Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

HS – kirjoitus: puhdas sisäilma Lauttasaaren lapsille

Hesari julkaisi 16.4.2016 mielipidekirjoituksemme siitä, miten Lauttasaaren koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmat pitää ratkaista nyt heti. Se meni näin:

Puhdas sisäilma Lauttasaaren lapsille

Helsingin Sanomat raportoi (4.4. ja 6.4.), miten useassa Lauttasaaren päiväkodissa on sisäilmaongelmia. Kosteus ajaa evakkoon lapset Silkkiuikusta ja Telkästä. Särjessä on tiloja, joissa ei pidetä enää lapsiryhmiä. Myllykallion koululla on ongelmia.

Taustalla on erilaisia ongelmia. Betonin kuivumista ei odotettu paviljonkipäiväkoteja rakennettaessa. Rakentamisen valvonnassa ja lopputarkastuksissa on hutiloitu. Pieniin koulutiloihin on sullottu liikaa lapsia. Nämä ongelmat ovat tuttuja kaikkialla kaupungissa. Kaupunki ja Tilakeskus rakennuttajina ovat vastuussa.

Päättäjänä pitää katsoa peiliin: korjausvelkaa on päässyt syntymään. Määrärahoja peruskorjauksiin ei ole tarpeeksi. Remontteja on lykätty. Riittäviä väistötiloja ei ole.

Tilanne on erityisen paha Lauttasaaressa, jossa päiväkodit ja koulut pullistelevat lapsia. Ongelmien juuret ovat Lauttasaaren täydennysrakentamisessa. Uusia lapsiperheitä tulee lisää, palveluita ei.

Näin ei voi jatkua. Yhdenkään lapsen tulevaisuutta ja terveyttä ei saa vaarantaa epäterveellisellä sisäilmalla. Yhdenkään työntekijän ei pidä pelätä sairastumista. Kaupungin pitää välittömästi tarjota riittävät väistötilat joko rakentamalla lisää paviljonkeja tai vuokraamalla tilaa. Ongelmatilat pitää korjata heti. Kaikki ongelmat on korjattava kerralla. Ennen tilojen ottamista uudelleen käyttöön, niiden turvallisuus tutkitaan esimerkiksi homekoiran avulla.

Lauttasaaren uusi koulu ja päiväkoti on rakennettava heti. Ja niitä rakennettaessa valvonnan pitää ryhdistäytyä, ettei tällaista pääse koskaan enää syntymään.

Elina Moisio ja Jessica Karhu, lauttasaarelaisvanhempia ja varavaltuutettuja (vihr.)

Helsingin sanomat mielipidekirjoitus