Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mannerheimintien kävelykatu ja uudet ratikkareitit kaupunkisuunnittelulautakunnassa 20.5.2014

Kaupunkisuunnittelulautakunta 20.5.2014

Lausunto Hannu Oskalan valtuustoaloitteesta, joka koskee kävelykatukokeilun toteuttamista Mannerheimintiellä. Vastauksessa pyöritellään asioita, ja lopuksi todetaan, että kävelykeskustan suunnitelma on merkitty vuoden 2015 aikana käynnistyväksi. Nihkeä vastaus!

Lausunto kaupunginhallitukselle raitioliikenteen linjastosuunnitelmasta 2014-2024.
Mielenkiintoisia muutoksia tulossa tulevaisuudessa. Paremmin olisi huomioitava, että raitiotietä aiotaan vetää mm. Jätkäsaaressa, Hernesaareen, Ilmalaan, Laajasaloon ja Kalasatamaan. Yksi selvä heikkous on: sunnuntaivuorot ajetaan edelleen 10 minuutin vuorovälillä vaikka kaupunki elää nykyään enemmän sunnuntaisinkin. Rengaslinjat 2/3 ja 7A/7B aiotaan purkaa, mutta niitä korvaamaan tulisi parempia poikittaisia yhteyksiä, kuten tihentämällä vuoroväliä Helsinginkadulla ja tarjoamalla uusia yhteyksiä Kalliosta ja Pasilasta Meilahteen ja Käpylästä Töölöön. Linjan 1 viikonloppuliikenne parantaisi Käpylän yhteyksiä. Suunnitelmassa on yhteys Pasilasta Meilahteen. 2 siirrettäisiin Topeliuksenkadulle ja Nordenskiöldinkadulle.


Meilahden huvila-alueen suunnitteluperiaatteet
Vaikuttaa ihan hyväksyttävältä. Huvila-alueen kulttuurihistorialliset arvot ja merkittävät luontoarvot säilytetään. Ranta-alueiden käyttömahdollisuuksia selvitetään, kävely- ja pyöräily-yhteyksiä parannetaan. Selvitetään uusia paikkoja siirrettäville huviloille. Samalla tutkitaan Paciuksenkadun varteen uudisrakentamismahdollisuuksia. Taidemuseon tontti lähiympäristöineen jää kulttuuritoiminnoille.

Pasilankadun liikennesuunnitelma välillä Esterinportti Kyllikinportti
Jäi pöydälle viime viikolla. Ei ole millään tavalla hyvä suunnitelma, sillä raitiovaunut ja bussit laitetaan omalle, yhteiselle kaistalleen keskelle katua, joka on häiriöaltista. Mutta ilmeisesti tässä tapauksessa ei ole muita vaihtoehtoja, joten pakko kai tehdä sitten niin.

Lausunto valtuuston toivomusponnesta, joka koskee polkupyöräreitityksiä ja polkupyörien säilytystiloja Keski-Pasilan keskustakorttelissa. Hoidossa on, pyöräilystrategian mukaisesti.

Kaupunkisuunnitteluviraston toimintasuunnitelma vuosille 2015, vuoden 2015 talousarvioehdotus ja taloussuunnitelmaehdotus vuosille 2015– 2017
Toimintasuunnitelmassa luvataan toteuttaa ainakin nämä: laaditaan yleiskaavaehdotus. Laaditaan asemakaavoja noin 5 500 asunnolle pääosin raideliikenteen varaan. Tästä määrästä on täydennysrakentamista vähintään 1 650 asuntoa. Joukkoliikenteen kuljetusosuus aamuliikenteessä keskustaan kasvaa 0,2 %-yksikköä edellisvuoden toteumasta (73,77 % vuonna 2013). Joukkoliikenteen osuus poikittaisliikenteessä kasvaa 0,2 %-yksikköä edellisvuoden toteumasta (19,71 % vuonna 2013).

Lisäksi annetaan lausunto tarkastuslautakunnalle vuoden 2013 arviointikertomuksesta.

2 kommenttia
  • Jari V
    20.05.2014

    Busseja ja ratikoita ei pidä laittaa yhteiselle kaistalle, koska a) esteettömyys (kynnys eri korkeudella), b) bussien hitaa pysäkkiajat lipunmyynteineen hidastavat muutenkin takkuista ratikkaliikennettä. Ratikan pitää olla ensisijainen liikenneväline, eikä sille saa keksiä enää yhtään uusia hidasteita.

  • Jalankulkija
    20.05.2014

    Joko nyt saadaan raitiovaunut pois Mikonkadun kävelykadulta?