Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tekstariliput busseihin?

Posted on Ei avainsanoja 0

Jo muutama vuosi sitten Helsinki ehdotti, että tekstarilipuilla pitäisi päästä liikkumaan myös busseissa. Tuolloin YTV totesi, että kun kuljettajien rahastamiseen liittyvää työtä on pyritty vähentämään, ei se oikein nyt onnistu. Ja koska kuskien olisi vaikea todentaa lipun oikeellisuutta. Tosin mitään varsinaista selvitystä vaihtoehdoista ei silloin tehty.

Nyt Helsinki on uudestaan liikkeellä ja ehdottaa maanantaina Helsingin seudun liikenteelle, että joskos asian voisi vielä tutkia. Nyt ei puhuta mistään nappikaupasta: ”Vuonna 2008 tekstiviestilippuja tilattiin yli 3,4 miljoonaa kappaletta ja lipputulot olivat lähes 6,5 miljoonaa euroa. Ennuste vuodelle 2009 on noin 3,8 miljoonaa myytyä tekstiviestilippua.”

Kuljettajaongelmaan on muutama ratkaisu. Ensimmäinen, jonka voi toteuttaa nopeastikin on se, että lippuna toimii aika yksinkertainen koodi kännykässä, joka on helppo lukea ja nähdä. Se olisi päiväkohtainen. Tosin tämän ongelma on helppo väärennettävyys, koska ilmeisesti sen voisi vaihtaa vain pari kertaa päivässä.

Muut ratkaisut perustuvatkin tähän koodiin, joka eri tavoin toimitettaisiin kuljettajalle: matkakortin kuljettajalaitteeseen tai johonkin uuteen erityislaitteeseen. Näin koodia voitaisiin vaihtaa useammin.

Tämä kuulostaa kyllä järkevältä askeleelta, ei vain Helsingissä vaan koko seutuliikenteessä!

]]>