Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Lähihoitoa lasten tarpeisiin

Posted on Ei avainsanoja 0

Eri elämäntilanteissa tarvitsee erilaisia palveluita. Yksi yhdistää: päivittäiset palvelut pitää löytyä läheltä. Joitakin palveluja kannattaa keskittää, kuten erikoissairaanhoito. Toisten on sijaittava lähellä, kuten kirjastojen, neuvoloiden, koulujen ja päiväkotien. Nämä pitäisi löytyä kävelymatkan tai nopean joukkoliikenneyhteyden päästä.

Toiset haluavat päiväkodin työpaikan lähelle, toiset kodin. Kumpikin valinta pitäisi olla mahdollinen. Joka vuosi lasten määrä Helsingissä yllättää suunnittelijat. Miten vaikeaa on muuttaa väestöennustemallia, joka tekee saman virheen joka vuosi? Perheet jäävät entistä useammin Helsinkiin asumaan. Perheissä on myös enemmän lapsia kuin ennen. Päiväkotipaikkoja pitää lisätä jotta lähipäiväkotiin pääsee.

Hiekkalaatikon reunalla kuulee monenlaisia tarinoita. Suurin osa kertoo, että Helsingissä on laadukas, välittävä ja onnistunut päivähoito ja hyvät koulut. Ongelmia kuitenkin on: lähipäiväkotiin on vaikea päästä ja joskus annetaan ymmärtää, että mitä jos keksisitte jotain muuta. Ongelma on, että toisilla alueilla lapset vähenee, jolloin paikkoja pitäisi pystyä sieltä siirtämään alueille, joissa lasten määrä kasvaa.

Kahden lapsen äitinä tilanne huolestuttaa. Siksi vihreät ovat tällä valtuustokaudellla saaneet budjettineuvotteluissa lisää rahaa päivähoitoon. Asuinalueiden eriytymistä voidaan ehkäistä erityisellä määrärahalla, jota on myös lisätty tällä valtuustokaudella kouluille ja päiväkodeille. Tämä niin sanottu positiivisen diskriminaation määräraha otettiin Helsingissä aikoinaan käyttöön vihreiden aloitteesta.

Pienet ja suuretkin koululaiset tarvitsevat turvallisen koulutien. Kaikki keinot on otettava käyttöön: alikulut, hidasteet, autojen nopeuksien alentaminen – kaupungin eri teille on räätälöitävä eri toimet. Eniten auttaisi se, että lapset ja perheet voisivat luottaa autoilijoiden varovaisuuteen. Valitettavasti näin ei nyt ole.

Kirjasto on kaupunginosan sydän. Itselleni ja kahdelle lapselleni se on vakituinen retkikohde. Keskustakirjasto pitää rakentaa, mutta samalla turvata lähikirjastoverkko.

Yksi vaaliteemoistani on Lähihoitoa. Lähipalveluilla Helsinki voi helpottaa jokapäiväistä arjen palapeliä. Lue lisää teemoistani.