Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sipoon liittäminen Helsinkiin olisi virhe

Valtuustossa puhuttiin metropolialueen tulevaisuudesta. Kyse on siitä, minkä kannan Helsinki ottaa lausunnossaan valtiolle. Minusta Helsingin tulisi kannattaa pääkaupunkiseudun kuntien yhdistämistä. Miksi? Siksi koska muut kunnat seudulla eivät sitä tee.  

Kuntien yhdistäminen olisi yksinkertaisesti järkevää. Maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnittelu johtaa tällä hetkellä seudun eriytymiseen, epäekologiseen liikkumiseen ja tehottomuuteen. Se syö kaikkien kansainvälistä kilpailukykuä.  Seudun kunnat kilpailevat toistensa hengiltä.  

Ellei kuntien yhdistyminen onnistu, on liikuttava kohti kattavaa metropolihallintoa, vaikka se onkin selvästi huonompi ratkaisu. Tällä hetkellä se on vain osa loputonta viivytystaistoa, jota käyvät haluttomat naapurikunnat ja poliitikot. Haluttomien  strategiana on nyt tässä vaiheessa ehdottaa metropoliyhteistyötä. Nämä haluttomat tulevat tekemään kaikkensa että metropolihallinnolla olisi mahdollisimman vähän valtaa, ei rahaa eikä mitään oikeuksia. Siitä tulisi kuntien keskustelukerho.  

Jos seudulla kuitenkin päädytään metropolihallintoon, on sille pakko saada vaaleilla valittu valtuusto. Sen tulee saada verotuloja, joko omia tai verotulojen tasauksen kautta. Ja kaikki maankäytön, asumisen ja liikkumisen suunnittelu.  

Metropolimallissa on soviteltu yhteen Helsinkiä ja Sipoota. Siinähän ei ole yhtään mitään järkeä. Helsingin kaupungista tulisi oudonmallinen ja kaikella tavalla eriparinen. Helsinkiä ja Sipoota on tähän asti rakennettu aivan eri lähtökohdista. Yhdistetty kunta olisi välimatkojen takia pakko rakentaa kaksikeskustaiseksi. Ja se tulisi hirvittävän kalliiksi.  

Nyt pitäisi ehdottomasti selvittää vähintään Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten yhdistämistä. Minusta ne olisivat luontevat kumppanit.