Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Raporttikasa kertoo: työelämän muutos kiihtyy

Posted on Ei avainsanoja 0

Sain vihdoin käsiini järkäleen, Stern Reviewin, eli maailmanpankin entisen pääekonomistin Sir Nicholas Sternin johdolla tehdyn taloustieteellisen arvion ilmastonmuutoksesta, sen vaikutuksista ja estämisestä. Kirjassa The Economics of Climate Change on liki 700 sivua. Vaikka kansantaloustieteilijän sormet alkoivat syyhytä kaavojen, kaavioiden ja käppyröiden kanssa, tarkempi lukeminen on pakko lykätä vaalienjälkeiseen aikaan.

Humanistikielellä kirjan sanoma on kuitenkin sama kuin etukäteen levitetyssä tiivistelmässä: ilmastonmuutoksen taloudelliset vaikutukset ovat mittavat, mutta onneksi toimiminen ennalta on merkittävästi kannattavampaa kuin ratkaisujen lykkääminen. Lykkäämisajatus tuntui olevan taustalla Vattin julkisuuteen vuodetussa laskelmassa, jossa sanottiin EU:n päästövähennystavoitteiden vievän Suomesta 60 000 työpaikkaa runsaassa vuosikymmenessä. Laskelma oli tehty neuvottelutaktisiin tarpeisiin, joten siihen pitää suhtautua tietyllä varauksella. En ole saanut tuotosta käsiini, mutta jäin vain miettimään, mikä on vertailuluku. Ei kai vain laskelmassa kuviteltu, että energian hinta ja Suomen talouden rakenne olisivat ilman päästövähennyksiä ennallaan vuonna 2020? Konsulttitoimisto McKinseyn tuoreessa Suomi-raportissa oli mielenkiintoinen kaavio sivulla 30. (En nyt ota kantaa raporttiin sen laajemmin, joskus paremmalla ajalla.) Teollisuudesta, palveluista ja alkutuotannosta katoaa vuoteen 2020 mennessä 200 000 työpaikkaa. Palveluihin voi syntyä joko hiukan vähemmän tai runsaasti enemmän työmahdollisuuksia. Mitä tästä pitäisi ajatella? Suomen talouden rakenteet muuttuvat seuraavan vuosikymmenen aikana hurjaa vauhtia. Ns. pysyviä työpaikkoja on entistä vähemmän. Osallistuminen ilmastonmuutoksen torjuntaan on taloudellisesti järkevää, mutta työllisyyden määrä riippuu siitä, ryhdytäänkö panostamaan uusiin palveluihin ja pystytäänkö sosiaaliturvaa ja työelämää  uudistamaan savupiippukauden rakenteista 2000-luvulle. Perustulo, sosiaaliset innovaatiot, ilmastonmuutos ja talouden rakenteiden uudistaminen liittyvät kaikki toisiinsa. Vihreät eivät ehkä yksin pysty päättämään Suomen politiikasta, mutta välillä toivoisi muiltakin rehellistä otetta lähivuosien haasteisiin. Illan luku- ja kirjoitushetki on nyt ohi. Tänään tukiryhmä sai esitteeni – ympäristöystävälliselle paperille painetut. Pienen lepohetken jälkeen taas huomenna vaalikentille!

]]>