Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Helpotetaan kaupungin kasvukipuja.

(Puheeni valtuuston tilinpäätöskäsittelyssä 21.6.2017)

Tilinpäätöksestä näemme, että Helsinki kasvaa. Yhä useampi ihminen haluaa olla helsinkiläinen. Yhä useampi perhe haluaa asua kaupungissa. Se on hienoa, se tekee Helsingistä hauskemman, kirjavamman ja kilpailukykyisemmän. Meidän tehtävämme on tukea tuota kasvua.

Meidän tehtävämme on myös helpottaa kasvukipuja. Nykyisille helsinkiläisille on tärkeää, että rakkaat kulmat ja läheiset puistot ovat edelleen heidän. Me helsinkiläiset pidämme naapurustoamme arvossa.

Kasvukipuja voidaan helpottaa ainakin kahdella tapaa. On kohdattava ihmisten huoli oman naapuruston muuttumisesta. Kaupungin pitää tehdä täydennysrakentamiseen poikkihallinnollinen hanke, jonka tavoite on rakentaa uusi keskustelun malli nykyisten asukkaiden kanssa. Siksi hyvää täydennysrakentamista pitäisi ohjata pari ohjenuoraa:

  • Katso kokonaisuutta, että siitä tulee eheä ja se sopii yhteen olemassa olevien rakennusten kanssa.
  • Kerro väestöennustajille, että lapsia ja ikäihmisiä on tulossa lisää.
  • Varaa aina tilaa myös palveluille
  • Kartoita ihmisille tärkeät viheralueet ja puistot ja suojele niitä.

Tässä on tultu viime vuosina paljon eteenpäin, mutta paljon työtä tarvitaan vielä.

Toinen, yhtä oleellinen tapa helpottaa kasvukipuja, on huolehtia palvelujen riittävyydestä. Lasten määrä kasvaa edelleen. Koulujen ja varhaiskasvatuksen riittävyys ja läheisyys ja laadukkuus on välttämätöntä. Palvelumallin pitäisi rakentua siten, että isoja yksikköjä täydennetään pienillä yksiköillä joustavasti. Lisäksi tarvitaan ennustemallin päivitys, jotta se reagoi nopeammin muutoksiin.