Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nro 976, mikä vialla Helsingissä?

Posted on Ei avainsanoja 0

Vielä voi äänestää ennakkoon. Sain kiperän kysymyksen äänestäjältä, kun annoin hänelle esitteeni Arabianrannassa. Hän kysyi, mitkä kolme asiaa ovat mielestäni eniten menossa pieleen Helsingissä ja mitä niille asioille pitäisi tehdä. Piti oikein miettiä hetken, kunnes vastasin.

1) Asumisen kalleus. Sen takia normaalituloisten on pakko muuttaa Helsingistä pois. Tai perheiden on pakko tinkiä neliöstä kohtuuttomasti. Kohtuuhintaista asumista saadaan Helsinkiin rakentamalla lisää vuokra-asuntoja. Niitä on syntynyt liian vähän. Uusia alueita syntyy nyt paljon: Jätkäsaari, Kalasatama, Keski-Pasila. Vihreiden aloitteesta autopaikan hintojen erottamista asuntojen hinnasta edistetään. Sen pitäisi halventaa asuntoja selvästi. Lisäksi pitää rakentaa reippaasti täydentäen olemassa olevaa. Esimerkiksi muuttamalla Länsiväylä kaupunkibulevardiksi, saataisiin paljon lisää rakennusmaata ja viihtyisämpää kaupunkia.

2) Kaupungin eriarvoistuminen, jakautuminen hyväonnisiin ja huono-onnisiin alueisiin. Se näkyy kouluissa ja päiväkodeissa. Kehitystä vastaan voidaan taistella lisäämällä rahaa kouluille ja päiväkodeilla vaikeimmilla alueilla. Näin on tehtykin. Aina kun rakennetaan asuntoja, pitäisi sekoittaa vuokra-asumista ja omistusasumista rinnakkain. Näin pitää tehdä sekä asuinalueella, korttelissa ja jopa talokohtaisesti. Kaupungilla on myös lähiörahasto, jolla tuetaan eri kaupunginosien kehitystä. Lisää sellaisia hankkeita, jotka kohentavat puistoja ja katuja. Tarvitaan lisää kaupunginosayhdistysten ja järjestöjen toimintaa eri puolille kaupunkia. Täytyy varmistaa palvelujen tasainen saatavuus kaikkialla kaupungissa.

3. Kaupungin ruuhkaisuus. Viihtyissämmässä kaupungissa olisi enemmän tilaa kävellä ja pyöräillä. Joukkoliikenne olisi sujuvampaa ja sitä olisi riittävästi. Matkat palveluihin olisivat lyhyitä ja joukkoliikenne edullista. Ruuhkamaksut ovat Tukholmassa osoittautuneet toimiviksi. Autolla ajaminen keskusta-alueella voisi vähentyä ja kerätyillä rahoilla kohennetaan joukkoliikennettä. Samalla on laitettava liityntäpysäköinti kuntoon.

2 kommenttia
 • Hannu Oskala
  23.10.2012

  Erinomainen tiivistys.

  Ja kaikki kolme liittyvät vielä kiinteästi toisiinsa.

  Asumisen korkea hinta keskiluokalle ajaa Nurmijärvelle -> kaupunki eriarvoistuu entisestään -> liikenne Nurmijärveltä työpaikalle lisääntyy -> ruuhkat lisääntyvät.

  Eli uudisrakentaminen pitää vielä tehdä paikkaan, joka vähentää liikkumisen tarvetta (lähelle työmaata/julkisen liikenteen äärelle).

  • Elina
   24.10.2012

   Kiitos, olet ihan oikeassa, että asiat kytkeytyvät toisiinsa voimakkaasti.