Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

TASAN! Miksi nyt?

Posted on , 0

Olen mukana kansalaisliikkeessä, joka haluaa nostaa esille miesten ja naisten välisiä tasa-arvokysymyksiä. TASAN! on avoin liike, johon toivotan kaikki tervetulleeksi. Löydät meidät myös facebookista ja twitteristä

Olen itse mukana, koska koen ahdistusta tasa-arvosta. Erityisesti tasa-arvo työssä on minusta räikein epäkohta tämän päivän Suomessa. On vaikeaa kasvattaa uutta sukupolvea vaatimaan oikeuksiaan työelämässä, kun tietää millaisia sisään rakennettuja epäoikeudenmukaisuuksia työhön liittyy. Voiko ensimmäisiä työkokemuksiaan hankkivalle tytölle sanoa, että vaikka olisit miten hyvä ja osaava, se ei riitäkään? Ja millaisia voimavaroja me tuhlaammekaan aliarvioimalla naisia työelämässä!

Kirjoitin tästä aiheesta TASAN! –blogiin:

Lehtiuutinen kertoi vähän aikaa sitten tutkimuksesta, jonka mukaan miehille tarjotaan etenemisen mahdollisuus työelämässä, koska heissä nähdään lupaus tulevaisuuden kehittymisestä. Naiselle etenemistä tarjotaan aikaisempaan kokemukseen perustuen. Miten naisen on mahdollista saada se ensimmäinen näytön paikka, jos tuijotetaan vain aikaisempaa kokemusta?

Osa työelämän epätasapainosta selittyy sillä, että Suomessa miehet työskentelevät miesten aloilla ja naiset naisten aloilla. Mutta se ei selitä vaikkapa sitä tilastoa, että enemmistö korkeasti koulutetuista palkansaajista on naisia, johtotehtävissä on kuitenkin vähemmän naisia kuin miehiä. Siitäkin huolimatta, että tutkimukset ovat näyttäneet uralla etenemisen olevan naisille aivan yhtä tärkeää kuin miehille.

Mietin ajankohtaista keskustelua siitä, että työstä vaaditaan lisää tuottavuutta ja kilpailukykyä. Voisimmeko ottaa ensin nämä käyttämättömät voimavarat käyttöön? Naisten pitää osata myös vaatia paikkaansa työelämässä, mutta voisiko työtoveria auttaa tietoisesti löytämään uusia haasteita? Voisiko aktiivisesti ehdottaa ja tarjota etenemisen mahdollisuuksia? Voisiko johtotaso kerrankin henkilöstörakennetta pohtiessaan miettiä ensimmäisenä naisiin liittyvää käyttämättömiä mahdollisuuksia eikä kääntyä ensimmäisenä mieleen tulevan vaihtoehdon puoleen? Voisimmeko ottaa naisiin liittyvät mahdollisuudet työelämässä paremmin käyttöömme? Olisi jo aika.

Jokainen päivä maksaa rahaa, yrityksille, kansakunnille ja ihmisille. Siksi TASAN! nyt.