Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Pitääkö Satama, Energia ja Palmia yhtiöittää – liikelaitosongelma?

Posted on Ei avainsanoja 0

Euroopan unionin päätös kunnallisten liikelaitosten tulevaisuudesta on tullut. Hesari kirjoittaa siitä tänään: ”Suunnitteilla oleva laki määräisi kunnat yhtiöittämään liikelaitoksensa, jos ne kilpailevat markkinoilla muiden yritysten kanssa.”

Tavallaan järjestelmässä on sellainen piirre, että kunta voi tehdä liikelaitoksen, joka kilpailee normaaleilla markkinoilla, mutta se ei maksa veroja ja sillä on konkurssisuoja. Joten ihan periaatteessa olisi hyvä, että kilpailuolosuhteet olisivat samat. Laki ei koske peruspalvelujen järjestämistä liikelaitosmallisena.

Helsingin kannalta laki tosin on huono, koska me tuloutetaan Helsingin Energialta rahaa n. 300 miljoonaa euroa vuodessa ihan palvelujen järjestämiseen. Jos nyt jatkossa Energia pitää yhtiöittää ja sen pitää alkaa maksaa 50 miljoonaa euroa veroja, tuo tuloutus on vaarassa.

Tosin, ihan taas periaatteessa, aina voi kysyä, voiko kaupungin talous edes pitkällä aikavälillä olla näin riippuvainen liikelaitoksen tuloksesta. Jota nyt muutenkin joudutaan ehkä miettimään, kun uusiutuvavelvoitteiden (joita siis kannatan) saavuttaminen tulee maksamaan.

Palmian kohdalla taasen on sellainen tilanne, että se kilpailee julkisesti vain niin pienellä osalta toimintaansa. Näin ollen se voisi keskittyä sisäiseksi tuottajaksi pelkästään, jonka seurauksena sitä ei tarvitse yhtiöittää. Valtuusto päättää tästä sitten.

Sinällänsä on hyvä, että EU linjaa tästä asiasta. Aikaisemmin on tehty ns. Destia -päätös tuomioistuimen toimesta. SIinä liikelaitos joutui maksamaan takautuvasti verovelkoja, joka olisi esim Energian tapauksessa aivan katastrofaalista. Nyt siis myös komissio on joutunut ottamaan asiaan kantaa, joten saadaan vähän jotain selvyyttä.

]]>