Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kaupunkisuunnittelulautakunta 3.5.2016: Vartiosaari säästettävä

Ennen kokouksen alkua saan olla vastaanottamassa adressia Keskuspuiston puolesta. Keskuspuisto onkin yksi niistä kohteista yleiskaavassa, joita pitää vielä viilata. Missään nimessä sitä ei pidä tuhota, se on osa helsinkiläisten virkistystä ja terveyttä, Helsingin keuhkot. Se on myös arvokas yhtenäinen viheralue, juuri sellainen, joita kaupungissa pitäisi olla lisää. Niinpä siitä pitäisikin tehdä kansallinen kaupunkipuisto, mieluiten mahdollisimman pian.

Voi murheen päivää, koska nyt listalla on Vartiosaari. Edelleen puolustan Vartiosaaren virkistyskäyttöä. Se on ainutlaatuinen luontokohde ja historiallinen paikka, jota pitäisi kehittää virkistykseen. Saarta pitäisi avata enemmän siihen, mutta ei rakentaa täyteen. Asia on syytä jättää pöydälle, jotta ehdimme käsitellä tätä vielä myös valtuustoryhmässä.

Kalasataman Verkkosaaren pohjoisosaan tulee 3600 asukasta. Kahdeksan asuinkorttelia, päiväkoti sekä alkuopetuskoulu sekä kelluva uimala ja venekerho ja venesatama. Vihdoinkin tänne saataisiin myös kelluvia asuntoja, joille on yritetty löytää Helsingistä paikkaa jo aika pitkään. Liikennesuunnitelmassa varaudutaan ”pitkäkestoiseen välivaiheeseen” ennen kuin Sörnäistentunneli rakennetaan. Ehkä pitäisi luopua tunnelista ja tehdä saman tien kestävämpi ratkaisu? Pyöräbaanan reitti kulkee myös Verkkosaaren pohjoisosan läpi.

Kruunusilloilla kulkevien ratikoiden suunnitelma. Tämä on yleissuunnitelma, joka sisältää periaatteet yksityiskohtaisempaan suunnitteluun. Uutta raitiotietä rakennetaan 9 kilometriä. Kaksi uutta linjaa: Rautatieasema – Yliskylä ja Kolmikulma – Haakoninlahti. Lisäksi tulee pyöräilyn ja kävelyn yhteydet.

Annamme kokouksessa lausunnon kaupunginhallitukselle Asumisen ja maankäytön ohjelmasta. Valtion kanssa on nyt käyty neuvottelut ja asuntotuotantoa Helsingissä lisätään sitä myöten, kun raiderahaa mm. Raide-Jokeriin saadaan.

Lausunto liikennekaaresta. On myös kannatettavia ajatuksia tässä ministerin esittelemässä paperissa, mutta siirtyminen markkinaehtoiseen joukkoliikenteeseen ei ole pelkästään hyvä asia. Hajautettu järjestelmä voi vaikeuttaa suunnittelua ja joukkoliikenteen hyvien palvelujen takaamista.

Koko lista on täällä.

6 kommenttia
 • Susanna Pitkänen
  07.05.2016

  Hei Elina. Tulkitsenko blogiasi oikein, eli et tule hyväksymään Keskuspuistoon suunniteltua rakentamista ollenkaan? Esitätkö siis lautakunassa muutoksia yleiskaavaehdotukseen tältä osin? ”Missään nimessä sitä ei pidä tuhota, se on osa helsinkiläisten virkistystä ja terveyttä, Helsingin keuhkot. Se on myös arvokas yhtenäinen viheralue, juuri sellainen, joita kaupungissa pitäisi olla lisää. Niinpä siitä pitäisikin tehdä kansallinen kaupunkipuisto, mieluiten mahdollisimman pian.”
  Jos näin on, niin hyvä. Seuraamalla esityksiäsi lautakunnassa ja äänestyskäyttäytymistäsihän tämä lopulta selviää. Keskuspuiston rakentamisen salliminen tai peräti edistäminen olisikin historiallinen moka Helsingin vihreiltä varsinkin kun se on täysin tarpeetonta. Koitin perustalla asiaa jo Osmo Soininvaaran blogiin kirjoittamani kommentin kautta: http://www.soininvaara.fi/2016/05/04/tuhotaanko-keskuspuisto/ . Lisää perusteluita voi käydä lukemassa #keskuspuistonpuolesta adressiimme jätetyistä liki 600 kommentista.

  • Elina
   13.05.2016

   Kävimme juuri eilen Helsingin vihreiden kaavakävelyllä tutustumassa erityisesti tulevan Hämeenlinnanväylän bulevardin alueen kohtiin Keskuspuistossa, Pirkkolan urheilupuiston kohdilla. Minusta meidän pitää pystyä yhdistämään Bulevardi ja Keskuspuiston ainutlaatuisuus. Vihreiden ryhmänjohtaja Otso summaa tässä blogissaan aika hyvin tilanteen. Aion ehdottaa pikseleiden poistamista pohjoiseen siitä kohtaa, jossa yleiskaavassa pikaratikka kaartaa kohti Haagaa. Tämä säästää ne upeat kalliot alueella. Lisäksi siellä on sellaisia metsäisiä alueita, joilta on vielä poistettava pikseleitä.

   http://otsokivekas.fi/2016/05/keskuspuiston-puolesta/

  • Elina
   13.06.2016

   Yritän vihreän valtuustoryhmän neuvottelutavoitteen mukaan saada vähennettyä rakentamista Keskuspuistosta niin paljon kuin mahdollista. Voi olla, ettei ihan kaikki rakentaminen sieltä lähde. Sitten täytyy vain arvioida sitä, onko kompromissi sellainen, että sen kanssa voi elää, vaikka ei haluaisikaan. Kiitos vaikuttamistyöstänne, se on ollut arvokasta!

 • Raimo Leppänen
  13.05.2016

  Keskuspuisto ei säästy sillä, että sieltä täältä pelastetaan joku pikselinpuolikas. Keskuspuistoon rakentamisesta tulee luopua yleiskaavassa, ja puistolle pitäisi laatia yhtenäinen suojelukaava, jotta jatkuva puistoalueen kaventaminen ja valtaaminen rakennusmaaksi saadaan loppumaan.

  • Elina
   17.05.2016

   Koko Keskuspuistosta pitäisi tehdä kansallinen kaupunkipuisto, joka suojelee sitä. Lisäksi siitä pitää yleiskaavan jälkeen laatia mieluiten osayleiskaava, jolla koko alueen rajaus käydään vielä kerran läpi.

 • Matti Kopra
  23.01.2017

  Miten siis kävi? Juuri niin kuin Vihreät olivat suunnitelleet ja päättäneet! Kaikki toimet Keskuspuiston suojelemiseksi olivat vain äänestäjien harhauttamista. Hajoita ja hallitse sopii Vihreille oikein hyvin