Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Jokavuotinen päiväkotihärdelli?

Posted on Ei avainsanoja 0

Yhä enemmän lapsiperheitä asuu Helsingissä. Tämä iloinen tosiseikka tuntuu joka vuosi yllättävän kaupungin tilastonikkarit. Perheille tarjotaan päiväkotipaikkaa toiselta puolelta kaupunkia, tai annetaan laittomasti ymmärtää että jos keksisitte jotain muuta. Lähipäiväkotipaikka tuntuu lottovoitolta. Jos Helsinki olisi helpompi paikka asua, se auttaisi enemmän perheitä.
Päiväkotipaikkoja suunnitellaan väestöennusteiden mukaan. Ja joka vuosi syksyllä todetaankin, että lapsia on enemmän kuin ennustettiin. Kuinka vaikeaa voi olla korjata ennustemallia vastaamaan todellisuutta?

On hienoa, että yhä useampi lapsiperhe haluaa asua Helsingissä. Ennusteen mukaan myös maahanmuuttajalasten määrä kasvaa. Paljon uusia alueita rakennetaan Helsinkiin. Virkakoneiston pitäisi ymmärtää paremmin perheiden arkea. Vanhojen päiväkotien peruskorjauksesta ja paikkamäärästä on huolehdittava. Uusilla alueilla pitää olla päiväkodit ja koulut valmiina, kun ensimmäiset asukkaat muuttavat uusiin koteihinsa.

Karkeasti laskettuna viiden miljoonan lisämäärärahalla saadaan päiväkotipaikka viidellesadalle lapselle. Näihin asioihin Helsingillä pitää olla varaa, jos haluamme, että Helsinki on elävä lapsiperheiden kaupunki.

Vihreiden aloitteesta kaupungin talousarviota on korjattu useana vuotena lasten osalta. Ns. positiivisen diskriminaation rahoja lisättiin peruskouluille ja päiväkodeille. Toisilla alueilla syrjäytymisen ehkäisy on haastavampaa kuin toisilla, joten näillä rahoilla voidaan pienentää ryhmiä ja palkata avustajia. Lisäksi koulujen iltapäivätoimintaan on lisätty rahaa. Nykyisin liian monet ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat jäävät vaille iltapäiväkerhotoimintaa.

Leikkipuistot ovat kaupunginosien sydämiä, kohtaamispaikkoja. Niiden toiminta on säilytettävä korkeatasoisena. Erilaiset leikkitoiminnan muodot, kuten osa-aikainen toiminta, auttavat perheitä valitsemaan heille sopivan ja parhaan mahdollisen tavan hoitaa lapsiaan. Päivähoidossa yksityinen hoito ja kotihoito täydentävät hyvällä tavalla laadukasta kunnallista päivähoitoverkkoa.

 On tärkeää rakentaa entistä enemmän isoja perheasuntoja ja samalla pyrkiä nykyistä kohtuuhintaisempaan asumiseen. Tähän päästään vuokra-asuntotuotannolla, hitas-tuotannolla ja pitämällä kaiken rakentamisen kustannukset matalana.

Tämä kirjoitus on julkaistu Helsingin vihreiden sosiaali- ja terveyspoliittisessa blogissa 6.9.2012.