Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kaupunkisuunnittelulautakunta 28.10.2014 päätti näin

Kaupunkisuunnittelulautakunta 28.10.2014

Päätettiin Koivusaaren osayleiskaavasta. Tein pari selventävää ehdotusta, koska Lauttasaaressa on monia oikeutettuja huolia. Ehdotin, että palvelujen saatavuus otetaan alueen jatkosuunnittelussa huomioon. Tämä erityisesti siksi, että Lauttasaaressa on liian vähän oppilaspaikkoja kouluissa tällä hetkellä. Opetusvirasto on huomauttanut, ettei nykyinen koulukapasiteetti riitä palvelemaan näin suurta määrää uusia asukkaita alueella. On laskettu, että oppilaspaikkavajaus on 760 oppilaspaikkaa vuonna 2023. Ehdotukseni hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisäksi ehdotin, että jatkosuunnittelussa kiinnitetään huomioita lisääntyvän liikenteen haittojen minimointiin. Huolta on kannettu lisääntyvästä liikenteestä saaren läpi. Tämäkin ehdotukseni hyväksyttiin yksimielisesti.

Mikko Särelä (vihr.) ehdotti, että lautakunta toteaa, että jatkosuunnittelussa on syytä kiinnittää erityistä huomiota jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiin. Kannatin tätä. Äänestyksessä se valitettavasti hävisi äänin 2-5 (2 tyhjää).

Kysyin myös massiivista meren täytöistä, jotka alkuperäisessä kaavaehdotuksessa oli mahdollista aloittaa jo ennen kaavan lainvoimaisuutta. Tämä määräys on poistettu ehdotuksesta, koska täyttö tapahtuu erillisen lupamenettelyn kautta.

Jätkäsaaren terassikorttelista päätettiin ja samalla päätettiin liikennejärjestelyt Messipojankujalle ja Messitytönkujalle. Esillä oli viereisen Malta-talon asukkaiden huolet talojen etäisyyksistä ja kadun linjauksesta.

Myllykallion kupeessa Lauttasaarentien ja Lauttasaarenmäen kulmauksessa puretaan
toimistotalo ja tilalle rakennetaan kaksi kuusikerroksista asuinkerrostaloa. Pysäköinti
tulee maan alle pysäköintilaitokseen. Yksi esille noussut kysymys on ollut vastapäätä
olevan Myllykallion puuston suojaaminen rakentamisaikaisilta vaurioilta.

Hakaniemen rannan ja Hakaniemen sillan suunnittelu jäi viikoksi pöydälle. Hakaniemen silta puretaan ja sen viereen rakennetaan uusi silta. Se tehdään matalampana, joten sillalta vapautuville
ramppialueille tulee paljon täydennysrakentamista. Tästä tulee varmasti
nykyistä huomattavasti viihtyisämpää. Yhtenä osana suunnitelmaa on rantojen saaminen
pysäköinnistä asukkaiden käyttöön.

Helsingin liikenneturvallisuuden kehittämisohjelma jäi viikoksi pöydälle.

Lauttasaaressa on rakennuskiellosta päätettiin esityksen mukaisesti eli rakennuskieltoa jatkettiin pohjoisosassa kaavoituksen keskeneräisyyden vuoksi. Homma on alkanut jo 88, kun tuli paljon hakemuksia muuttaa asuintaloja liike- ja toimistotilaksi. Nykypäivänä tilanne taitaa olla päinvastainen. Kuudesta alueesta viidelle on jo laadittu kaava. Se on myöhästynyt mm. Länsimetron takia.

Alvar Aallon säätiö on tehnyt pyynnön suojella loputkin Aallon rakennukset asemakaavalla.
Siksi jatkettiin rakennuskieltoa Töölössä Kelan pääkonttori ja Vuosaaressa.

Hugo Christer (Cisse) Häkkinen sai Laajasuon liikuntapuistossa jalkapallokentät nimiinsä.

Poikkeamislupa Lauttasaaressa myönnettiin, Särkiniementie 29:ssä jatketaan kahden paviljonkipäiväkodin käyttöä kymmenellä vuodella. Tunnetusti saarella on runsaasti lapsia ja vähän päiväkotipaikkoja.