Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Palveluverkko: what went wrong?

Posted on Ei avainsanoja 0

Palveluverkkotyöryhmällä oli monia suuria ongelmia. Suurin niistä oli se, että tavoitetta ei määritelty siellä yhdessä tarpeeksi selkeästi. Vihreiden ryhmä lähti hakemaan pitemmän aikavälin työkaluja, metodia, jolla palvelut vastaisivat eri alueiden tarpeisiin ja olisivat eri puolilla kaupunkia tasapuolisesti kaikkien saatavilla. Pitäisi määritellä kriteerejä, ja hallintokuntien avuksi poikkihallinnollisia työkaluja. Lisäksi painotimme yhteisiä tavoitteita: tilojen yhteiskäyttöä, tehokkaampaa käyttöä ja
tilakustannusten hallittavuutta. Luulenpa, ettei edes Pajunenkaan ihan tilannut tällaista lopputulosta: virkamiesporukka kaivoi kaikki hallintokunnissa ikinä esillä olleet lakkautuskohteet ja laativat
epämääräisen säästölistan. Jota poliitikot eivät todellakaan olleet tilanneet. Kaiken hyvän päälle se on aivan kammottava lista: sisältää jo toteutettuja toimenpiteitä,
lautakuntien moneen kertaan mahdottomaksi toteamia ja suorastaan älyttömyyksiä. En tiedä, ketä tässä on loppujen lopuksi kampitettu: virkamiehet Pajusta vai meitä politiikkoja. Vihreiden alkuperäinen tavoite on edelleen mielestäni järkevä. Esimerkiksi opetusviraston kapasiteettilaskelmista näkee valitettavan tosiseikan: toisilla alueilla on ylimääräistä laskennallista kapasiteettia ja toisilla alueilla vajetta. Sehän tarkoittaa sitä, että tasapuolisuus ei toteudu ja tasaavia toimenpiteitä pitäisi tehdä. Ne alueet, joilla on vajetta, kärsivät tilapuutteesta, vaikka toisilla alueilla on ylimäärää. Helppoahan se ei, koska kyse on hajallaan olevista tiloista, yksi ylimääräinen huone siellä ja toinen täällä. Silti ratkaisuja pitäisi miettiä, sillä epäsuhtaa alueiden
välillä on. Yhteiskäytön korostamisen idea on siinä, että ehkä jos työväenopisto käyttäisi koulutilaa iltaisin, työväenopiston käytössä olevaa tilaa voitaisiin supistaa. Minusta alkuperäinen ajatuksemme siitä, että palveluverkko pitää olla elävä ja muuttuva ja tasapuolinen, on edelleen järkevä. Vaikka tämä Pajusen lista on floppi, ja siihen on
syytäkin ottaa etäisyyttä, ei se minusta poista ryhmän alkuperäisen tavoitteen tärkeyttä. Palveluverkkoa on tarkasteltava säännöllisesti.
 

]]>