Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Moottoritiestä kaduksi?

Mitä hyötyä on moottoritien muuttamisesta kaduksi Helsingissä? Helsinki on erityislaatuinen kaupunki, sillä moottoritiet tulevat pitkälle sen sydämeen. Siirtämällä hieman vaihtumiskohtaa kauemmaksi voitaisiin vapauttaa maata sen verran, että täytetään puolet uusien asuntojen tarpeesta seuraavien vuosikymmenien aikana.

Ongelmatontahan tämä ei ole. Kaupunkisuunnitteluvirasto on laatinut selvityksen, joka on todella hyvä lähtökohta. Se löytää alueet, joista kannattaisi lähteä liikkeelle ja tunnistaa alueet, joilla tarvitaan suurempaa suunnittelua. Työtä ei kannata aloittaa Länsiväylältä, vaan Vihdintien ja Tuusulanväylän eteläosat soveltuvat bulevardisointiin paremmin. Kokonaistarkastelusta pitääkin pian siirtyä kohdekohtaisiin selvityksiin, jotta kuvasta tulee tarkempi.

Viraston selvitys miettii sitä tilannetta, jos kaikki moottoriteiden päät muutettaisiin 2+2 -kaistaisiksi. Tämä ei varmasti ole paras vaihtoehto joka paikassa. Oleellista on, että joukkoliikenneyhteyksiä pitää kehittää bulevardivyöhykkeillä erittäin voimakkaasti, myös poikittaissuunnassa. Tämä on syytä olla johtotähti jatkosuunnittelussa. : Säteittäisyhteyksien välityskyvystä tulisi säilyttää selvästi tarkasteltua suurempi osuus. Bulevardivyöhykkeiden joukkoliikenneyhteyksiä tulee kehittää tuntuvasti myös Helsingin ulkopuolelle sekä poikittaissuunnassa.

Kaupunkisuunnittelulautakunta kokoontuu 18.2. käsittelemään selvitystä.