Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Yleiskaava hyväksyttiin lautakunnassa 10.11.2015, muutokset säästävät luontoa

Tärkeästä yleiskaavasta neuvoteltiin huolella, mutta kyllä se kannattikin. Suurin konflikti oli olemassa sen välillä, miten sovitellaan yhteen uutta rakentamista ja luontoa Helsingissä. Ehdotus muuttui monella tapaa paremmaksi ryhmien välisissä neuvotteluissa.

On sanottava, että on kiitettävää, miten paljon hyvää palautetta tuli asukkailta eri puolilta Helsinkiä. Ne auttoivat jäsentämään ongelmakohtia.

Munkkivuoren metsää säästetään, ilahduttavasti. Rakentamista kavennetaan Keskuspuistossa länsireunalla, jossa säästetään Metso-kohteita. Myös Vantaanjokilaaksossa Veräjänmäen alueella sekä Uutelassa ja Tuomarinkylässä säästyy luontoa. Neuvotteluissa lisättiin kirjaus metsäverkoston säilyttämisestä. Metsäverkostosta tehtiin oikeusvaikutteinen pääkartan ohelle. Se auttaa turvaamaan ekologisia yhteyksiä ja laajoja metsäalueita.

Luontokohteiden lisäksi tärkeintä on se, että yleiskaavan perusperiaatteet hyväksyttiin yhdessä. Kaupunkia väkivaltaisesti halkovat moottoritiet tullaan muuttamaan kaduiksi. Kadulla on pienemmät nopeudet, siten vähemmän saasteita ja melua. Siksi niiden varrelle voidaan rakentaa asuntoja ja toimitiloja. Jatkossa tulemme näkemään, miten autojen sijaan kaupunkibulevardeille kulkevat pikaratikat ja pyörät. Suurin osa uudesta rakentamisesta tulee näiden varrelle sekä tiivistämällä jo olemassa olevaa. Näin pystytään säästämään mahdollisimman paljon luontoa ja metsää.

Olen iloinen, että pyöräilystä ja kävelystä tehdään kaupungissa kingi. Baanat tulevat olemaan nopea reitti pyöräillä kaikkialla kaupungissa.

Yksittäisistä asioista hiertämään jäi se, että teollisuusalueilla ei päästy vieläkään sekoittavaan rakentamiseen. Maailmalla on paljon esimerkkejä miten pienteollisuus, toimitilat ja asuminen saadaan sovitettua yhteen, mikä tarkoittaa vähemmän painetta rakentaa luontoalueille. Tämä jää siis mietittäväksi vielä tulevissa väännöissä.

Muutakin jää vielä jatkon varaan: Vartiosaarta ei päätetty nyt, vaan vasta myöhemmin tulevan osayleiskaavan kohdalla. Vastustan Ramsinniemen rakentamista, joka jäi myös myöhäisempään päätökseen. Harmittaa myös se, että Talin Golf-kentälle ehdotettua rakentamista vähennettiin.

Yleiskaava on alku, jotta Helsingistä voi tulla oikea kestävään liikkumiseen perustuva metropoli. Se on enää toteuttamista vaille valmis.

(Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi yleiskaavaehdotuksen 10.11.2015. Sen jälkeen se asetetaan näytteille, jonka jälkeen se käsitellään vielä kerran lautakunnassa ja sen jälkeen kaupunginhallituksessa ja valtuustossa keväällä 2016)

Alkuperäinen yleiskaavaehdotus, ennen neuvotteluissa tehtyjä muutoksia

Alkuperäinen yleiskaavaehdotus, ennen neuvotteluissa tehtyjä muutoksia