Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Oma koulu Vattuniemeen

Tämä kirjoitus on julkaistu Lauttasaari-lehdessä.

Lauttasaaren päiväkodit ja koulut pullistelevat lapsia. Varhaiskasvatusviraston mukaan päiväkotien osalta tilanne on vähän parantunut, koska paikkoja on saatu saarelle lisää. Muutamalle lapselle on kuitenkin jouduttu tarjoamaan paikkaa Jätkäsaaresta, ja syksy näyttää tällä hetkellä jo melko täydeltä. Tilanne kuitenkin elää. Esikouluikäisiä on paljon, mutta he kaikki pääsevät saaren esikouluihin. Saaren uusi päiväkoti, Albatrossi, on tarkoitus avata vuonna 2018.

Koulujen osalta tilanne on nyt synkeä. Lauttasaaren ala-aste on Helsingin suurin alakoulu. Sen pihalle on jo rakennettu kaksi lisärakennusta, viipalekoulurakennusta. Ensi kesänä pihaan rakennetaan vielä kaksi lisärakennusta. Sen jälkeen viipalekouluissa tulee olemaan tilat 250 oppilaalle. Vaikka lapset mahtuvatkin kouluun, ruokatilat ja yhteiset tilat jäävät auttamattomasti liian pieniksi. Isossa koulussa melutaso nousee ja infektioaikana pöpöt kiertävät liian tehokkaasti. Pihalla leikkiminen alkaa olla käytännössä mahdotonta. Liikunta ja ulkona oleminen on oleellinen osa lasten koulupäivää, joten tämä ongelma pitää ratkaista pian.

Viipalekoulujen rakentaminen ei todellakaan riitä. Uusimpien oppilasennusteiden mukaan alakouluikäisten suomenkielisten ja ruotsinkielisten oppilaiden määrä kasvaa 391 oppilaalla vuoteen 2024 mennessä. Lauttasaari tarvitsee uuden koulun.

Minusta uusi koulu pitäisi sijoittaa Vattuniemeen. Tällöin koulumatkatkin pysyisivät riittävän lyhyinä ja turvallisina. Kaupungilla ollaankin päätymässä esittämään Vattuniemen eteläkärkeä Lauttasaaren toisen ala-asteen koulun paikaksi. Tämä on kuitenkin ajoitettu vasta vuosille 2021 – 2022. Tämä ei tule missään nimessä riittämään, vaan koulun rakentamista on aikaistettava.

Koulu pitää rakentaa pian, ja väliajalla tulee löytää vapaita tiloja tai tontteja, joille voidaan sijoittaa tilapäiskoulu.