Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Valtuusto 11.4.2018: talousraamin pitää varautua kaupungin kasvuun.

Valtuusto puhui kaupungin talouden raamin valmistelusta.

 

Raami on se työkalu, jolla varaudumme kasvavan kaupungin tarpeisiin. Saamme lisää helsinkiläisiä, jotka tekevät kaupungista hauskemman ja toimivan. Jo kaupungin strategiassa on kirjattu, että “kasvu velvoittaa kaupunkia”.

 

Kasvu velvoittaa kaupunkia huolehtimaan päiväkotien ja koulujen sekä asuntojen riittävyydestä. Kasvu velvoittaa huolehtimaan sujuvasta joukkoliikenteestä ja pyöräilyn mahdollisuuksista. Kasvu velvoittaa huolehtimaan palveluista.

 

Kasvu velvoittaa huolehtimaan tasa-arvoisista mahdollisuuksista toimia vapaa-ajalla. Kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala tarjosi viime vuonna yli 20 miljoonaa kokemusta. Lisäksi avustuksina jaettiin 60 miljoonalla euroa.

 

Kokemuksia syntyi muun muassa liikuntapaikoilla, nuorisotaloissa, kirjastoissa, kulttuuritapahtumissa. Tilanne on nyt kuitenkin se, että ei ole olemassa selkeää linjausta siitä, miten kasvavan kaupungin tarpeisiin tullaan vastaamaan.

 

Tukholmassa oli tehty harjoitus, jossa katsotaan, minkä verran palveluja pitäisi olla, jos palvelujen määrää kasvatettaisiin aina vastaamaan uusien asukkaiden tarpeita. Katsoimme tämän laskelman tuloksia lautakunnassa tällä viikolla. Vastaava laskelma Helsingin kohdalla oli häkellyttävä: tarvitaan mittavia investointeja, jos nykyinen palvelutaso halutaan säilyttää.

 

Sillä nämä palvelut ovat Helsingille tärkeä vetovoimatekijä. Ne luovat tasa-arvoa ja osallisuutta. On aivan selvää, että tulemme tarvitsemaan mittavia investointeja tulevina vuosina. Tämän pitäisi näkyä jo ensi vuoden liikuntapaikkojen investointimäärärahoissa.

 

Ajattelen niin, että esimerkiksi kirjasto ja riittävä määrä liikuntapalveluja pitää löytyä jokaisen kodin läheltä, siinä missä päiväkoti ja koulukin.

 

Toimialan johtaja Tommi Laitio on puhunut vapaa-ajan yleiskaavasta. Tarvitsemme vapaa-ajan yleiskaavan, jonka avulla luomme yhteisymmärrystä kasvavasta kaupungista vapaa-ajan palveluiden alustana.