Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Maahanmuutto ja tasapainoinen asuminen seudulla

Posted on Ei avainsanoja 0

Hei,

Helsingin vihreiden asuntoblogissa nyt kirjoitukseni aiheesta maahanmuutto ja tasapainoisempi asuntopolitiikka seudulla.

Postaan sen vielä tähän alle iloksenne.

Melkein kaikki puolueet paitsi vihreät ovat nyt alkaneet flirttailla maahanmuuttokriittisyydellä. Seuraavissa vaaleissa kannattaakin olla tarkkana, millaista maahanmuuttopolitiikkaa tukee äänellään. On hyvin lähellä aika, että vääränlaisen politiikan seurauksena Suomi jää kansainvälisestä muuttoliikkeestä syrjään, takapajuiseksi yhtenäiskulttuuriksi.
 
Uudenmaan maakunta on maailmalla Suomen vetovoimaisin: yli 40 % kaikista Suomeen tulleista maahanmuuttajista muutti Uudenmaan maakuntaan vuonna 2008. Noin puolet kaikista Suomen maahanmuuttajista asuu pääkaupunkiseudulla.
 
Vanhat lääkkeet, kuten työ, kielen opetus ja riittävät tukiverkostot auttavat kotoutumaan. Yksi tärkeimmistä on asuminen ja sen tasapainoisuus seudulla.  Nyt pitäisi erityisesti sopia pääkaupunkiseudun kuntien kesken tasapainoisesta asumisesta. Miten asumiseen voitaisiin vaikuttaa siten, ettei synny pelkästään maahanmuuttajien asuinalueita?
 
Tutkimusten mukaan merkittävä tekijä ovat kaupunkien vuokra-asunnot. Niiden osalta tasapainoisuus eri alueiden kesken olisi tärkeää. Kaupunginhallitus päätti muutama viikko sitten Helsingin vuokra-asuntojen välityksen periaatteista. Vihreiden ehdotuksesta kaupunginhallitus kehottaa kiinteistövirastoa yhdessä kiinteistöyhtiöiden ja asuntolautakunnan kanssa pohtimaan toimia alueiden välisen segregaation vähentämiseksi. Edelleenkin käy niin, että keskittymistä tapahtuu.
Sisäasianministeriön selvitykset  osoittavat kuitenkin vääräksi sitkeästi elävän väitteen, että maahanmuuttajien keskittyminen joillekin alueille olisi heidän oman valintansa seurausta. Usein sanotaan, että he itse haluavat asua yhteisöissä, joissa on tukea toisista maahan muuttaneista.
 
Tutkittaessa 75 % vastaajista vastusti ajatusta. Päinvastoin, yhteys kantaväestöön koettiin hyväksi tavaksi kielen ja kulttuurin oppimiseen. Tämä tuntuukin järkevältä ja antaa lisäpontta sekoittamiseen tähtäävään politiikkaan.
 
Samaisen sisäasianministeriön selvityksen mukaan asumisessa ei toteudu etnisen yhdenvertaisuuden periaate siinä, miten maahanmuuttajat ja romanit voivat valita asuinpaikkansa. Samoilla ryhmillä on myös ongelmia asunnon saamisessa vapailta markkinoilta.
 
Pääkaupunkiseudun yhteisen seudullisen asuntopolitiikan lisäksi tarvitaan siis asennekasvatusta vapaille markkinoille.
]]>