Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Palvelualoite ja vihreät

Posted on Ei avainsanoja 0

Vihreät ja palvelualoite – mitä mieltä?

Vihreät vastustivat palvelualoitekokeilua kaupunginhallituksessa. Kokeilu meni eteenpäin demareiden ja kokoomuksen äänillä. Palvelualoiteajatuksessa voi olla hyviäkin puolia, mutta Helsingissä kokeiluun valittu malli on räätälöity vain yrityksille. Se on kokoomuksen ja demareiden malli.

Helsingissä mallissa, demareiden ja kokoomuksen mallissa yritys voi tehdä ehdotuksen kaupungille, miten se hoitaa jonkun kaupungin palvelun paremmin. Kaupungilla on velvollisuus tutkia aloite. Jos yritys on oikeassa, palvelun kilpailuttamisesta tehdään päätös.

Sen sijaan olisin valmis miettimään mallia, jossa järjestöt, yksittäiset kansalaiset ja vaikkapa ompelu- tai urheiluseurat voivat tehdä ehdotuksen ja viedä sitä eteenpäin. Nykyinen malli rajaa vastaanotettavat ehdotukset kapeasti palvelutuotantoon. Lisäksi idean esittäjä ei saisi sitä toteuttaa, vaan toteuttaja pitää kilpailuttaa. Olisi lähes varmaa, että yksittäinen talkoovoimin toimiva taho, kuten urheiluseura, ei saisi vaikkapa lähiurheilukenttää hoitaakseen kilpailutuksen kautta.

Kaupunginhallituksessa vihreiden ehdotusta palauttaa asia uudelleen valmisteluun tukivat vasemmistoliitto ja keskusta. Demarit nimenomaisesti halusivat jatkaa valmistelua vaikka julkisuudessa ovat tänäänkin tyrmänneet ehdotuksen.

Kokeilumallissa tuhlataan rahaa. Vastaava aloite on ollut käytössä Ruotsissa 1990-luvulta lähtien, mutta aloitteita on hyväksytty vain noin 60. Vihreiden näkemyksen mukaan toimintaa varten ei ole syytä rakentaa raskasta koneistoa, vaan kaupunkilaisilta tulevien aloitteiden käsittely pitäisi toteuttaa kaupungin normaalina toimintana.

Kaupunkilaisten, yritysten ja järjestöjen osallistuminen pitäisi nostaa ihan eri tasolle kaikessa kaupungin toiminnassa. Siihen ei päästä vain yrityksille räätälöidyllä palvelualoitekokeilulla.