Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Valtuustossa puhuttiin budjetista 5.11.2014: lisää asuntoja tarvitaan.

Puhuin tänään kaupunginvaltuuston budjettikokouksessa kaupungin tulevaisuuden rakentamisesta. Vihreillä oli myös erinomaisia näkemyksiä ryhmäpuheessaan.

Valmisteilla oleva uusi yleiskaavaehdotus on monella tapaa innostava. Siinä on puutteensa, mutta päälinja on innostava. Tulossa on paljon uutta asumista. Moottoriteiden ympäristöjä muutetaan kaduiksi, ja joka puolelle kaupunkia tiivistetään. Meille tulee toivottavasti urbaania kaupunkia, jossa asuminen ja viheralueet ovat tasapainossa.

Mitä enemmän pohtii asumisen kalleutta, päätyy väistämättä siihen, että on vain rakennettava lisää asuntoja ja paljon. Välillä tuntuu siltä, että kysyntä Helsingissä on rajatonta. Herää kysymys, auttaako uusien asuntojen rakentaminen. Kyllä se väistämättä helpottaa, jos asuntotarjontaa on paljon. Lisäksi kiivas rakentaminen voisi tuoda tänne uusia yrityksiä ja lisäisi kilpailua myös rakennusmarkkinoilla.

Kaupungille tämä tulee maksamaan paljon. Useampi puhuja kokouksessa nosti esille sen, että rakentamisessa pitäisi ottaa huomioon sen tuomat tulot, kuten maanmyynti tai vuokratulot. Eli pitäisi katsoa rakentamisen nettokustannuksia, ei pelkästään suoria kustannuksia. Tämähän ei ole mikään uusi keskustelunaihe

Vuosi sitten kirjattiin tähän samaan aikaan ryhmien toimesta, että ”Takaraja strategiassa sovitun nettoutusperiaatteen selvittämisestä on vuoden 2015 budjettikehys.” Haluaisin tietää mitä tälle selvitykselle kuuluu. Joskus poliittiset ryhmät ovat niin keskittyneitä ajamaan hyviä asioita, että unohtuu tarkistaa, mitä edellisen kierroksen linjauksille on tapahtunut.

Tästä kaupungista tulee hyvä vain, jos kaikki rakentaminen tästä eteenpäin tulee ratojen lähelle. Tarvitsemme Pisara-radan ja metron Östersundomiin. Erityisesti haluan ikuisuusprojektimme eli länsimetron pian käyntiin. Tulevaisuudessa siintää myös uusia poikittaisia pikaraitioteitä.

Tarvitsemme eritoten Raide-Jokerin. Valtiohan on jo käytännössä luvannut oman rahoitusosuutensa. Kaupunkisuunnitteluvirastolle on syytä löytää tarvittavat 400 000 euroa Raide-Jokerin suunnitteluun.