Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kaupunkisuunnittelulautakunta 19.8.2014: Pasilan kustannukset nousee, pyöräilyn seurantaan työkalut

Esityslista kolahti jälleen postiin, syksy on täällä.

Pasilan keskustakorttelin asemakaava ja Pasilan keskustakorttelin alustava liikennesuunnitelma. Vähän huolestuneena kesällä sai lukea lehdistä Kalasataman rakennuttajan vaikeuksista löytää kauppakeskukselle kumppania. Se sama saattaa olla edessä Pasilassa. Itse pohdin sitä, onko näissä hankkeissa toimitilojen ja asuntojen suhds oikea. Pasilan aseman kohdalle on tulossa megahanke. Kauppakeskus toimii ikään kuin alustana. Läntinen rakennuspari on asuintaloja. Keskelle jää muita korkeammat toimisto- ja hotellirakennukset. Sen alla on julkinen monitoimitila. Itäinen rakennuspari on asemahalli, jonkinlainen konferenssikeskus ja toimistoja.

Kustannukset ovat karanneet. Siitä, kun valtuusto käsitteli asiaa, kustannukset ovat nousseet 26 miljoonaa euroa. Ongelma ovat Teollisuuskadun tunneli sekä Veturitien pitkään tunneliin varautuminen. Näitä liikenneratkaisuja on vatvottu joka vaiheessa, koska ne ovat aivan liian kalliit ja massiiviset. Vaihtoehtoja ei mukamas vain ole löytynyt.

Alustavassa liikennesuunnitelmassa Pasilankadun ja Veturitien väliin on esitetty uusi katuyhteys, Firdonkatu.

Lähiöprojektin toimintakertomus vuodelta 2013. Projekti toimi alueilla kuten Jakomäki, Malmi, Pohjois-Haaga, Kannelmäki ja Konala sekä MetroHelsinki-hankkeen osalta Herttoniemen yritysalue ja Myllypuro. Raha oli viime vuonna yli 660 000 euroa. Jos näillä hankkeilla saadaan virtaa esikaupunkeihin, niin ehdottomasti kannattaa satsata.

Kaupunginteatterin ja ympäröivien puistoalueiden asemakaavan muutos. Samalla rakennus suojellaan myös sisätiloiltaan. Muutos mahdollistaa myös lisärakentamisen eli harjoitus- ja huoltotiloja. Kävelyn ja pyöräilyn yhteyksiä Ilolanpuistosta Ensi linjalle parannetaan samalla.

Tarkistettu esitys, Käpylän Kisakylän asemakaavan muutos. Kaavaan on tehty kirjeiden johdosta joitain pieniä muutoksia. Tonttien pysäköintipaikkoja on vähän muuteltu, vastaamaan nykytilannetta.

Olympiakylän ja Kisakylän korjaustapaohjeet. Näistä on toivottavasti hyötyä, että remppoja tehdään upeaa aluetta ja sen arvoja kunnioittaen. Ohje koskee asuinrakennusten julkisivuja, sisäänkäyntejä ja ulko-ovia, ikkunoita, parvekkeita, vesikattoa, ullakoita ja porrashuoneita. Ohjeen piiriin kuuluvat myös pihat. Ohje ei koske asuntojen sisäisiä muutoksia. Ohje on korjauskortti, joka kuvaa arvoja ja korjausperiaatteita ja ohjeita.

Pyöräilyn seurantasuunnitelman tilannekatsaus. Seurantatyökalut ovat pyöräilykatsaus, pyöräilybarometri, kaupungin toiminnan vaikuttavuuden seuranta sekä pyöräilyn laskennat.

Lausunto kaupunginhallitukselle HSL:n toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotuksesta vuosille 2015 -2017. Kehutaan, mutta todetaan myös, että pitäisi olla konkreettisempia tavoitteita ja mittareita. Tehdyistä linjamuutoksista pitäisi tehdä ennen – ja jälkeen -analyysiä ja vetää siitä johtopäätöksiä reittien suunnittelussa. Lausunnossa toivotaan, että kehäradan junat pysähtyvät kaikilla Helsingin alueella olevilla asemilla. Samalla nillitetään kuntaosuuksien kasvamisesta.

Lausunto kannattaa tarkastusmaksun nostamista sataan euroon. Itse olen ollut sitä mieltä, että tarkastusmaksun ja pysäköintivirhemaksun pitäisi olla saman suuruisia.

Kutsuplussaa halutaan kehittää. Itse käytän sitä säännöllisesti. Se on kyllä aika vahvasti subventoitua, toivottavasti saadaan kävijämäärät nousuun ja palvelu kannattavaksi.

Metron yöliikenteen tarpeellisuudesta ei uskalleta sanoa mitään, mutta todetaan että se on aika kallis tällä hetkellä matkaa kohden. Minusta palvelu on kyllä tärkeä silti.

Lausunto kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta, joka koskee sitä, että Tattarisuon teollisuusalueen tonttien vuokra-aikaa pitäisi jatkaa. Hyvä, että lausunnossa sanotaan ei ole syytä tehdä ratkaisuja, jotka sitovat alueen kehittämisedellytyksiä vain nykyisenkaltaisiin lähtökohtiin. Alueen toimijoiden vuokra-aikojen pituudet on syytä arvioida uudelleen viimeistään vuonna 2034.

Lausunto kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta, jossa koskee prosenttiperiaatteen tukemista täydennysrakentamisessa. Kannatetaan, kunhan luotaisiin toimintamalli.

Kannelmäen Kantelettarentie 9 asemakaavan muutos. 20 uutta asuntoa. Muutos mahdollistaa nelikerroksisen uudisrakennuksen rakentamisen ja nykyisen rakennuksen korottamisen yhdellä kerroksella.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan esitys rakennuskiellon jatkamiseksi kantakaupungin eräillä alueilla, kaavoituksen keskeneräisyyden vuoksi.

Lausunnot ympäristölautakunnalle Kallahden rantaniityn ja Kallahdenharjun luonnonsuojelualueen hoito- ja käyttösuunnitelmaluonnoksista. Näihin pitää perehtyä vielä tarkemmin, pitänee pyytää pöydälle.

Poikkeamishakemus (Kruununhaka, Aleksanterinkatu 20-22). Hyväksytään Kahvilan laajennusosan (75 k-m²) rakentaminen poiketen voimassa olevasta asemakaavasta siten, että laajennusosa sijoittuu korttelin sisäpihalle rakennusalueen rajan ylittäen.

Lausunto kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta, joka koskee liityntäpysäköintipaikkojen lisäämistä Rastilan metroasemalle. Uusia autopaikkoja ei ole tulossa, mutta 70 pyöräpysäköintipaikkaa on tulossa.

2 kommenttia
 • Jussi
  18.08.2014

  Miksi monet takertuvat tuohon pummimatkustuksen ja törppöparkkeeramisen maksuihin? Valtaosa pummeista jättää maksamatta, koska laskevat sen tulevan edullisemmaksi. Parkkivirheistä valtaosa on viattomia virheitä, tai muutaman minuutin ylityksiä kun kassalla pitikin jonottaa kauemmin kuin kuvitteli. Eikä voi mennä maksamaan lisää, kun paikka jonossa menisi.
  Diplomaatit ja varattomaksi todetut (joilla kuitenkin on auto ja varaa ajella sillä ovat ehkä poikkeuksia tästä.

  • Elina
   21.08.2014

   Viaton virhe vai tietoinen teko? Miten sellaisen lain edessä määrittelet? Minusta liikenteen rikkomuksia pitäisi käsitellä samalla mittarilla. Miten mitoitat esimerkiksi sen, että joku parkkeeraa kiskoille ja koko raitiovaunuliikenne häiriintyy? Tai vie invapaikan sitä tarvitsevalta? Tai tukkii pyörätien kymmeneltä pyöräilijältä, koska ”vien vain tämän paketin”.