Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tällä linjalla

Posted on Ei avainsanoja 0

Kun äänestät numeroa 49 Helsingissä, mitä saat vastineeksi? Vihreän naisen, joka tuntee taloutta, työelämää ja tasa-arvoa.

Olen vihreä, koska haluan, että tämä yhteiskunta ja ympäristö jätetään seuraavalle sukupolvelle paremmassa kunnossa. Vihreät ovat jo kaksikymmentä vuotta pohtineet keinoja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Suomessa tärkein paikka tehdä päätöksiä on eduskunta. Energian säästäminen ja energiatehokkuuden lisääminen, uusiutuviin panostaminen sekä liikenteen ja asumisen muuttaminen vähäpäästöisemmäksi tehdään eduskunnassa. Siellä päätetään laeista, veroista ja Suomen EU-tavoitteista.

Vihreiden yhteisten tavoitteden lisäksi minulla on omia vahvuuksia. Taloustieteilijänä voin osaltani täyttää Osmo Soininvaaran isoja saappaita. Vihreä talous on kestävää. Verotuksen painopistettä pitää siirtää työn verotuksesta ympäristöveroihin. Kaikkein huonoimmassa asemassa olevista tulee pitää huolta, kuten köyhistä lapsiperheistä, pienituloisista eläkeläisistä ja opiskelijoista. Suomen tulevaisuuden suunta ovat sosiaaliset innovaatiot ja uudet palvelut. Talouden rakenteet muuttuvat joka tapauksessa. Viisaalla politiikalla niitä voidaan muuttaa hyvään suuntaan.

Työn tutkijana ja tuntijana näen työelämän muutoksen. Pätkätöitä pitää vähentää, mutta samalla pätkätöissä olevien asemaa pitää parantaa. Sosiaalietuudet, kuten vanhempainrahat, voidaan irrottaa työsuhteen kestosta. Perustulo tulee pätkätyöläisen, apurahatutkijan ja -taiteilijan avuksi. Elämän suurimpia haasteita on arjen ajan hallinta. Työn ja muu elämän yhdistäminen on vaikeaa niin lapsiperheellä, perheettömällä kuin ikääntyvillä. Eduskunta voi työmarkkinalainsäädännöllä auttaa elämän hallintaa.

Tasa-arvo merkitsee minulle kaikkein ihmisten yhdenvertaisuutta. Paljon on tehtävää: eduskunnan pitää puuttua palkkaeroihin, nuorten miesten syrjäytymiseen, maahanmuuttajien oikeuksiin työelämässä ja erilaisten perheiden oikeuksien tasaamiseen.

Jos haluaa vaikuttaa asioihin, pitää jaksaa arkista puurtamista paksujen esityslistojen ja pitkien kokousten maailmassa. Isot ja pienet asiat pitää tunnistaa erikseen. Tavoitteiden pitää olla kunnianhimoisia ja oikeudenmukaisia. Siihen työhön olen valmis.

 

]]>