Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kaupunkisuunnittelulautakunta 15.3.2016: HIFKn Garden -hanke ja Lohiapajanlahti Lauttasaaressa

Posted on , 0

HIFK:n hanke jäi viime viikolla pöydälle. Mäntymäen kenttä ja Olympistadionin alue on tärkeä alue, monella tapaa. HIFK:n hanke sisältää urheiluhallin, asuntoja, kauppoja, toimintakentän. Sitä on soviteltu selvityksissä sekä Mäntymäen kentälle eteläiselle puolelle että Nordenskiöldin varteen pohjoiselle puolelle. Molemmissa sijainnissa on omat hyvät puolensa. Pohjoista puoltaa se, että vanhan jäähallin tilalle sekä nykyisen pysäköintialueen paikalle saisi hienon hallin, enemmän asumista ja sinne on paremmat liikenneyhteydet. Eteläinen sijainti voisi elävöittää Oopperan ja Olympiastadionin välistä aluetta, tuoda tapahtumia ja elämää alueelle. Minusta pohjoinen sijainti on hyvä ehdotus. Pidän tärkeänä, että hanke sisältää reippaasti asuntoja, tiivistää kaupunkikuvaa, mutta siten että se rakennetaan kävely-ympäristö mielessä eikä siitä tule mikään suljettu tai epämiellyttävä kävelyalue. Lisäksi pitää huolehtia, että pyöräilyn baana mahtuu hankkeeseen, se kun on vedetty alueelta tällä hetkellä.

HIFKn hanke pohjoinen sijainti

Lauttasaaren Lohiapajanlahden alue jäi viime viikolla myös pöydälle. Tämä on kyllä onneton kaava. Uusi kortteli tulee nykyisen venesataman päälle ja venesatamaa laajennetaan merelle päin. Rantaan tulee rantaraitti. Nykyinen ranta-alue on täyttöaluetta. Lauttasaari-seura on ollut hyvin aktiivisena asian suhteen. Olen samaa mieltä siitä, että koko Lauttasaareen pitäisi saada kokonaissuunnitelma, joka sieltä puuttuu. Suunnitelmassa oleva suora rantaviiva ei myöskään ole alueelle tyypillistä. Kävelytie saisi olla leveämpi. Suunnitelman talot ovat kuusikerroksisia, eli kohtalaisen korkeita. Päiväkodin piha-alue riittämätön. Seuran huomautusten seurauksena suunnitelmassa on pysäköintilaitoksen laajuutta ja sijaintia tarkistettu ja blokkimaista lamellia hieman siirretty. En oikein tiedä, millä tästä suunnitelmasta saisi paremman. Kyseessä on tarkistettu esitys eli tämä on ollut lautakunnassa aikaisemmin.

Tarkistettu esitys Pukinmäen Isonpellontiellä. Kehä I:n väliselle alueelle tulee noin 300 uutta asukasta ja liiketilaa. Pukinmäen rantapuistoa kehitetään virkistykseen. Se rajautuu Vantaanjokeen, joten huomautuksessa onkin huomautettu suojeluarvoista ja luonnonympäristöstä ja tulvasuojelusta.

Tarkistettu esitys Pitäjänmäen Sulkapolun ympäristössä. Noin kolmesataa uutta asukasta. Kaksi uutta taloa Pitäjänmäentien ja Turkismiehentien varteen ja yksi liikerakennus korvataan asuintalolla. Suojellaan 40-luvun talot.

Huopalahden vanhan aseman seudulle ehdotetaan uutta käyttöä! Rakennukset ja puisto kunnostetaan. Asemapuiston läpi kulkeva reitti säilyy ja vanhaan asemarakennukseen tulee odotushalliin kokoontumistila. Uutta asuinkerrosalaa tulee myös (855 k-m²) ja uusi asuinrakennus (400 k-m²). Rakennetaan uusia jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä.

Lausunto kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta, joka koskee helsinkiläisten mielipiteen selvittämistä Malmin lentokentän alueesta. Ulkopuolisen mielipidetutkimusyrityksen tekemälle selvitykselle ei nähdä tarvetta.

Koko lista