Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Huonojen häviäjien pormestari

Posted on Ei avainsanoja 0

On kuulunut jos jonkinlaista kuittailua huonojista häviäjistä, kun eilen valtuustossa vihreän sijaan apulaiskaupunginjohtajaksi tuli valituksi demari.

Helsingissä apulaiskaupunginjohtajat ovat ihmeellinen sekamalli, jossa he ovat toimenkuvaltaan virkamiehiä, mutta heidät valitaan poliittisin perustein.

Me tarvitsemme pian aidon pormestarimallin, jossa kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunginjohtajat valitaan mutinoitta valtuustokauden mittaiseksi neljäksi vuodeksi. Paikkojen jakoon vaikuttaa vaalien tulos, jotta äänestäjien tahto näkyy.

Helsingissä on mennyt niin, että suurimmalla ryhmällä on kaupunginjohtaja ja yksi painava apulaiskaupunginjohtaja. Toiseksi suurimmalla on kaksi apulaiskaupunginjohtajaa ja kolmanneksi suurimmalla yksi. Koska tyyppien kaudet on 7 vuotta, ovat ne menneet limittäin siten, että edelleen, neljä vuotta edellisten vaalien jälkeen, joissa vihreistä tuli toiseksi suurin puolue, on demareilla kaksi ja vihreillä yksi johtaja. Tätä aliedustusta vihreät ovat pyrkineet purkamaan asettamalla oman ehdokkaan aina, kun virka tulee auki.

Siksi vihreät asettiva oman ehdokkaan keväällä Rätyä vastaan. Tästä kokoomus mukamas suuttui niin, että jätti nyt Braxin valitsematta. Huonojen häviäjien kokoomus siis kosti sen, että heidän omansa kyllä tuli valituksi?

Ja demarit vinkuivat, että tämä paikka kuului heille, koska Haatainen lähti kesken kauden. Silloinhan aina kannattaisi täyttää kaupunginjohtajapaikat jonkun viiskytluvun vaalituloksen perusteella, koska ainahan kannattaisi jättää kesken ja valituttaa taas omansa. Demareilla on nyt vuoden 2004 vaalituloksen perusteella oma johtaja vuoteen 2019 asti. Mitäs demokratiaa se on?

Ihan sama, mitkä näiden kahden selitykset ovat, aseveliakseli se siellä edelleen sopii paikoista kassakaappisopimuksin.

Kun vihreät tulivat voimalla valtaan helsinkiläiseen kunnallispolitiikkaan, me mursimme ns. aseveliakselin. Eli sen maan tavan, että kokoomus ja demarit olivat sopineet asiat keskenään ja jakaneet vallan kaupungissa. Valitettavasti näyttää siltä, ettei mikään muu kuin veret seisauttava vaalivoitto syksyllä pura tätä epäpyhää allianssia.

Miksi minä tästä nillitän? Koska kaupungin johtajisto ei ole mikään kahvikerho vaan todellinen vaikuttamisen paikka. Kunnassa esittelijän valta on suuri. Vihreä ajatus kaupungista menee heidän välityksellään eteenpäin, he toimivat tulkkina valtuuston päätösten ja virkamiesten välissä. Siksi on hyvä, että on poliittinen johtajisto. Se on vain kaukana äänestäjien tahdosta tällä hetkellä.

Tule siis mukaan vihreiden kunnallisvaalikampanjaan!