Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Miksi Trump menestyy?

Posted on , 0

Miljardööri Donald Trumpin pyrkimys presidenttikandidaatiksi on nostattanut viime päivinä kylmää hikeä republikaanijohdon otsalle. Voin kuvitella tilanteen, jossa puolueen pitkäaikainen rahoittaja yksi päivä ilmoittaa haluavansa itse ehdolle puolueen ehdokkaaksi. Siihen on vähän vaikea sanoa, että ”ethän sinä kultapieni niin voi tehdä”.

Trump saa tällä hetkellä mielipidemittauksissa republikaanien kisassa selvän johdon, parhaimmillaan 24 % kannatuksen. Ero toisena tulevaan Jeb Bushiin (12 %) on selvä. Puolueen johdon on syytäkin olla huolissaan.

Trump menestyy mielipidemittauksissa, koska hän on populisti. Hän sanoo, mitä kovin moni konservatiivi ajattelee. Hänen äärimmäisyyksiin menevä lausuntonsa laittomasta maahanmuutosta saa mielipidemittausten mukaan itse asiassa vastakaikua isolta osalta republikaaneja. Trump sanoi, että meksikolaiset siirtolaiset tuovat Amerikkaan huumeita ja rikollisuutta, ja hän kutsui osaa heistä raiskaajiksi. Uusimmassa mittauksessa 2/3 republikaaneista on sitä mieltä, että USA:n maahanmuuttopolitiikan tärkein tehtävä on tuottaa suunnitelma siitä, miten laittomien siirtolaisten virta pysäytetään ja miten täällä olevat karkotetaan.

Moni ajatteli, että Trumpin möläytys, että senaattori John McCain ei ole sotasankari, kostautuisi mielipidemittauksissa. Itse asiassa kohu osoitti yhden Trumpin vahvuuden. Republikaanien syvät rivit (”kansa”) inhoaa heille puoluejohdon toimesta syötettyjä, pestyjä ehdokkaita, joiden ympärille rakennetaan tarkoituksellisia tarinoita sotasankaruudesta, vaikeuksien voittamisesta ja inhimillisyydestä.

Trump menestyy, koska hän kerää ääniä nukkuvilta. Politiikka ei voisi vähempää kiinnostaa suurinta osaa amerikkalaisista. Trump on raikas tuulahdus, joka on suorapuheinen show-mies, joka käyttää asioista niiden ”oikeita” nimiä. Kärjistetysti hän kerää ääniä valkoiselta, unohdetulta, konservatiiviselta kansanosalta, jonka mielestä Amerikka on menossa turmiolle. Trumpin vaalilause ”Make America Great Again” tiivistää monen toiveen tulevasta.

Trump on mediapersoona. Presidentinvaalit ovat viihdettä. Niissä on kyse huomioarvosta. Trumpilla on maanlaajuinen näkyvyys omana itsenään. Hän on menestynyt yrittäjä, kiinteistömoguli, multimiljardööri ja televisiopersoona. Sanalla sanoen julkkis. Puolituntemattomalla kuvernööriehdokkaalla ei ole tätä etua puolellaan.

Puoluejohdon on syytäkin olla todella huolissaan. Trump todennäköisesti menestyy televisiotenteissä erinomaisesti. Ensimmäinen tentti on viikon päästä. Trump selvästi käy adrenaliinilla. Hän varmasti ottaa erinomaisesti tilansa ja näkyvyytensä tenteissä. Hän osaa shown ja on mediapersoona, joka tulee haastamaan muut. Hän ei sorru älyllisyyksiin, vaan yksinkertaistaa.

Trumpilla ei ole mitään hävittävää. Hän rahoittaa itse omaa kampanjaansa. Vaalitilaisuuksissa hän jopa irvailee muille ehdokkaille, jotka ovat aiemmin pyytäneet häneltä tukea kampanjoihinsa. Hän asettaa itsensä tällaisen yläpuolelle ja esittäytyy aidosti itsenäisenä ehdokkaana.

Puolueen on pakko olla tässä vaiheessa korostetun myötämielinen ehdokas Trumpille. Hän on uhannut puolueen ulkopuolisella ehdokkuudella, jos puolue ei kohtele häntä reilusti. Tämänhetkinen mielipidekannatusjohto on myös niin mittava, että on mahdollista, että eräänä päivänä hänestä tulee kuin tuleekin republikaanien presidenttiehdokas. Populisteille ennustetaan aina romahdusta, mutta usein kyse on enemmän toiveesta kuin analyysista.