Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Perheretkellä Baltimoressa

Baltimoren entinen kaupunginjohtaja Martin O’Malley taistelee demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuudesta. Mahdollisuudet vaikuttavat pieniltä, hän saa keskimäärin 0,8 % kannatuslukuja. Mutta hän kitki kaupunginjohtajakaudellaan Baltimoren rikollisuutta, vaikka jälkikäteen käytiinkin debattia käytetyistä rikollisuuden tilastointimenetelmistä. Ollessaan Marylandin kuvernööri vuonna 2012 hän allekirjoitti lain samaa sukupuolta olevien oikeudesta avioitua Marylandissä.

Baltimore on tehnyt saman mitä Helsingissä nyt tapahtuu eli elävöittänyt raskaan teollisuuden toimintojen satama-alueitaan. Hanke poikkesi Helsingistä monella tapaa. Helsinki on suunnitellut rannoille massiivista asuntotuotantoa. Inner Harbour Baltimoressa on kehitetty viihdekeskukseksi, jossa matkailutoiminnot ja ravintolakeskittymä palvelevat matkailijoita. Alueella on myös toimitiloja. Sitä jäin Helsingin kehittämisen kannalta pohtimaan, että löytyisikö rannoillemme jokin suurempi matkailukohde, joka toisi vielä enemmän turistivirtaa kaupunkiin. Enkä tarkoita nyt Guggenheimia, vaan elämäntilanteesta johtuen pohdin enemmän lapsikohteita.

Baltimore

National Aquarium osoitti amerikkalaisten jalon taidon tehdä asioista asiakkaan kannalta toimivia. Hyvällä suunnittelulla rakennuksesta saa sellaisen, että se vetää kuumana (34 astetta) kesäpäivänä massan sisään ilman jonottamisen ja ruuhkan tuskaa. Akvaariossa on kuitenkin 1,4 miljoonaa kävijää vuosittain. Ihmiset jakautuvat tasaisesti rakennukseen ja järjestelmä ohjaa sopivasti eteenpäin. Ja olihan siellä näkemistä: hait, merikilpikonnat, delfiinit, merihevoset. Eri merityyppien ekosysteemien esittely oli kattavaa. Ja pienempiä innosti mahdollisuus silittää rauskuja ja meduusoja! Vieraskielisille tuli kyllä vastaan kielen rajoitteet. Kalojen ja merenelävien nimien vapaakäännöksistä tuli lähinnä koomisia. Ihan kaikkeen ei kahden yhteiskuntatieteilijän osaaminen riittänyt.

Childrens museum ei oikeastaan ollut museo vaan sisäleikkialue, joka kyllä tyydytti toiminnanhaluisia lapsia. Miinuksena mainittakoon kahvilan puute.

Amerikkaa pääsääntöisesti moititaan autokeskeiseksi. Ja sitähän se onkin. Mutta ainakin Baltimoressa joukkoliikennettä oli pohdittu myös junalla tulevien vierailijoiden kannalta. Pääkohteiden välille oli suunniteltu ilmainen rengasbussipalvelu. Charm City Circulator (linkki) oli mainio palvelu turisteille mutta myös kaupungin omalle väelle. Helsingissä lähimmäksi pääsee ehkä kolmosen ratikka, mutta kuljetusnopeuden sekä tietenkin maksuttomuutensa vuoksi tämä bussipalvelu kyllä peittosi ratikat mennen tullen.

charm city circulator