Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kaupungissa kohti pidempiä työuria nuoriin panostamalla

Posted on Ei avainsanoja 0

Kyselytunnilla on tänään valtuustossa käsittelyssä kysymys työurien pidentämisestä ja ikäjohtamisesta kaupungissa.  Se onkin hyvä kysymys, koska kunnista jää lähivuosina kaikkein eniten väkeä eläkkeelle. Olisi hienoa, jos jokainen jaksaisi edes vähän pidempään ja siten vähentäisi taakkaa pienemmiltä ikäpolvilta.

Heti kun tämä sanoo ääneen, on pakko todeta, että toisaalta vain eläköitymisen myötä uusia työtilaisuuksia avautuu kaupungilla myös nuorille. Rekrytointien kanssa ollaan nyt tosi varovaisia, kun henkilöstömäärä ja -kustannukset ovat kuitenkin viime vuosina joka vuosi kasvaneet. Nuorille on syytä tarjota työtilaisuuksia. Erityisesti nyt, kun julkinen sektori voi helpommin työllistää taantuman aikana, kun yritykset irtisanovat ja lomauttavat. VM:n tuore työryhmäraportti toteaa, että yksityiseltä työllistytään palkkatukijakson jälkeen paremmin kuin julkiselta, mutta lienee tässä työllisyystilanteessa pääasia, että nuorille töitä tarjotaan. Helsinkikin tarjoaa ensi kesänä tosi paljon kesätöitä ja juuri kaupunginhallituskin päätti melkein miljoonan euron kesätöistä nuorille vielä vanhojen päälle.

Työurien pidentämisen kannalta ikäjohtamisella  onkin väliä. Mutta ikäjohtaminen ei saa olla vain ikääntyneiden johtamista tai eläkeikää lähestyvien tarpeiden tyydyttämistä. Jotta työssä jaksettaisiin pidempään, kaikkein tärkein ryhmä ovat nyt kolmi- nelikymppiset, työelämän ruuhkavuosia elävät ikäpolvet. Heidän osaltaan luodaan pohja sille, jaksavatko he pidempään ennen eläkkeelle siirtymistään vai eivät. Ei paljon auta, jos työuran viime vuosina vähän jotain tehdään.

Kokonaisvaltainenikäjohtaminen on hyvää johtamista, jossa eri ikäisten tarpeet huomioidaan eri ikävaiheissa.

]]>