Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kaupunkisuunnittelulautakunta 4.10.2016: VISTRA II, Lohiapajanlahti Larussa, Huopalahden asema ja HIFK:n halli

Posted on , 0

VISTRA II eli Viher- ja virkistysverkoston kehittämissuunnitelma -raportin luonnos, tulee päätökseen marraskuussa.
Jatkoa varten mietin seuraavia suunnittelukehotuksia. Jatkosuunnittelussa otetaan huomioon, että maisema- ja
puistosuunnittelussa pitäisi pyrkiä lisäämään luonnon monimuotoisuutta hyödyntäen alue-ekologisen tarkastelun tuomaa tietoa. Tämä kysymys jäi auki minusta, eli mikä tulee olemaan tämän suunnitelman sitovuus ja ohjaavuus päätöksen jälkeen? Ja sen suhde yleiskaavan toteutusohjelmaan. Tulen ehdottamaan, että luonnos asetetaan nähtäville tai muulla tavoin varmistetaan vuorovaikutus mm. Ympäristöjärjestöjen kanssa.

Huopalahden aseman ja ympäristön tarkistettu asemakaavaehdotus, joka vedettiin viime viikolla pois listalta. Edelleen hieman mietityttää se, onko tässä tarpeeksi kunnianhimoa asumisen määrässä. Muuten hieno, asema-aluetta kehitetään, suojellaan vanhan asemamiljöön rakennukset. Asemapuisto kunnostetaan ja sen läpi tulee kevyen liikenteen reitti. Vanhaan asemarakennukseen tulee juhlatila. Raide-Jokerin varteen saadaan uusia asuntoja.

Kuva kaavaselostuksesta

Kuva kaavaselostuksesta

Lauttasaaren Lohiapajanlahden alueen tarkistettu asemakaavaehdotus. Pyydän tämän pöydälle, jotta ehtii jutella lauttasaarelaisten kanssa. Ehdotin viime kerralla tätä käsiteltäessä, että kaava olisi hylätty. Se on pyörinyt valmistelussa yli kymmenen vuotta, koska kunnollista ratkaisua ei olla löydetty. Tämäkään ei ole hyvä. Ja aina vaan vähän huonommaksi on mennyt, koska ELY-keskuksen vaatimuksesta mm. päiväkotia varten varattu piha-alue on poistettu. Muistutuksia ja lausuntoja tuli kaavaan 12 kpl. Ne koskivat mm. aallonmurtajia, sedimenttejä, melu ja ilmanlaatua, tulvasuojelua ja mahdollista vedenalaista suojelua. Lisäksi liian suureen kerrosalaan, rakennusten liian suureen korkeuteen ja pituuteen, merinäkymien menetyksiin, meritäyttöjen tarpeettomuuteen. Tärkeänä nousi esille Lauttasaaren koulu- ja päiväkotitilojen, liiketilojen ja myyntialueiden riittämättömyys.

Garden Helsingin arkkitehtikilpailu, jäi pöydälle viime viikolla. Tämä on tärkeä ja merkittävä päätös, koska se määrittää, mitä HIFKin hallilta vaaditaan, jotta se olisi paras mahdollinen. Suunnittelussa tulee huomioida myös alueen sijainti osana Keskuspuistoa. Ratkaisu ei saa heikentää arvokkaiden rakennusten asemaa tai jalkapalloillun ja kenttäurheilun toimintamahdollisuuksia. Alue suunnitellaan esteettömyyden erityistason alueena. Baanaverkon mukaiset yhteystarpeet tulee huomioida. Alueen läpi pitää päästä jalan diagonaalisesti Nordenskiöldinkadulta Stadionin pohjoisen sisäänkäynnin suuntaan. Suunnitelmissa tulee esittää myös hulevesien hallinta ja viherkattojen käyttö. Se mitä ei vaadita, on ajatukset kivijalasta ja siitä, haluammeko siihen kivijalkakauppoja ja kahviloita. Tässä rakennetaan kuitenkin myös Töölöä, sen pitäisi olla sellaista, että on miellyttävää kävellä alueella. Palveluita kaivataan takuulla myös. Tähän tultaneen tekemään ehdotus, joka koskee juuri tätä asiaa.

Munkkiniemi (Lokkalantie 14). Täydentämistä! Siellä on seitsemänkerroksisia asuin- ja liikerakennuksia ja ne yhdistetään asuinrakennuksella, joka sijoittuu Lokkalantien ja Solnantien kulmaan. Lisäksi olemassa olevien rakennusten ullakkotiloja voidaan laajentaa asuinkäyttöön. Osa 1. kerroksesta on varattava ravintola-, liike-, toimisto-, palvelu- tai työtiloiksi.

Oikaisuvaatimus poikkeamispäätöksestä (Ullanlinna, Neitsytpolku 4). Tämä jäi viime viikolla pöydälle. Hakija olisi halunnut muuttaa ekan kerroksen kivijalkaliiketilan asunnoksi. Tähän ei suostuttu ja nyt hakija on hakenut oikaisua. Kinkkinen juttu, koska toisaalta kivijalkatiloja yritetään varjella, mutta toisaalta, jos niille ei ole käyttöä, niin vaikeahan sitä on sellaisena pitää.

Haagassa pidennetään rakennuskieltoa.
Katajanokalla hylätään poikkeamislupahakemus (Vyökatu 4, Kauppiaankatu 12)

Koko lista