Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Lasten arkea päiväkodeissa

Posted on Ei avainsanoja 0

Perjantaina tapasin Arabian ostoskeskuksen pihalla lastentarhanopettajan, jonka kanssa käyty keskustelu jäi mieleeni syvälle. Hän kertoi päiväkotien arjesta Helsingissä ja omasta työstään.

Hän kertoi ylisuurista päiväkotiryhmistä ja riittämättömyyden tunteesta. Hän kuvasi, miten juuri ja juuri pystyy huolehtimaan lasten perustarpeista, mutta merkitykselliselle yhdessäololle jää liian vähän aikaa. Miten ryhmässä soljuvat mukana hiljaiset pojat, kiltit tytöt. Miten lapset oppivat tulemaan pyytämään vain äärimmäisessä hädässä.

Tilanne on kestämätön. Tälläkin valtuustokaudella olemme joka vuosi lisänneet määrärahoja päivähoitoon, mutta vieläkään emme pysy perässä lasten määrän kasvussa. Päiväkotien perustaminen laahaa jäljessä ja olemassa olevat päiväkodit pullistelevat. Kuljetusmatkat pitenevät, kun lähipäiväkotiin ei pääse.

Helsingin pitäisi olla myös työnantajana reilu ja ennustettava. Tätä menoa emme enää saa päteviä hoitajia lapsillemme. Koulutetut työntekijät vaihtavat alaa, koska motivaatio hukkuu ylisuuriin ryhmiin ja stressiin. Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n puheenjohtajana olen törmännyt tähän samaan ilmiöön muillakin aloilla.

Tapaamani lastentarhanopettaja kertoi, miten häntä hirvittää joutua kolmenkymmenen lapsen kanssa yksin pihalle. Miten hallinnollisia hommia sovitaan lasten hoidon ohessa, koska niille ei ole mahdollista irrottaa ketään koordinoimaan rauhassa. Työyhteisön mielestä flunssakausi on jopa siunaus, koska silloin lapsia on poissa. Jäljellä oleviin ehtii keskittyä ja stressin tunne vähenee.

Puhuimme pitkään ratkaisuvaihtoehdoista. Olen samaa mieltä hänen asiantuntijanäkemyksestään siinä, että ei perustettaisi enää niin kovin suuria päiväkotiyksikköjä vaan pienempiä, rauhallisempia ja turvallisempia yksikköjä. Vaikka olenkin vakaan talouden kannattaja, joissain asioissa tarvitaan rahaa tilanteen korjaamiseen. Tämä on yksi niistä. Näissä päiväkodeissa kasvatetaan tulevia helsinkiläisiä.

Vaaliteemojani ovat

– lisää lähihoitoa, tämä tarkoittaa myös päiväkoteja.

– reilu työnantaja. Helsingin pitää olla toiminnassaan reilu, oikeudenmukainen ja ennustettava.