Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vapaapäivä autoille

Posted on Ei avainsanoja 0

Autoilua pitää helpottaa Helsingissä. Ruuhkassa istuminen rasittaa ihmistä eniten, kertovat tutkimukset. Se on helppo uskoa. Autoilua voi helpottaa yhdellä taikakeinolla: parannetaan joukkoliikennettä. Alennetaan lippujen hintoja ja lisätään vuoroja. Rakennetaan lisää raiteita. Lisätään liityntäpysäköintipaikkoja. Rakennetaan lisää pyöräteitä ja parannetaan verkostoa. Otetaan käyttöön ruuhkamaksut ja käytetään kaikki siitä saatavat tuotot joukkoliikenteen parantamiseksi. Tehdään joukkoliikenteestä niin houkutteleva, että auto saa pysyvän loman. Jäljelle jääville autoilijoille vapautuu tilaa ajaa turvallisesti ja ruuhkattomasti.

Lauantaina on Auton vapaapäivä.  Päivän kunniaksi pääsee eurolla joukkoliikenteeseen.

2 kommenttia
 • Risto R
  22.09.2012

  Tässä kohtaa tekisi mieli kysyä Vihreiden päättäjiltä, mukaan lukien Pekka Sauri ja Jessica Karhu, että onko mikä tahansa raide mihin tahansa hintaan hyvä juttu? Mitä jää rakentamatta, kun näiden poliitikkojen ollessa luottamusasemassa virkamiehistö hukkaa mm. metron automatisointiin järjettömiä rahasummia? Viimeksi tuli 18 miljoonan yllätyslasku metrovarikosta.

  Varikon tarpeet on täytynyt olla HKL:llä tiedossa koko ajan, mutta jostain syystä hanke heitettiin poliitikkojen eteen puun takaa. Tämä sen jälkeen, kun kahden vuoden ajan oli Siemensille annetussa automatisointihankkeessa jatkuvasti paljastunut vaikeuksia ja lisäkustannuksia. Saurin päreet ilmeisesti paloivatkin, mutta mitään seurauksia sopan keittäjille ei tule. Lisälaskuja automatisoinnista ja Länsimetrosta sen sijaan tulee vastakin, se on Siemensin kanssa tehdyssä etenemissopimuksessa taattu. Vihreät tuntuivat toimivan mukisematta kumileimasimina, kun täysin tolkuton ja mahdollisesti laiton sopimus runnottiin läpi.

  Vertailun vuoksi: tuo 18 milliä (pieni osa automatisoinnin koko laskusta) on enemmän kuin Jätkäsaaren raitioteiden tähän astit toteutuneiden vaiheiden hinta yhteensä. Se on suunnilleen kaksi kertaa suunnitellun Topeliuksenkadun raitiotien hinta. Rahat siis menevät metrovarikon laajennuksen automaattiajon toteuttamiseen, ikään kuin laajennusta suunniteltaessa olisi muka tullut yllätyksenä, että automaattisysteemi pitää olla varikollakin.

  Vihreitä tekisi mieli kannattaa juuri joukkoliikenteen kehittämisen vuoksi, mutta vihreiden luottamushenkilöiden osaaminen tällä alalla ei todellakaan ole tehnyt vaikutusta tähän mennessä.

 • Elina
  29.09.2012

  Risto, olet valitettavan oikeassa siinä, että ikäviä yllätyksiä on tullut eritoten tämän metron automatisoinnin ja myös varikkoasiassa vastaan. Kukaan ei varmasti osannut ennakoida Siemensin kanssa tapahtuvia vaikeuksia etukäteen. Kaipa näiden raiteiden rakentamisessa on sama kuin missä tahansa muussakin asiassa: joskus ikäviä yllätyksiä tulee ja niihin pitää reagoida parhaalla mahdollisella tavalla. Hieman puolustaisin Saurin toimia kuitenkin eritoten tässä Siemensin tapauksessa. Hän kuitenkin pystyi ratkaisemaan pattitilanteen tavalla, joka toivottavasti osoittautuu kestäväksi ja saa hankkeen aikataulussa eteenpäin.

  Raiteiden kanssa on syytä tehdä ihan samanlainen hyöty-kustannus -analyysi kuin muidenkin hankkeiden kanssa. Esimerkiksi Östersundomissahan mietimme pitkään pikaraitiotien ja metron välisiä eroja. Niiden hyviä ja huonoja puolia kaupunkirakenteen kannalta. Päädyin itse kannattamaan metroa sen tehokkuuden takia ja siksi, että se saumattomasti liittyy olemassa olevaan metroverkkoon.

  Tällä kaudella raiteissa on päästy paljon eteenpäin, mm. avattu uusia ratikkalinjoja. Niistä olen ylpeä.