkää merenrantaluontoa kunnioittaen ja merentäyttöjä välttäen. Erityisesti Lemissaaren arvokas luonto tulee säilyttää.

Tämän kaavan kaataminen tulisi vahingoittamaan helsinkiläistä luontoa. Nykyisen yleiskaavan mahdollisuudet rakentaa asuntoja on käytetty. Koska kodeille ei löydy enää paikkoja, silmä alkaa vilkkua kohti puistojamme ja lähimetsiämme. Siksihän lähdetään sellaisiin epätoivoisiin paikkoihin yrittämään, kuten Kivinokka, Vartiosaari tai vaikkapa Melkki. Hyväksymällä bulevardit saadaan koteja kolmannekselle niitä tarvitseville. Siksi ajattelen, että Keskuspuisto ja Hämeenlinnaväylän bulevardi täytyy pystyä yhdistämään, kuten myös Lauttasaari ja Länsiväylän bulevardi.

Hyvä uutinen on se, että yhtään kiveä ei käännetä eikä puuta kaadeta tämän päätöksen johdosta. Jokainen paikka tullaan käsittelemään uudestaan tarkemmassa suunnittelussa, asemakaavoissa. Kaikki päättäjät ovat kaikissa käsittelyvaiheissa lähettäneet savuavan viestin valmisteluun: Keskuspuisto on meidän puistomme, siihen ei saa kajota. Siksi sen rakentaminen on minimoitava, kun bulevardia suunnitellaan.

Haluan, että Helsinki kasvaa ja kehittyy ja pitää huolta ihmisistään ja luonnostaan. Siihen tarvitsemme tätä päätöstä.

Lisäys kokouksen jälkeen. Ponteni hyväksyttiin hienolla enemmistöllä.

IMG_2799

1 kommentti
  • Valtava voitto vihreille
    07.11.2016

    Hyvä uutinen on se, että yhtään kiveä ei käännetä eikä puuta kaadeta tämän päätöksen johdosta. Vihreät jatkavat taisteluaan luonnon puolesta Helsingissä.