Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kaupunkisuunnittelulautakunta 3.11.2015: Yleiskaava, Kruunuvuori, Länsisatama

Marraskuu on täällä! Yleiskaavaa käsitellään edelleen, näyttäisi että vielä ainakin pari viikkoa. Suurin ongelma ja ristiriita on viher- ja virkistysalueiden ja rakentamisen välillä. Keskustelua käydään Rastilan leirintäalueen siirtämisestä, Keskuspuiston reuna-alueista, kaupunkibulevardien toteuttamismahdollisuuksista, Uutelasta, Ramsinniemestä, Meri-Rastilasta, Munkkivuoren lähimetsästä ja teollisuusalueiden tulevaisuudesta.

Kruunuvuori, kaava ja alustava liikennesuunnitelma. Etelärinne, vanha öljysatama ja 1600 uutta asukasta, kumppanuuskaavoitushanke omistajan kanssa. Kerrostaloja, yhteiskäyttökortteli, kahviloita, ravintoloita, liiketilaa, venesatama ja virkistysalue. Pohjoisosassahan on laaja virkistysalue. Laajasalosta tulee yksisuuntaiset pyöräkaistat, jotka muuttuvat Kruunusiltoja lähetessä kaksisuuntaiseksi pyörätieksi.

Havainnekuva esityslistala

Havainnekuva esityslistala

Pitäjänmäen Sulkapolun ympäristön asemakaava ja liikennesuunnitelma. Mainio sijainti, noin 200 metriä Pitäjämänmäen asemalta tiivistyy. Kaksi uutta kerrostaloa ja yksi vanha, seitkytluvun kerrostalo korvataan kahdella uudella. Samalla suojellaan nelkytluvun rakennukset. Uusia asukkaita kolmisensataa. Muistutuksissa naapurustossa oltiin huolissaan uusien rakennusten korkeudesta, joten ne on nyt rajattu kahdeksaan kerrokseen. Pyöräilyä parannetaan Sulkapolun ja Vinenkujan välillä. Runkobussilinjan pysäkkien väliin rakennetaan keskikoroke, joka parantaa turvallisuutta.

Herttoniemen yritysalueen suunnitteluperiaatteet olivat viime kokouksen jälkeen pöydällä. Kannatan ajatusta, että katsottaisiin maailmalta esimerkkejä ja siirryttäisiin pienteollisuus- ja toimitila-alueisiin, joissa sekoitetaan asumista ja muuta toimintaa. Se toimii hyvin muualla ja luo omaleimaisia kaupunginosia. Haluaisimme tännekin siis sekoittaa toimitilaa ja asumista. Sijaintihan on loistava metroaseman lähellä

Karhunkaatajan suunnitteluperiaatteet. Jäi viime kokouksessa pöydälle. Myllypurossa ja hienosti Jokerilinjan varrella, noin neljätuhatta uutta asukasta. Tässä on nyt viljelypalstoja ja koirankoulutuskenttä sekä kallioista metsää. Pysäkin ympärille tehokasta, 1.5. Kallioalueen korkein kohta etelässä jätetään rakentamatta.

Kampissa, Kalevankatu 57 ja puistoalueen asemakaava muuttuu. Lisäkerros ja sisäpihalle puiston reunaan uusi nelikerroksinen rakennus sekä kadunvarsi myymälä-, liike- tai työtilaa.

Länsisataman liikenneyhteyksien vaihtoehtoiset ratkaisut, pöydällä. Lainaan itseäni viime viikolta: Ah, mikä murheenkryyni. Muistan, miten aikoinaan Jätkäsaaresta piti tulla vähäautoinen kaupunginosa. No eipä tullut. Suurimmat liikenneongelmat johtuvat satamasta, jossa toiminta on vilkasta. Lauttojen mukana tulee aina myös jonkin verran rahtia, se on varustamojen toiminnan tapa nykyään. Alueelle oli erilaisia tunneliratkaisuja mietinnässä, mutta ne ovat niin kalliita, etteivät ne toteudu, joten tässä ehdotuksessa on nyt pieniä muutoksia. Oleellista olisi kannustaa satamaa siihen, että mahdollisimman paljon rahtia kulkisi Vuosaaren kautta. Vaikka sitten osa matkustajaliikenteestäkin pitäisi ohjata sen kautta. Suunnitelmassa poistetaan pari suojatietä, mm. Länsiväylän alusta. En pidä hyvänä sitä, että autoilun sujuvoittaminen tarkoittaa kävelyn tai pyöräilyn vaikeuttamista. Minusta tätä ei pitäisi toteuttaa näin.