Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ihmiset tekevät kaupungin, kunnioitetaan luontoa. Valtuustostrategiapuheeni.

Valtuusto käsitteli 13.9. kauden tärkeintä asiakirjaa, valtuustostrategiaa. Puhuin itse ihmisten kaupungista ja luonnosta. Tein myös yhden ponnen.

Hyvä puheenjohtaja, valtuutetut.

“Kaupungin maineen tärkein sisältö ja tärkeimmät tekijät ovat helsinkiläiset itse. Kaupunki ei koskaan ole valmis, mutta sitä rakennetaan joka päivä yhdessä.”

Tämä on minusta tämän strategian yksi tärkeimmistä ohjenuorista, jonka pitäisi ohjata paljon nykyistä paremmin kaupungin kaikkea toimintaa.

Meidän pitää lopettaa kaikki se mitä kutsumme “asukkaiden kuulemiseksi”. Kuuleminen ei ole yhdessä tekemistä. Yhdessä tekeminen on paljon enemmän. Oleellista on, että helsinkiläiset ovat toimijoita, tekijöitä eivätkä kohteita. Juhlavuoden hengessä, tämä kaupunki tehdään yhdessä.

Olen entistä vakuuttuneempi, että ainoa tapa kaataa hallintokuntien raja-aitoja on tehdä jokaisesta kaupunginosasta oma projektinsa, jossa mietitään kaikkia sen kaupunginosan palveluita, rakentamista, kiinteistöjä, liikkumista, sen kaupunginosan näkökulmasta. Se automaattisesti ratkaisisi sen ongelman, ettei ihminen voi tietää, minne ottaa yhteyttä saadakseen asiansa eteenpäin tai että asiaa pallotellaan virastolta toiselle.

Hyvä puheenjohtaja,

Koen, että helsinkiläinen luonto olisi ansainnut suuremman osan tässä strategiassa. Kaupunkimme luonto on ainutlaatuinen, arvokas itsessään. Sillä on itseisarvon lisäksi myös välineellinen arvo. Se luo tukijalan Helsingin elinvoimaisuudelle. Se luo pohjan helsinkiläisten hyvinvoinnille. Ja se luo pohjan matkailulle.

Helsingillä on aivan kelpo luonnonsuojeluohjelma vuosille 2015-2024 ja metsäverkoston perustaminen. Se sisältää 47 uutta luonnonsuojelualuetta, jotka on tarkoitus perustaa kymmenvuotiskaudella 2015-24. Lopputuloksena on suunnilleen suojelupinta-alan kaksinkertaistuminen. Ajattelen, että tuo ohjelma pitää toteuttaa. Toivon kuitenkin, että sen toteuttamisen vauhti olisi nykyistä kunnianhimoisempi. Ohjelma olisi myös syytä toteuttaa nykyistä vauhdikkaammin. Erityisesti ohjelman suojelualueista tehtävien päätösten pitäisi syntyä riittävän nopeasti.

Tätä haluan vauhdittaa toivomusponnella:

Hyväksyessään strategian valtuusto edellyttää, että selvitetään mahdollisuudet toteuttaa Helsingin luonnonsuojeluohjelmaa 2015-2024 kunnianhimoisesti ja etupainotteisesti Helsingin ainutlaatuisen luonnon säilyttämiseksi.

Linkki Helsingin strategiaehdotukseen.

2 kommenttia
 • Viheralueita kaupungissa
  21.09.2017

  Kovasti hehkutetaan nyt luontoa kaupungin valtuustostrategiassa. Vuosi on ehtinyt kulua siitä, kun valtuusto hyväksyi uuden yleiskaavan, joka toteutuessaan
  hävittäisi kolmanneksen Helsingin metsistä ja viidesosan kaupungin viheralueista.

  • Elina
   11.10.2017

   Minusta uudessa yleiskaavassa suojelun tasoa kyllä nostetaan. Harmi kuitenkin oli, ettei ponteni suojelun turvaamisesta mennyt läpi.