Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Pienin askelein kohti pyöräkaupunkia

Posted on Ei avainsanoja 0

Vielä tänä syksynäkin olen saanut käydä perinteisen tietämättömien keskustelun pyöräilystä osana Helsingin suunnittelua. Edelleen kuvitellaan, että pyöräily on verrattavissa kävelyyn liikennemuotona. Tai että pyöräilyn turvallisuudessa olisi kyse pelkästään autoilijoiden ja muiden liikkujien omasta vastuusta. Myös ympärivuotisuus jaksaa aina yllättää joitakin.

Helsingin uusi Asumisen ohjelma päätetään tänä syksynä. Vihreät taistelivat mukaan pyöräilyn osaksi asumisen ja liikkumisen suunnittelua. Tehokkaan maankäytön yksi tavoite on nyt turvata pyöräilyä kaupungissa. Lähivuosina rakennetaan paljon uusia asuinalueita, joiden suunnittelussa turvalliset pyörätiet pitäisi olla yksi suunnittelun lähtökohta. Ja niiden pitää olla valmiita kun ensimmäiset asukkaat muuttavat koteihinsa.
Aloitteestamme ohjelmaan kirjattiin, että pyöräpaikkanormin käyttöönottoa jatketaan. Jokaista asukasta kohden pitäisi taata riittävä määrä pyöräpaikkoja uusissa ja vanhoissa taloissa.

Matkailu masentaa, samalla kun avartaa. Hyvissä kaupungeissa pyöräily on osa normaalia maankäytön ja asumisen suunnittelua. Se ei ole harrastelua tai vain pienenpieni liikkumismuoto. Kööpenhamina, Malmö, Barcelona ja Berliini – siihen meillä on vielä matkaa. Samoin matkaa on tavoitteeseemme, että pyöräily kaksinkertaistetaan vuoteen 2015 mennessä.

Viime vuosina Helsinki on edennyt hurjasti pyöräkaupunkina, johan sen Baana todistaa. Väärät asenteet istuvat kuitenkin syvässä. Niitä vastaan pitää tapella vielä seuraavallakin valtuustokaudella. Ehkä sen jälkeen pyöräteiden suunnittelu ja pyöräilijöiden palveleminen ovat arkipäiväistä kaupunkisuunnittelua.

(Tämä kirjoitus on julkaistu Kaupunkifillari-blogissa 21.8)