Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vakaa talous turvaa palvelut

Posted on Ei avainsanoja 0

Kaupungin talouden on pysyttävä vakaana, jotta lähipalvelut voidaan taata.  Lähivuosinakin tarvitaan vastuullista taloudenpitoa. Tätä linjaa me vihreät olemme ajaneet valtuustossa. Olen ollut monta kertaa vihreiden budjetti- ja raamineuvottelijana. Näin kansantaloustietelijänä voi olla tyytyväinen vihreiden edustamaan järkevään linjaan, jossa samalla kannetaan huolta palveluiden laadusta ja saatavuudesta.

Mörköjä ei kannata maalata seinille, sillä kaupungin talous on hyvällä pohjalla. Jatkossa pitää huolehtia verotulojen hyvästä kehityksestä. Kaupungin pitää olla pystyä houkuttelemaan yrittäjiä, pieniä ja suuria.

Suomen Yrittäjien kunnallisvaaliohjelma sisältää paljon ehdotuksia. Kaikista en ole samaa mieltä, mutta osasta olen. Kunnan pitää huolehtia sopivien toimitilojen ja tonttien tarjonnasta. Päätöksenteon ja valmistelun on syytä olla ripeää, avointa ja tasapuolista. Perusinfrasta on huolehdittu. Pienten ja keskisuurten yritysten asema huomioidaan hankinnoissa. Uuden yrittäjyyden syntymistä tuetaan. On hyvä, että juuri hyväksytyssä Globaalin vastuun strategiassa suitsitaan yritysten ”maan tapaa”, veroparatiisien käyttöä. Vihreät vaativat konkreettisia keinoja välttää toimintaa veroparatiiseja käyttävien yritysten kanssa.

Menopuoli on pidettävä kurissa. Kuitenkin siten, että palvelut pysyvät laadukkaina. Byrokratiaa voidaan edelleen karsia, tilakustannuksia suitsia ja edullisuutta löytää yhteishankinnoista. Esimerkiksi tilojen yhteiskäyttö on vieläkin lapsenkengissä. Hallinnossa raja-aitoja on vaikea ylittää. Tämä kaikki on kuitenkin tehtävä taiten, koska maan suurimman työnantajan pitää olla toiminnassaan reilu ja ennustettava.

Kaupungin talous on saanut apua Helsingin Energialta, joka on tulouttanut kaupungin kassaan vuosittain merkittävän summan. Tuloutus on vastannut noin kolmen kunnallisveroprosenttiyksikön tuottoa. Tämä tulee kuitenkin muuttumaan lainsäädäntömuutosten myötä.

Investointiaste on korkea, mutta niin sen pitää ollakin, jotta saadaan uusia asuntoja ja toimitiloja helsinkiläisille. Investoinnit ont tehty pääasiassa velalla. Velanotossa pitää kuitenkin olla varovainen: tämä sukupolvi ei saa maksattaa laskujaan tulevilla sukupolvilla.

Kaupunki pystyy kyllä jatkossakin tarjoamaan laadukkaat palvelut. Kunhan pidämme talousta huolta.

Tänään tiistaina 25.9. klo 17.30 on kahvikeskustelutilaisuus Cafe Engelin sisäpihalla, jossa tarjolla kahvia ja pullaa. Sekä asiaa Helsingin kaupungin taloudesta. Mukana Osmo Soininvaara, Kansanedustaja (vihr), Laura Rissanen, valtuutettu (kok), Elena Gorschkow-Salonranta, opetuslautakunnan jäsen  (vihr) ja Mikko Koikkalainen, aluekoordinaattori (vas).  Ja keskustelun vedän minä: Elina Moisio, valtuutettu, kaupunginhallituksen jäsen (vihr). Tervetuloa!