Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

HS-mielipide 25.8.2015: Toinen koulu nopeasti Vattuniemeen

Posted on , 0

Lauttasaaren vaikeasta koulutilanteesta on kirjoitettu lehdissä. Helsingin sanomat julkaisi mielipidekirjoitukseni aiheesta 25.8.2015.

Valtuutetuilla todellakin on vastuu koulukurjuudesta Lauttasaaressa. Mutta toisin kuin mielipidekirjoituksessa (HS 21.8.) väitetään, lauttasaarelaisvaltuutetut yrittävät parantaa saaren surkeaa koulutilannetta.

Kaupunki on valitettavasti kehittänyt Lauttasaarta tontti kerrallaan, mistä syystä palvelujen sijoittelusta ei ole tehty kunnollista kokonaissuunnitelmaa. Asuntoja on tehty, palveluja ei riittävästi. Päiväkodit ja koulut pullistelevat lapsia. Päiväkotien kohdalla tilanne on parantunut, uusia rakennetaan. Varhaiskasvatusviraston mukaan kaikki eskarilaiset pääsevät jo saarelle.

Koulujen osalta tilanne on synkeä. Lauttasaaren ala-aste on Helsingin suurin alakoulu, yli 800 oppilasta. Sen pihalle on jo rakennettu neljä lisärakennusta, viipalekoulua, joissa on 250 oppilasta. Ruokailu-, liikunta-, ja ulkoilutilat jäävät auttamattomasti liian pieniksi. Isossa koulussa melutaso nousee ja infektioaikana pöpöt kiertävät liian tehokkaasti. Pihalla leikkiminen alkaa olla käytännössä mahdotonta. Välituntien valvonta on vaikeaa. Ongelma pitää ratkaista pian.

Viipalekoulujen rakentaminen ei todellakaan riitä. Uusimpien oppilasennusteiden mukaan alakouluikäisten suomenkielisten ja ruotsinkielisten oppilaiden määrä kasvaa 391 oppilaalla vuoteen 2024 mennessä. Lauttasaari tarvitsee uuden koulun nykyisten lisäksi.

Minusta uusi koulu pitäisi sijoittaa Vattuniemeen. Asutuksen painopistekin on nykyään siellä. Tällöin koulumatkat pysyisivät riittävän lyhyinä ja turvallisina. Tontin löytäminen koululle ei ole helppoa, mutta se on kuitenkin mahdollista.

Uuden koulun rakentaminen on ajoitettu tällä hetkellä vasta vuosille 2021 – 2022. Tämä ei missään nimessä riitä, vaan koulun rakentamista on aikaistettava.

Koulu pitää rakentaa pian, ja väliajalla täytyy löytää vapaita tiloja olemassa olevien koulujen läheltä, jonne osa tekemisestä voidaan sijoittaa.